Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
RIZOSPASTIS |
Γι' αυτόν τον μεγάλο αγώνα ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
-- Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση εξαπολύει νέα επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μια σειρά μέτρα, όπως π.χ. η καθημερινή εφημέρευση των δημόσιων νοσοκομείων, επικαλούμενη τις μεγάλες αναμονές στα Επείγοντα. Ποια είναι η πραγματική στόχευση, σε συνδυασμό και με το νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό»;
Αφρ. Ρέτζιου: Τόσο τα σχέδια, «επί χάρτου» προς το παρόν, για την καθημερινή εφημέρευση των δημόσιων νοσοκομείων όσο και το νέο νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό» έχουν κοινό παρονομαστή. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της, τις ακραίες καταστάσεις, αρκεί το «κόστος» των μέτρων που παίρνει κάθε φορά να μην προκαλεί κλυδωνισμούς στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Πρόκειται για μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βελτιώσουν την απαράδεκτη κατάσταση, πόσο μάλλον να εξασφαλίσουν την καθολική κάλυψη των αναγκών του λαού σε δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στα Επείγοντα Περιστατικά αν δεν προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ώστε χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς, να γίνονται η κλινική εξέταση, ο αναγκαίος εργαστηριακός έλεγχος, η διάγνωση και η θεραπεία; Πώς, αν δεν αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός κλινών, θα εκλείψουν οι απαράδεκτες εικόνες των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και ώρες μετά το κλείσιμο της γενικής εφημερίας παραμένουν στα Επείγοντα να βρεθεί ένα κρεβάτι, έστω ράντζο, σε κάποια κλινική, σε κάποιον όροφο του νοσοκομείου; Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εντοπίζουμε ολοένα και περισσότερο, ασθενείς να φτάνουν στο «και πέντε» στο νοσοκομείο λόγω ενός προβλήματος υγείας που είτε δεν έχει διαγνωστεί έγκαιρα, είτε είναι γνωστό αλλά παρουσιάζονται επιπλοκές επειδή δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία συνεχής παρακολούθηση, αν δεν αναπτυχθεί πλήρως η ΠΦΥ, που αυτές ακριβώς τις ανάγκες προορίζεται να καλύψει, με προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό; Πώς, αν δεν στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία στην περιφέρεια με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, θα σταματήσουν οι διακομιδές ασθενών από τις άλλες πόλεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων αστικών κέντρων;
Η καθημερινή εφημερία των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου χωρίς να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό, σε υποδομές, σε εξοπλισμό, θα υποβαθμίσει με μαθηματική ακρίβεια την τακτική δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων. Οι ασθενείς θα σπρώχνονται ακόμα περισσότερο είτε στα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Θα αυξηθεί η πίεση στους γιατρούς για ταχεία διακίνηση των περιστατικών για να αδειάζουν κρεβάτια για την επόμενη εφημερία, χωρίς να έχει γίνει πλήρης διερεύνηση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών. Θα αυξηθούν η εντατικοποίηση, η υπερεφημέρευση, οι διπλοβάρδιες του προσωπικού, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί με το ισχύον καθεστώς εφημέρευσης.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ η κυβέρνηση βαφτίζει «προσωπικούς γιατρούς» τους αγροτικούς γιατρούς, τους αποφοίτους δηλαδή των ιατρικών σχολών οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα. Και το κάνει αυτό με στόχο να περιορίσει τη μισθολογική δαπάνη και να μην προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό ειδικευμένων γιατρών. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι υπάρχει έλλειψη παθολόγων και γενικών γιατρών δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών κυρίως στο δημόσιο σύστημα Υγείας, και η άναρχη κατανομή του ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Το αποτέλεσμα και αυτών των μέτρων θα είναι τελικά όχι απλώς η διαιώνιση αλλά και η περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Στην ΠΦΥ ένα σκορποχώρι από ΚΥ, ΤΟΜΥ, ιδιώτες γιατρούς, ανειδίκευτους γιατρούς, που θα παρέχουν αποσπασματικές, υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας, με τον ασθενή να ψάχνει να βρει άκρη για μια συνταγογράφηση, μια εξέταση, από τον έναν γιατρό στον άλλον, από τη μία ειδικότητα στην άλλη.
-- Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Υγείας διαψεύδει την παραπάνω εξέλιξη, κάνοντας λόγο για φήμες και κατηγορώντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι αδίκως προκαλούν αναστάτωση, ότι είστε «συμμορία της μιζέριας» που θέλετε να κλονίσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο ΕΣΥ. Τι απαντάτε;
Αφρ. Ρέτζιου: Ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι κινδυνολογούμε. Στην πραγματικότητα αυτοί που κινδυνολογούν είναι ο υπουργός και η κυβέρνηση, όταν ισχυρίζονται ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει αν γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών. Τελικά αυτό που έχει χρεοκοπήσει είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τα μέτρα που ενισχύουν την εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, την επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικά στον χώρο της Υγείας, θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Μειώθηκαν π.χ. οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία; Κάθε άλλο.
Στο ΠΓΝ Πατρών το πρώτο εξάμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν μόλις 125 απογευματινά χειρουργεία, σε σχέση με τα 2.667 τακτικά πρωινά στις 8 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες. Αν προσλαμβανόταν το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν οι 4 κλειστές αίθουσες, θα πραγματοποιούνταν επιπλέον γύρω στα 2.000 πρωινά δωρεάν χειρουργεία ετησίως.
Τι απαντάει η κυβέρνηση; Οτι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού υπόκεινται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς και κανόνες, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, για να ελεγχθεί η δαπάνη. Με δεδομένο ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του εμπάργκο στις προσλήψεις, το μόνο που εγγυώνται είναι η διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης. Στην πραγματικότητα, όμως, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ένα μέρος των μόνιμων προσλήψεων αφορά επικουρικούς και συμβασιούχους που ήδη εργάζονται και αλλάζουν εργασιακή σχέση, δεν προστίθενται στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ούτε το ένα προς ένα (1 αποχώρηση - 1 πρόσληψη) δεν τηρείται. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2024 αποχώρησαν 512 μόνιμοι εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 208. Τον Μάρτιο αποχώρησαν 189 και προσλήφθηκαν 153. Και τον Απρίλιο αποχώρησαν 204 και προσλήφθηκαν 125. «Σφιχτή» η κυβέρνηση όταν πρόκειται για την κάλυψη των αναγκών του λαού στην Υγεία, στην Παιδεία, προκλητικά προνόμια, «ζεστό» κρατικό χρήμα που προέρχεται από την αφαίμαξη των εργαζομένων, για να έχουμε κοσμογονία επενδύσεων - για την οποία προκλητικά πανηγύριζε πριν από λίγα χρόνια ο Αδ. Γεωργιάδης - και στην Υγεία.
Ο υπουργός Υγείας καταφεύγει στη συκοφαντία, στη δυσφήμιση των αγώνων που αναπτύσσονται στον χώρο της Υγείας, επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να μην απαντήσει επί της ουσίας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση μεγαλώνουν και χάνει την ψυχραιμία του. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλία των σωματείων των υγειονομικών σε συντονισμό με Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα, μαζικούς φορείς, στις Σέρρες, στη Λέρο, στη Σάμο, στην Κρήτη, στη Νάουσα, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.
-- Στις 17 Οκτώβρη προχωράτε σε νέα πανυγειονομική απεργία. Πώς προετοιμάζετε την επιτυχία της;
Αφρ. Ρέτζιου: Επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε η πανυγειονομική πανελλαδική απεργία να αποτελέσει πραγματικά σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα, να δώσει ώθηση και δυναμική στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση για μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για ανθρώπινα ωράρια, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.
Καλούμε τους συναδέλφους να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα, ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα.
Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών, η αύξηση του επιδόματος για τις «άγονες» περιοχές, δεν είναι οικειοθελείς παραχωρήσεις της κυβέρνησης. Είναι δική μας κατάκτηση, αποτέλεσμα των συνεχών, πολύμορφων αγωνιστικών παρεμβάσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος.
Πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, πιο μαζικά συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων διεκδικήσεών μας, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις. Επιδιώκουμε μέσα από τη ζωντανή επαφή με τους συναδέλφους, την οργανωμένη συζήτηση στις συνελεύσεις, τμήμα το τμήμα, κλινική την κλινική, η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων να σπάσει το φράγμα της σιωπής και αυτή η απεργία να κάνει πραγματικά τη διαφορά.
Στο επίκεντρο οι ανάγκες μας. Στο στόχαστρο η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και Υγεία εμπόρευμα, με κέρδος, κόστος, επιχειρηματική δράση, είναι ασυμφιλίωτες έννοιες. Δεν τέμνονται πουθενά.