ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασίες με άρωμα συναίνεσης και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Το πινγκ πονγκ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, 23 Οκτώβρη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα βασικό δείγμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και εντείνονται το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης με αφορμή την επανεκλογή Ανδρουλάκη φρόντισαν να φιλοτεχνήσουν το προφίλ του αντίπαλου δέους στην κυβέρνηση και να ανακηρύξουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε κύριο αντίπαλο του Μητσοτάκη. Είναι κάτι που εναγωνίως ψάχνουν, στη λογική ότι για να είναι «υγιές» το αστικό πολιτικό σύστημα πρέπει να υπάρχει αφενός ένας εναλλακτικός στην κυβέρνηση αστικός πόλος που να μπορεί να παίξει τον ρόλο της αντιλαϊκής διαχείρισης, αφετέρου ένας πόλος συναίνεσης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η αγωνία δεν κρύβεται με τίποτα, με τον πρωθυπουργό να φτάνει στο σημείο να παρεμβαίνει και στα εσωτερικά άλλων κομμάτων - εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ - και να τους υποδεικνύει ποιοι θα τους εκπροσωπούν και ποιοι όχι (!), σε μια πραγματικά απαράδεκτη παρέμβαση.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, συμφωνώντας πραγματικά στο τι τελικά συνιστά πρόοδο και στο τι συνιστά οπισθοδρόμηση», στο πλαίσιο επιτάχυνσης αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες. Στη συνέχεια, καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι τάχα αρνείται «μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση», δηλαδή δεν υπερψηφίζει όλα μα όλα τα άρθρα στα νομοσχέδια της ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, και της αγωνίας οικοδόμησης εναλλακτικών στην αστική διαχείριση για απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο ίδιος ο Μητσοτάκης όρισε αποστολή του Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του «να χτίσετε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, η οποία θα βοηθά την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη και θα καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις», τις οποίες θα μπορεί να υιοθετήσει η ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι είναι διατεθειμένος για συναινέσεις, σχεδόν απολογούμενος. Είπε χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα 36 από τα 66 άρθρα του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ. Συμπλήρωσε ακόμα ότι είναι υπέρ της «αξιολόγησης». Και, βέβαια, θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ το 2010, με το γνωστό παραμύθι της σωτηρίας της χώρας. Και πρόσθεσε: «Θέλω να σας πω ότι πραγματικά έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η κλιματική κρίση». Λίγο αργότερα πρόσθεσε την οικονομία, την ανάπτυξη, το κόστος παραγωγής, την προσφυγική κρίση, τα γεωπολιτικά ζητήματα. «Αν υπάρχει διάθεση, εμείς είμαστε θετικοί και καταθέσαμε πολλές προτάσεις», κατέληξε, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να έχει και υπουργείο ...ΠΑΣΟΚ.

Κόντρα με τον Σαμαρά

Την ίδια στιγμή, από τα δεξιά της ΝΔ, σε εξέλιξη βρίσκεται η εσωκομματική κόντρα που πήρε χαρακτηριστικά ανταλλαγής πυρών μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά. Αφορμή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν συνομιλεί και δεν χαριεντίζεται με καταδικασμένους, εννοώντας τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τη συνάντηση και ανταλλαγή χειραψιών με τον Σαμαρά.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απάντησαν δηκτικά στις έμμεσες αιχμές Μητσοτάκη: «Είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση (...) Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα "ήρεμα νερά" με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια "σύμφωνα φιλίας" και υποκλίσεις».