ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Μόνιμος μηχανισμός διασφάλισης των κερδών και συμπίεσης των αποδοχών

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2024

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εισήχθη για συζήτηση χτες το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τη μόνιμη «ταφόπλακα» στις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ενα νομοσχέδιο που αποτελεί μια ακόμα εφαρμογή της ευρωενωσιακής Οδηγίας για τους λεγόμενους «επαρκείς κατώτατους μισθούς», που προβλέπει τη θεσμοθέτηση μηχανισμών κατά παραγγελία της εργοδοσίας για τη μόνιμη συμπίεση στα ελάχιστα κατώτατα όρια συνολικά των μισθών των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εισάγει έναν «μαθηματικό τύπο», που από το 2028 θα καθορίζει τάχα «αντικειμενικά» την ετήσια προσαρμογή του κατώτατου μισθού, γύρω από τον οποίο, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, προσαρμόζονται σταδιακά όλες οι αποδοχές των εργαζομένων. Επίσης, το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μια κατηγορηματική απόρριψη καθολικής επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως απαιτούν τα εργατικά σωματεία, ενώ ενταφιάζει και το δίκαιο αίτημα για αποκατάσταση των αιματηρών περικοπών των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο στόχος είναι καθαρός, ταξικός και εχθρικός για την εργατική τάξη

Αυτόν τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Με τον μηχανισμό αυτό που ενσωματώνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο νέο νομοσχέδιο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού μέσω του μαθηματικού τύπου θα εξασφαλίζει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων θα βρίσκονται σε διαρκή συμπίεση με ένταση της εκμετάλλευσης, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων. Είναι μηχανισμός διασφάλισης των κερδών και όχι των μισθών», τόνισε ο βουλευτής και πρόσθεσε:

«Ο στόχος είναι καθαρός, είναι ταξικός και εχθρικός, απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων, που θα βλέπουν ότι μέσω αυτού του μηχανισμού θα διευκολύνεται η μόνιμη συμπίεση συνολικά των αποδοχών, ώστε να συγκλίνουν όλο και περισσότερο στον κατώτατο, κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων. Το νομοσχέδιο υπηρετεί την ίδια στρατηγική με όλα τα αντεργατικά μέτρα "μείωσης του κόστους εργασίας"».

Τοποθετούμενος, δε, συνολικά για την ουσία της Οδηγίας της ΕΕ που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για επαρκείς κατώτατους μισθούς», ο βουλευτής υπογράμμισε πως έτσι «η ΕΕ, για λογαριασμό των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργεί μια ακόμη ομπρέλα προστασίας της εργοδοσίας από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων»

Το παιχνίδι είναι στημένο για να χάνουν πάντα οι εργαζόμενοι

Απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι δήθεν από το 2028 «ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται αντικειμενικά» αναρωτήθηκε:

«Μα ποιον κοροϊδεύετε; Ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα της οικονομίας, για τον σχηματισμό του μαθηματικού τύπου, γίνεται ξεκάθαρα από ταξική σκοπιά, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Το παιχνίδι είναι στημένο για το πώς θα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός.

Η εφαρμογή παρόμοιων μαθηματικών τύπων σε άλλες χώρες σε καμιά περίπτωση δεν διαμόρφωσε "επαρκείς" κατώτατους μισθούς, αλλά μισθούς πείνας, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες εργατικές αντιδράσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια».

Οσο για τον ισχυρισμό της υπουργού Εργασίας, Ν. Κεραμέως, ότι δήθεν «το κράτος παρεμβαίνει και νομοθετεί προς όφελος των εργαζομένων», ο βουλευτής τόνισε πως οι εργαζόμενοι τις μόνες παρεμβάσεις του κράτους του κεφαλαίου που έχουν βιώσει, είναι αυτές που προκάλεσαν τεράστια μείωση στον κατώτατο μισθό και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Θύμισε μάλιστα ότι «τον Φλεβάρη του 2012, η τότε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. εξέδωσε την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 που επέβαλε τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% για τους εργαζομένους έως 25 ετών και κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών. Στην ίδια ΠΥΣ δηλωνόταν ρητά: "Η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως καθορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων". Στη συνέχεια η μεθεπόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πέρασε τον νόμο Ν. 4172/2013, με υπουργό Εργασίας τον Γ. Βρούτση, με τον οποίο καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, του οποίου η διαμόρφωση μέχρι και σήμερα γίνεται με Υπουργική Απόφαση. Τον νόμο αυτό εφάρμοσε πρώτη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Εργασίας την Εφη Αχτσιόγλου, σημερινό στέλεχος της Νέας Αριστεράς, γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως "νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου».

