Eurokinissi |
Η κυβέρνηση άλλωστε έχει ήδη έργο να επιδείξει σε αυτή την κατεύθυνση, π.χ. στην αντεργατική νομοθεσία που επιβάλλουν οι Οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την «ευελφάλεια», τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, για δουλειά όπως, όποτε και όπου θέλει ο εργοδότης. Στην εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας» και στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει, για να ποτίζονται τα «λεφτόδεντρα» του κεφαλαίου από τη φορολογία και την ακρίβεια στις πλάτες του λαού. Στα 600 και πλέον αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης κ.λπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός εστίασε στον νέο Δικαστικό Χάρτη (συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής) «με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% έως το 2027», ώστε να ξεμπλοκάρουν επιχειρηματικά σχέδια, τονίζοντας ότι «τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το νέο σχέδιο νόμου που εισηγείται ο αρμόδιος υπουργός, με ρυθμίσεις που αφορούν πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων», τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο «αναθέτει και συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές, ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία», όπως είπε.
«Συνεχίζουμε, λοιπόν, την πορεία των μεγάλων αλλαγών και θα έλεγα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου», όπως είπε, προσθέτοντας ότι στην επερχόμενη κάλπη «θα κριθεί και το πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σκηνικό, ώστε η πατρίδα μας να μείνει σε τροχιά προόδου, πλησιάζοντας με σιγουριά όλο πιο κοντά στην Ευρώπη», να συνεχίσει με ανανεωμένη δηλαδή την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων το αντιλαϊκό του πρόγραμμα, κόντρα «στα "λεφτόδεντρα", τα οποία βλέπω ότι φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως είπε συντηρώντας την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπώντας ότι και για τους δύο «βρέχει» λεφτά όποτε είναι, με κίνητρα, προνόμια και απαλλαγές να επαναχρηματοδοτήσουν το κεφάλαιο.
Οσο για τον λαό και τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε «πρωτοβουλίες» όπως η ...«νέα έκδοση του "e-Καταναλωτής"», πανηγυρίζοντας ότι «συγκρίνοντας εκεί τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής πια θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το φθηνότερο καλάθι»... Αλλωστε, όπως είπε ρίχνοντας κι άλλο τον πήχη των προσδοκιών του λαού, «ναι, μπορεί να μην έχουμε φτάσει εκεί ακόμα που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος, αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού: Από την άμυνα, το Μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου», καλώντας τους ανθρώπους του μόχθου να ταυτιστούν με τους στόχους και τα επικίνδυνα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.
Η επέκταση του αντιδραστικού θεσμού του «μπόνους παραγωγικότητας» στους εργαζόμενους στο Δημόσιο συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να κάνει καθαρό ότι στόχος της είναι η υλοποίηση των αντιλαϊκών κρατικών σχεδιασμών, με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.
Απαράβατος όρος άλλωστε για την παροχή του μπόνους θα είναι οι εργαζόμενοι να «πιάνουν» τους στόχους που θέτει το αστικό κράτος. Ετσι η κυβέρνηση, αντί να δώσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό, επεκτείνει έναν μηχανισμό που στόχο έχει τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικά, σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνεται: «Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο, απόλυτα συνδεδεμένο με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης και τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων» και «στόχος του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».
Υπενθυμίζεται ότι αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με την παράταξη της ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ να σημειώνει ότι πρόκειται για επέκταση της αντιδραστικής αξιολόγησης και στοχοθεσίας, δηλαδή την προσπάθεια ενσωμάτωσης των εργαζομένων με τον βούρδουλα της καταστολής, εναλλάσσοντας «καρότο με μαστίγιο».
Πρόκειται για αλλαγές που επιδρούν στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων του δημόσιου τομέα, καθώς ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο ώστε οι διευθυντές να διαμορφώνουν σε ατομική βάση το μισθολόγιο των υπαλλήλων. Αλλωστε, από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος μπόνους είχε φανεί η αντεργατική φιλοσοφία του, καθώς έγιναν αυθαίρετοι διαχωρισμοί και αποκλεισμοί εργαζομένων και διευθύνσεων, σε άλλους δόθηκε και σε άλλους όχι.
Ορισμένα χαρακτηριστικά έργα και ορόσημα για την επίτευξη των οποίων θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι και θα κληθούν να εφαρμόσουν, ώστε να «αυξήσουν» τις απολαβές τους, είναι το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο μεγάλο κεφάλαιο, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για να γίνει πιο ευέλικτη η μετάκληση εργαζομένων - μεταναστών από τρίτες χώρες, η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων που τα πληρώνουν οι ασθενείς, η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ κ.ά.
Τέλος, τα γνωστά «φύκια» πούλησε χθες η κυβέρνηση και για τα άτομα με αναπηρία, παρουσιάζοντας το σχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μία Ελλάδα για όλους», το οποίο όπως αναφέρθηκε «θα περιλαμβάνει 170 δράσεις της Πολιτείας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία».
Στις δράσεις περιλαμβάνεται η «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας», με τους ανάλογους «ψηφιακούς κόμβους», προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία και της συγκεκριμένης «αγοράς πρόσβασης», αφού ακόμα και οι ιδιαίτερες ανάγκες των αναπήρων γίνονται πανάκριβο εμπόρευμα. Επίσης αναφέρθηκαν δεσμεύσεις για διορισμούς εκπαιδευτικών που εξειδικεύονται στα ζητήματα αναπηρίας.
Και, βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει άλλο ένα πρόγραμμα που αφορά επιχειρήσεις, με παροχή τζάμπα εργατικού δυναμικού. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η πρόθεση για «επιχορήγηση επιχειρήσεων» για την απασχόληση 3.000 ανέργων από «ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με αναπηρία».