ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
Στους δύο μήνες η αναμονή για τη ζωτική εξέταση PET-CT

Σε απόγνωση οι ασθενείς λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης

Τρίτη 11 Ιούνη 2024

Τους δύο μήνες φτάνει η αναμονή για εξέταση PET-CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής αλλά και της μη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στην Κρήτη, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, αλλά η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη κάλυψης των αναγκών περίθαλψης και η μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς».

Σημειώνεται μάλιστα ότι πρόκειται για τμήμα που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Κρήτη, αφού δεν υπάρχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή Υγείας στην περιοχή που να προσφέρει ΡΕΤ-CT.

Και το Σωματείο αναδεικνύει τα εξής:

«Παρ' όλη την επέκταση των δραστηριοτήτων του Τμήματος με την έναρξη του ΡΕΤ-CT τον Φεβρουάριο του 2023, η Πυρηνική Ιατρική δεν ενισχύθηκε με μόνιμο προσωπικό. Μόνο μία θέση ιατρού προκηρύχθηκε (προ τριμήνου) γι' αυτό το Τμήμα τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ οι υπηρετούντες πυρηνικοί ιατροί και τεχνολόγοι δεν επαρκούν για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. Οσον αφορά το λοιπό προσωπικό, στο ΡΕΤ-CT υπηρετούν μόνο μία νοσηλεύτρια και μία γραμματέας. Σε περίπτωση άδειας της νοσηλεύτριας μετακινείται νοσηλεύτρια από άλλο Τμήμα, ενώ σε περίπτωση απουσίας της γραμματέως δεν αναπληρώνεται και δεν κλείνονται ραντεβού.

Παρά την υποστελέχωση, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3.600 εξετάσεις ΡΕΤ-CT σε έναν χρόνο λειτουργίας του (κατά μέσο όρο 260 τον μήνα). Διενεργούνται κατά μέσο όρο 12 εξετάσεις ημερησίως, μόνο κατά το πρωινό ωράριο, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργεί το ΡΕΤ-CT και το απόγευμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αναμονής για μια εξέταση καθοριστική για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. Καθυστέρηση στη διενέργεια ΡΕΤ-CT συνεπάγεται καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός καρκινοπαθούς, με πιθανή επέκταση της νόσου και αρνητικές επιπτώσεις στην πρόγνωση και την επιβίωση. Για να αποφύγουν την αναμονή δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς από την Κρήτη μεταβαίνουν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική τους επιβάρυνση.

Η υποστελέχωση, ο περιορισμένος χρόνος λειτουργίας του ΡΕΤ-CT και η αύξηση της αναμονής είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ δήλωσε ότι το ΡΕΤ-CT επιβαρύνει το νοσοκομείο κατά 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο και ότι είναι αδύνατη η απογευματινή λειτουργία του. Προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, αλλά η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη κάλυψης των αναγκών περίθαλψης και η μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης κρατικών δαπανών, ελαχιστοποιείται και εξουθενώνεται το μόνιμο υγειονομικό προσωπικό».

Το Σωματείο διεκδικεί αφενός τη στελέχωση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αφετέρου την επέκταση της λειτουργίας του PET-CT σε απογευματινή βάρδια, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Λέρος: Εφημερίες χωρίς χειρουργό, παιδίατρο, αναισθησιολόγο, νεφρολόγο κ.λπ.

Η τραγική έως τρομακτική κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού αποτυπώνεται και στη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Λέρου, με παραλήπτες τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου.

Πιο συγκεκριμένα, στη γνωμοδότηση - και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου - υπογραμμίζεται: «Με έκδηλη ανησυχία το Επιστημονικό Συμβούλιο αποφαίνεται ομόφωνα ότι το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό στο ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ Λέρου δεν επαρκεί για την αποτελεσματική και ομαλή λειτουργία του ιδρύματος. Οι εφημερίες κρίνονται επισφαλείς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων. Τα στοιχεία που αναφέρονται τρομάζουν. Για τον μήνα Ιούνιο υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει χειρουργός, παιδίατρος, ακτινολόγος, αναισθησιολόγος, ψυχίατρος, ορθοπεδικός (...). Δεν εφημερεύει νεφρολόγος από 8/6/2024 έως 20/6/2024».

«Το ίδρυμα παρέχει ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη όχι μόνο στους κατοίκους της Λέρου αλλά και στους κατοίκους των γειτονικών νησιών, καθώς και στους νοσηλευόμενους ψυχιατρικούς ασθενείς και στα άτομα που διαμένουν στο ΚΥΤ Λέρου, με αυξανόμενη ροή αφίξεων τις τελευταίες τουλάχιστον μέρες», καταγγέλλει το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Με τη γνωμοδότηση του ΕΣ συμφωνεί και το ΔΣ της ΕΙΘΕΛ για μη ασφαλή εφημέρευση και μη εύρυθμη λειτουργία του ΓΝ-ΚΘ-ΚΥ Λέρου, υπενθυμίζοντας ότι η Ενωση Ιατρών βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από τον Γενάρη, ωστόσο «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί που επισκέπτονται τα νησιά μας παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα, όπως και ο υπουργός Υγείας. Ολα καλά, όλα ανθηρά. Βγάζουν στα γρήγορα φωτογραφίες, μοιράζουν διάφορες υποσχέσεις και εξαφανίζονται. Ετσι συνεχίζεται το παραμύθι που πλασάρουν, της εικονικής πραγματικότητας. Συνεχίζεται επίσης η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις».

Η ΕΙΘΕΛ και το ΕΣ απαιτούν την άμεση προκήρυξη - κάλυψη των θέσεων, όπως καθορίζονται στο οργανόγραμμα του ιδρύματος, και επισημαίνουν τις σοβαρές ελλείψεις στο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα σε κινητοποίηση για την τραγική κατάσταση στην Υγεία (2024-08-16 00:00:00.0)
Να αποκατασταθεί τώρα η πλήρης λειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής (2022-05-19 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις και στις δημόσιες δομές Υγείας της Λέρου (2020-09-18 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες κράτησης 250 προσφύγων στο Λιμεναρχείο Λέρου (2020-03-13 00:00:00.0)
Αδύνατη η περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων (2018-04-17 00:00:00.0)
«Οχι» στις φιέστες και την κοροϊδία (2007-03-21 00:00:00.0)