ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Επιλεκτική η ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τα δάση και τις λαϊκές περιουσίες

Εκδήλωση ενάντια στην ΚΥΑ που μεταθέτει σε «ατομική ευθύνη» την προστασία των σπιτιών του λαού έκαναν οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ

Πέμπτη 2 Μάη 2024

Από την εκδήλωση της Κυριακής
Με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που μεταθέτει στην ατομική ευθύνη την προστασία των σπιτιών μας. Για ολοκληρωμένα μέτρα πυροπροστασίας του δάσους, της ζωής και της περιουσίας του λαού».

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, που σημείωσε αρχικά ότι ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά επίσημα την 1η Μάη, η κατάσταση είναι δυσοίωνη, αφού έως τις 14 Απρίλη κάηκαν 9.330 στρέμματα δασικών εκτάσεων, κάτι που συνιστά αρνητικό ρεκόρ 20ετίας.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει επιλεκτική ανικανότητα να προστατέψει τα δάση και τις λαϊκές περιουσίες, δηλαδή τα σπίτια, όπως εδώ που είναι κοντά στο δάσος. Η ίδια η ΚΥΑ μιλά για πυροπροστασία ακινήτων εντός και εκτός δασικών εκτάσεων, δηλαδή αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες, βάζοντάς τους ουσιαστικά ένα νέο χαράτσι. Συγκεκριμένα απαιτεί από τους κατοίκους τέτοιων περιοχών τεχνική μελέτη, δήλωση μέτρων και πρόσληψη μηχανικού για αυτές τις δραστηριότητες και απειλεί όποιον δεν συμμορφώνεται, με πρόστιμα».

Τόνισε επίσης ότι έχει αποδειχθεί πως ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, τα δάση και τη λαϊκή περιουσία, ενώ ο περίφημος ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας RescEU είναι τουλάχιστον αναποτελεσματικός, αφού προωθεί ως κριτήριο την πολιτική κόστους - οφέλους.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί δικαιολογίες για να κρύψει τις ευθύνες της, όπως η επίκληση στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Εξήγησε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τις κλιματολογικές αλλαγές, όμως αυτές δεν είναι άλλοθι για να δικαιολογούν την καταστροφή, αλλά αποτελούν αφορμή για πρόληψη. Ακόμα εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την πυροπροστασία, αφού στην πραγματικότητα δεν εξήγγειλε τίποτα ουσιαστικό, παρά μόνο παραγγελία αεροσκαφών που θα παραδοθούν το 2027.

Την ίδια ώρα, το 85% των οχημάτων της Πυροσβεστικής είναι πέρα της 10ετίας, χωρίς να περνάνε ούτε ΚΤΕΟ, ενώ τα καταγεγραμμένα κενά σε προσωπικό στην Πυροσβεστική φτάνουν τις 4.000. Τραγικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχει μόλις ένας δασοφύλακας στην Πάρνηθα.

Κλείνοντας, ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι το ΚΚΕ και φέτος θα είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τον λαό στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάνοντας για άλλη μια χρονιά πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να στείλουν «μήνυμα ηχηρής αντίστασης και ανυπακοής με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, ακυρώνοντας αυτή την πολιτική που είναι καταστροφική για εμάς, τις οικογένειές μας και τα δάση μας, το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή, να το πάμε αλλιώς ενισχύοντας το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, χρειάζεται αγώνας για να ακυρωθεί η κατάπτυστη ΚΥΑ που μεταφέρει την ευθύνη στον λαό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια παρέμβαση έκανε ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που αφήνουν υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες με γερασμένο προσωπικό, υπαλλήλους στο Σώμα χωρίς ούτε ένα ρεπό και χωρίς τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και θέτοντάς τους εδώ και χρόνια έξω από τα ΒΑΕ.

Τέλος υπογράμμισε ότι μόνο το ΚΚΕ είναι διαχρονικά δίπλα στα προβλήματα των πυροσβεστών και όλου του λαού, καλώντας με τη σειρά του σε υπερψήφιση του Κόμματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Παναγιώτα Αγγελοπούλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών και η Αγγελική Παπαδάτου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φυλής.