Με μπροστάρηδες τα κορυφαία ονόματα του χώρου, αλλά και τη νέα γενιά να δίνει το στίγμα της, οι επιτυχίες του ελληνικού στίβου ξεχώρισαν σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο
Eurokinissi Sports |
Στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πέμπτη φορά βρέθηκε στη Ρώμη η Κατερίνα Στεφανίδη |
Τόσο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων όσο και σε ατομικό, οι αθλητές και οι αθλήτριες του κλασικού αθλητισμού σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις και να φτάσουν σε σημαντικές διακρίσεις για τον ελληνικό στίβο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 ο ελληνικός στίβος πανηγύρισε συνολικά 88 μετάλλια σε όλες τις βαθμίδες, και συγκεκριμένα 22 χρυσά, 27 αργυρά και 39 χάλκινα, έχοντας παρουσία στο βάθρο σε όλες σχεδόν τις διεθνείς διοργανώσεις. Πέραν δε των επιτυχιών που αφορούν κατακτήσεις μεταλλίων, πλούσια ήταν η χρονιά και σε επίπεδο επιδόσεων, καθώς καταρρίφθηκαν 27 πανελλήνια ρεκόρ σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, με κάποια από αυτά να θεωρούνται ιστορικά, όπως του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ (6 μ.) και της Πολυνίκης Εμμανουηλίδου στα 200 μ. (22.84).
Eurokinissi Sports |
Στην κορυφαία του στιγμή έφτασε ο Εμμανουήλ Καραλής στο Παρίσι, στο επί κοντώ |
Στο ...υψηλότερο σημείο της μέχρι τώρα πορείας του έφτασε μέσα στο 2024 ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος στέφθηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης στο επί κοντώ στους Αγώνες του Παρισιού, με άλμα στα 5,90 μ., και μάλιστα σε έναν ιστορικό τελικό, όπου το μεγαλύτερο όνομα του αγωνίσματος, ο Ντουπλάντις, σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η διάκριση αυτή του Καραλή αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας σπουδαίας πορείας του εντός του έτους, η οποία περιλάμβανε σημαντικές επιτυχίες όπως η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και του αργυρού στο Ευρωπαϊκό Ανοιχτού Στίβου - που ήταν και τα πρώτα του σε επίπεδο ανδρών. Και, φυσικά, κατέρριψε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ: Στους αγώνες στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας, με 5,92 μ., λίγες βδομάδες αργότερα στον Βόλο, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με 5,93 μ., και τέλος, στην ...απογείωση, στο μίτινγκ της Diamond League στη Σιλέσια, με 6 μ.
Eurokinissi |
Την παγκόσμια κυριαρχία του στο αγώνισμα του μήκους επιβεβαίωσε και το 2024 ο Μίλτος Τεντόγλου |
Την ανοδική της πορεία στα αγωνίσματα των σπριντ πιστοποίησε το 2024 η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, με την νεαρή αθλήτρια, που τυπικά ανήκει στην κατηγορία Κ23, να δίνει το «παρών» σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις (και σε επίπεδο γυναικών), κάνοντας αξιόλογες εμφανίσεις, ενώ η πορεία της περιλάμβανε και σπουδαίες επιδόσεις. Καλύτερη όλων ήταν το 22.84 στα 200 μ. στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών Κ23 και τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στη χώρα μας στις γυναίκες.
Eurokinissi |
Την ανοδική της πορεία στα αγωνίσματα των σπριντ επιβεβαίωσε η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου |
Η νέα γενιά του ελληνικού στίβου έστειλε το δικό της δυνατό μήνυμα μέσα στο 2024, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα λαμπρό σε μετάλλια και διακρίσεις μέλλον. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις ήρθαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στην Μπάνσκα, όπου το «νέο αίμα» του ελληνικού κλασικού αθλητισμού πανηγύρισε την κατάκτηση 15 μεταλλίων. Στις παρουσίες που ξεχώρισαν περιλαμβάνονται αυτές της Αναστασίας Μπουμπουλίδη, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ, διαδεχόμενη την Ηλιάνα Τριανταφύλλου, της Μαρίας Ραφαηλίδου, που κατέκτησε το χρυσό στη σφαιροβολία, και της Αναστασίας Ανδρεάδη, που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ίδιο αγώνισμα. Το «καρέ» των μεταλλίων συμπλήρωσε η Μελίνα Ζάραγκα με τη 2η θέση στο τριπλούν.
Στην κατηγορία των Κ23 το καλεντάρι δεν περιλάμβανε διεθνή διοργάνωση, ωστόσο μέσα στη χρονιά ξεχώρισαν οι παρουσίες της Λάουρα Ζενέγια στα 400 μ. με εμπόδια, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον Βόλο, όπου πρώτευσε, σπάζοντας και το πανελλήνιο ρεκόρ Κ23, καθώς και της Αναστασίας Ντραγκομίροβα στο έπταθλο, η οποία επίσης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ23, στους αγώνες της Πάτρας.