Από την πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στα αιολικά πάρκα |
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και πήραν μια επιτόπου εικόνα της μελλοντικής καταστροφής από τις νέες εγκαταστάσεις Βιομηχανικών ΑΠΕ, που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή. Εκαναν στάσεις στα χωριά των Αρμένων και Χανδρά, στη συνέχεια περπάτησαν από τη Σίτανο έως το Καρύδι, τελικό προορισμό της διαδρομής, όπου έγινε αναλυτικότερη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή της Σητείας, τι συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και πώς θα οργανωθεί και θα συντονιστεί καλύτερα ο αγώνας ενάντια στην επέλαση των ενεργειακών ομίλων στο νησί. Σε μια σύντομη αρχική εισήγηση από την Επιτροπή Αγώνα αναφέρθηκε ότι εκτός των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, στην περιοχή της Σητείας υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση από τα υπεράκτια αιολικά και τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου.
Στη συζήτηση που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα πήρε τον λόγο ο Σίμος Συμεωνίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ανέδειξε ότι ο λαός και η νεολαία της Κρήτης είναι σε μια διαρκή αναμέτρηση με όλους αυτούς που για τα κέρδη τους στοχοποιούν τις ζωές του κρητικού λαού, και από όλες τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος σε όλη την Κρήτη έχει έρθει η ώρα να βγουν συμπεράσματα για το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της «πράσινης μετάβασης».
Χαρακτηριστικά είπε: «Να βγάζουμε συμπεράσματα, γιατί έχουμε απέναντί μας έναν ισχυρό αντίπαλο, το μέτωπο των εταιρειών που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας, και δίπλα τους τις πολιτικές δυνάμεις που με τις ευλογίες της ΕΕ συγκρότησαν ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο να υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων. Απέναντι σε αυτό το αρραγές μέτωπό τους είμαστε όλοι εμείς, που πρέπει να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και το μέλλον των επόμενων γενιών. Εμείς ως ΚΚΕ θα είμαστε πάντα εδώ, όπως το γνωρίζετε, με τις κρυστάλλινες θέσεις μας, με στάση αρχών απέναντι στο δίλημμα "η Ενέργεια θα είναι ή κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα". Για εμάς είναι κοινωνικό αγαθό, και όσο είναι εμπόρευμα δεν μπορεί να γίνει αλλιώς από αυτό που συμβαίνει τώρα».