Το γεγονός αυτό αποτελεί απάντηση και στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν ο νόμος εμποδίζει τη μείωση του κατώτατου μισθού. Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι, όπως έγινε το 2012 με τη σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, «έτσι και τώρα ο κατώτατος μισθός μπορεί να μειωθεί με μια νέα ΠΥΣ ή με έναν επόμενο νόμο που θα καταργεί τον προηγούμενο. Αρκεί να αποτελεί ανάγκη των κεφαλαιοκρατών, όπως ακριβώς έγινε το 2012 για να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση, σε βάρος των εργαζομένων».

Νομοθετείτε το «πάγωμα» και όχι τις αυξήσεις των μισθών

Στη συνέχεια ο βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε ότι το ίδιο το νομοσχέδιο ακυρώνει τον έωλο ισχυρισμό ότι δήθεν «ο κατώτατος μισθός, κατά κύριο λόγο, θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα», αφού, όπως είπε, «προβλέπει 7 διαφορετικούς λόγους, εκ των οποίων αρκεί να ισχύει έστω και ο ένας για να "παγώσει" ο κατώτατος μισθός!».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 προβλέπεται ότι «ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο δεν πρέπει να αναπροσαρμοστούν κατά το επόμενο έτος σύμφωνα με τον συντελεστή της παρ. 1, διότι: α) Η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση ή β) υπάρχει σημαντική απόκλιση του εθνικού πληθωρισμού (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή γ) υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών ή δ) υπάρχει σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, ή ε) ή βάσει του συντελεστή της παρ. 1 αναπροσαρμογή δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην παραγωγικότητα και τη δυναμική της ή την απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού ή στ) υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ή ζ) δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις».

Και πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα είναι πως «ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει επίκληση σε αυτές τις εξαιρέσεις!».

Οδηγία «κατάργησης των ΣΣΕ»

Μιλώντας για τον χαρακτήρα της Οδηγίας που ενσωματώνει το εν λόγω νομοσχέδιο ο βουλευτής τόνισε ότι «η Οδηγία όχι μόνο δεν κατοχυρώνει τις ΣΣΕ και την κάλυψη των εργαζομένων από αυτές, αλλά νομιμοποιεί και με τη "βούλα" της ΕΕ την αθλιότητα της κατάργησης των ΣΣΕ από τα κράτη - μέλη της...». Πρόσθεσε πως «η Οδηγία είναι κατηγορηματική» καθώς ξεκαθαρίζει ότι «δεν αποσκοπεί ούτε στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών σε ολόκληρη την Ενωση ούτε στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών. Δεν θίγει την ελευθερία των κρατών - μελών να καθορίζουν νόμιμους κατώτατους μισθούς».

Γι' αυτό, όπως σημείωσε, «οι χειροκροτητές της αντεργατικής Οδηγίας, που αποτελεί τον πυρήνα του νέου υπολογισμού, όπως η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους εργάτες με ψέματα, όπως ότι δήθεν "η Οδηγία επιδιώκει να κατοχυρώσει την κάλυψη του 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας", είναι βαριά εκτεθειμένοι».

Ψέματα και προπαγανδιστικά κλισέ από την κυβέρνηση

Να στηρίξει το νέο αντεργατικό σχέδιο επιχείρησε στην ομιλία της στην Επιτροπή η υπουργός Εργασίας, Ν. Κεραμέως, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά προπαγανδιστικά κλισέ για τον νέο μηχανισμό, περί «ασπίδας προστασίας των εργαζομένων» και των «καινοτομιών» που φέρνει.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε και αυτή που αφορά τους μισθούς στο Δημόσιο, επικαλούμενη ότι «για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα, άρα εφεξής θα υπάρχει ένας κατώτατος μισθός για όλους».

Τι αποκρύπτει η κυβέρνηση; Οτι ο μηχανισμός αυτός θα έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα και σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μονιμοποιεί στο διηνεκές τις μέχρι τώρα τεράστιες περικοπές στο Δημόσιο, που τα τελευταία χρόνια αφαίρεσαν μέχρι και 40% των ετήσιων αποδοχών τους, ενώ ενταφιάζει και το δίκαιο αίτημά τους για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.