ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ανάγκη η διεκδίκηση σύγχρονων χώρων άθλησης για τη νεολαία

Με αφορμή την επιτυχία της φετινής 4ης Αθλητικής Συνδιοργάνωσης στίβου για παιδιά συζητάμε με τον Γ. Κωνσταντίνου, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου

Σάββατο 10 Μάη 2025 - Κυριακή 11 Μάη 2025

Με εφαλτήριο την επιτυχία των προηγούμενων ετών, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και η Αθλητική Γυμναστική Ενωση Ζακύνθου (ΑΓΕΖ) συνδιοργάνωσαν και φέτος αγώνες στίβου για παιδιά, την Κυριακή 4 Μάη. Στην 4η χρονιά της η σημαντική αυτή πρωτοβουλία απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τη Ζάκυνθο, κάτι που επισφραγίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των παιδιών στους αγώνες αλλά και από το θερμό ενδιαφέρον του κόσμου που παρευρέθηκε. Παράλληλα, με κεντρικό σύνθημα «Διεκδικούμε σύγχρονους χώρους άθλησης για τη νεολαία και επαναλειτουργία του κλειστού προπονητηρίου του Δημοτικού Σταδίου Ζακύνθου» βρέθηκε στο επίκεντρο και το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης αθλητικών υποδομών στο νησί.

Για την απήχηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το φετινό μήνυμα και γενικότερα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό στο νησί, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.

- Με τη σημαντική πρωτοβουλία του ΕΚΖ και της ΑΓΕΖ να φτάνει φέτος στον 4ο χρόνο, ποια είναι η γενικότερη απήχηση που έχει στον κόσμο της Ζακύνθου;

- Πλέον μιλάμε για έναν θεσμό, αφού αυτή η εκδήλωση διεξάγεται για 4η χρονιά. Εναν θεσμό που έχει αγκαλιαστεί από τους Ζακυνθινούς, τα παιδιά, τους γονείς των μαθητών, φυσικά από τους προπονητές και το σωματείο της ΑΓΕΖ, τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους γυμναστές. Επιπλέον, είναι μεγάλη η χαρά μας που συμμετέχουν παιδιά από το Ειδικό Σχολείο.

Από τη φετινή, 4η Αθλητική Συνδιοργάνωση αγώνων στίβου του ΕΚ Ζακύνθου και της ΑΓΕΖ
- Για πρώτη φορά φέτος αποφασίσατε να βγάλετε τους αγώνες εκτός Εθνικού Σταδίου. Γιατί επιλέχθηκε να γίνει αυτή η αλλαγή και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

- Φέτος η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της Συνδιοργάνωσης ήταν η πλατεία Σολωμού, φεύγοντας από το Εθνικό Στάδιο Ζακύνθου, όπου είχε πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες φορές. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από κοινού με τους προπονητές Νίκο Ακτύπη και Μάγδα Γαζέα και νομίζω ότι μας δικαίωσε όλους, γιατί η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: Συμμετείχαν περισσότερα από 250 παιδιά Δημοτικού, ενώ αντίστοιχα μεγάλη ήταν και η προσέλευση οικογενειών, γονιών των παιδιών, που παρακολούθησαν με μεγάλη χαρά τους αγώνες.

Τεράστιες ελλείψεις πίσω από τη «βιτρίνα»

- Με το φετινό κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης να εστιάζει στο θέμα των αθλητικών υποδομών, τι θέλατε να αναδείξετε;

- Το θέμα της φετινής εκδήλωσης, δηλαδή η διεκδίκηση σύγχρονων χώρων άθλησης για τη νεολαία και η επαναλειτουργία κλειστού προπονητηρίου του Δημοτικού Σταδίου Ζακύνθου, επιλέχθηκε γιατί στη Ζάκυνθο των μεγάλων 5άστερων ξενοδοχείων, των βιλών και των πισίνων, πέρα από τις βασικές ελλείψεις σε νερό, ένα νοσοκομείο που είναι στα όριά του από προσωπικό, τα σχολεία που είναι φτιαγμένα μετά τους σεισμούς του '53, με τεράστια προβλήματα, με αποχέτευση που δεν καλύπτει τις ανάγκες, την καθαριότητα, υπάρχει τεράστια έλλειψη αθλητικών υποδομών.


Για παράδειγμα, δεν υπάρχει δημόσιο κολυμβητήριο, δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο, οι αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ φιλοξενούνται σε σχολικό κτίριο. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι υπό διάλυση. Στην κερκίδα του σταδίου, στο κάτω μέρος υπήρχε αίθουσα που χρησιμοποιούνταν ως κλειστό γυμναστήριο για τους αθλητές του στίβου. Μετά τον σεισμό το 2018, παραμένει χωρίς επισκευή. Μάλιστα, πρόσφατα κατέθεσε Ερώτηση το ΚΚΕ για τις αθλητικές υποδομές, χωρίς να πάρει συγκεκριμένη απάντηση. Ενας από τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται η εκδήλωση είναι η ανάγκη να διεκδικήσουμε ως Εργατικό Κέντρο αθλητικές υποδομές για τα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων σε όλο το νησί.

- Ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα στη Ζάκυνθο όσον αφορά τον αθλητισμό και κυρίως την πρόσβαση σε αυτόν;

- Ο αθλητισμός στη Ζάκυνθο, όπως και πανελλαδικά, στηρίζεται στο φιλότιμο και στην προσπάθεια των ανθρώπων που αποτελούν τα ΔΣ των σωματείων και παλεύουν μόνοι τους, χωρίς σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος, των προπονητών που αφιερώνουν τις ώρες τους και, φυσικά, των αθλητών και των γονιών τους. Για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα, κόντρα στη λογική των κερδών ακόμα και στον τομέα του αθλητισμού. Αφορά την ποιότητα ζωής μας, την υγεία κ.ά. Θέλουμε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους στον αθλητισμό και, φυσικά, να μην αναγκάζονται οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αθληθούν τα παιδιά τους. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή των αθλητών σε όλα τα αθλήματα σε αγώνες εκτός Ζακύνθου. Για πολλούς αθλητές ή γονείς είναι απαγορευτική, λόγω των πολλών εξόδων σε μεταφορά, διαμονή κ.λπ., καθώς η πλειοψηφία των εργαζόμενων γονιών απασχολείται στον Τουρισμό, με 10ωρα - 14ωρα και χαμηλούς μισθούς.


Ως διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό για όλους, αλλά και τη διεύρυνση των επαφών με αθλητικά σωματεία του νησιού για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Φυσικά, παράλληλα θα μπούμε και στην πορεία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της 5ης Αθλητικής Συνδιοργάνωσης, του 2026.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική και επιτυχημένη η 4η Αθλητική Συνδιοργάνωση (2025-05-08 00:00:00.0)
Απαιτεί άμεσα μέτρα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί (2025-03-14 00:00:00.0)
Το «θαύμα» του Τουρισμού δεν χωρά τις ανάγκες άθλησης του λαού (2023-04-15 00:00:00.0)
«Ο κακός μας ο κλειστός» (2023-02-02 00:00:00.0)
Κέντρισε το ενδιαφέρον η παρουσίαση στην Κρήτη (2016-03-08 00:00:00.0)
Αδιαφορία, άγνοια, αμέλεια... (2006-01-10 00:00:00.0)