Δυναμική εξόρμηση - παρέμβαση χτες στις πύλες μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων
Από τις χτεσινές εξορμήσεις του Σωματείου στο εργοτάξιο του Ελληνικού |
Και, όπως ενημερώνει πιο συγκεκριμένα, μέλη του μπορούν να γίνουν όλοι οι οικοδόμοι, οι μηχανικοί, οι χειριστές, όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που δουλεύουν στα εργοτάξια και στα γραφεία του έργου. Αλλωστε, και οι πρώτοι 27 υπογράφοντες για τη δημιουργία του Σωματείου καλύπτουν ήδη μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοτάξιο. Πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου είναι ο Βάλσαμος Συρίγος, που είναι και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.
«Τα προβλήματα στον χώρο δουλειάς μας, που μεγαλώνουν διαρκώς, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη να υπάρξει η συλλογική έκφραση των εργαζομένων, με σκοπό την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, απέναντι στην ακόρεστη δίψα της εργοδοσίας για όλο και περισσότερα κέρδη», σημειώνεται στην ανακοίνωση σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τους εργαζόμενους στη συγκρότηση του Σωματείου.
Αλλωστε, όπως σημειώνεται, «ήδη η βιτρίνα του πολυδιαφημισμένου έργου έχει ραγίσει. Από τους μισθούς που τους ροκανίζει η ακρίβεια. Από την εντατικοποίηση και τη δουλειά χωρίς ωράριο, ήλιο με ήλιο, στο όνομα των χρονοδιαγραμμάτων για τα κέρδη των εταιρειών, με αποτέλεσμα την έκθεση συναδέλφων σε πολλαπλούς κινδύνους και τα πρώτα σοβαρά ατυχήματα να είναι γεγονός. Από τις συμπεριφορές και μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη κερδοφορία χωρίς να λογαριάζουν τους εργαζόμενους».
«Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Είμαστε συνάδελφοι, που αρκετούς μας γνωρίζετε και έχουμε δώσει μαζί αγώνες με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο των Χειριστών κ.ά.», σημειώνει ακόμα το νεοσύστατο Σωματείο και θυμίζει:
«Αυτές είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του εργοταξίου. Με τη συσπείρωση και συμμετοχή όλων μας στο Σωματείο μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Για τις δικές μας ανάγκες, για τις δικές μας ζωές!», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη στο εργοτάξιο της «ΕΘΝΟΚΑΤ», ένα απ' αυτά που λειτουργούν στο μεγάλο έργο του Ελληνικού, οργανώνεται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαντώντας στην απόλυση πρωτοπόρων εργαζομένων και συνδικαλιστών, καθώς και συνολικά στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Η κατασκευαστική εταιρεία "ΕΘΝΟΚΑΤ" σε τμήμα του εργοταξίου του Ελληνικού, όπου δραστηριοποιείται από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα, έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων για να δουλεύουν ξεχειλωμένα ωράρια, με πετσοκομμένα ένσημα, με λειψά εργασιακά δικαιώματα και να μην βγάζουν άχνα όταν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συναδέλφων», σημειώνει το Συνδικάτο.
Στο πλαίσιο αυτό, προσπάθησε να απολύσει «δύο πρωτοπόρους εργαζόμενους, ένας εκ των οποίων εκλεγμένος συνδικαλιστής», καθώς και έναν ακόμα συνάδελφό τους, χειριστή γερανού, προφασιζόμενη αστείες δικαιολογίες και διαδίδοντας ψέματα για την καταλληλότητα των εργαζομένων. «Ολες οι αιτιολογήσεις τους ήταν πλήρως ανακριβείς και ψεύτικες», τονίζει το Συνδικάτο, ενώ οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο γιατί «πρωτοστατούν στην ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, την «επιχείρηση» επιβολής σιγής νεκροταφείου στον χώρο την έχουν αναλάβει προσωπικά ο ιδιοκτήτης της «ΕΘΝΟΚΑΤ» και η διευθύντρια του έργου.
Κάτω από την αποφασιστική στάση του Συνδικάτου και τη στήριξη του συνόλου των εργαζομένων, οι δυο πρώτες επιχειρούμενες απολύσεις ανακλήθηκαν την ίδια μέρα, ενώ οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται για να επιστρέψει και ο τρίτος εργαζόμενος στη δουλειά. «Τους διαμηνύουμε ότι ο εκφοβισμός ούτε περνάει ούτε πρόκειται να περάσει. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι οι εργαζόμενοι εκεί και παντού στο εργοτάξιο του Ελληνικού θα δουλεύουν με αξιοπρεπή μεροκάματα, ωράρια και πλήρη δικαιώματα. Με τα συνδικάτα παρόντα», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο. Στην κατεύθυνση αυτή, προκηρύσσει απεργία - απάντηση στην επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων και διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης.
Αλλωστε, σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα που αφορούν στην Υγεία και Ασφάλεια των οικοδόμων διαπιστώθηκαν σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) σε άλλο εργοτάξιο, αυτό της «INTRAKAT» στο Ελληνικό, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ο έλεγχος έγινε την Πέμπτη 21 Φλεβάρη στο εργοτάξιο του «Ελληνικού» της κατασκευής του «Αθλητικού Κέντρου» που δραστηριοποιείται η εταιρεία «INTRAKAT», για την τήρηση των Μέτρων Υγείας και Ασφάλειας, μετά από αίτημα των εργαζομένων και με τη στήριξη του Συνδικάτου, το οποίο παραβρέθηκε με εκπρόσωπό του.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα εξής: Δεν υπάρχουν αποδυτήρια εξοπλισμένα με καθίσματα και ντουλάπια που κλειδώνουν. Δεν υπάρχουν χώροι ανάπαυσης με καθίσματα και τραπέζια που να διαθέτουν κλιματισμό και ψυγείο. Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τουαλετών, πόσιμο νερό, ούτε φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες σε τυχόν σοβαρότερο ή ελαφρύτερο ατύχημα.
Το μόνο που υπήρχε ήταν κάποια παραπήγματα, πρόχειρες και επικίνδυνες κατασκευές.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι υπήρξε καταγεγραμμένη παράβαση σε εργαλείο που δεν τηρούσε τους όρους ασφαλείας, για την οποία η «INTRAKAT» κλήθηκε σε απολογία από την Επιθεώρηση Εργασίας.