Παραμένουν τα τρακτέρ στον κόμβο Πλατύκαμπου. Απαιτούν να οριστεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους
Eurokinissi |
Παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο του Πλατύκαμπου |
Η κατάσταση που βιώνουν στα χωριά τους, είναι τέτοια που κάνει μονόδρομο τον αγώνα για να επιβιώσουν, να παραμείνουν στον τόπο και τις καλλιέργειές τους. Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τις καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβρη, τρεις μήνες μετά τα προβλήματα παραμένουν.
Ετσι, το εισόδημά τους για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια δεν είναι εξασφαλισμένο, αφού 160.000 στρέμματα με καλλιέργειες παραμένουν κάτω από τα νερά, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους, τα όποια μέτρα στήριξης έχουν ανακοινωθεί, καθυστερούν και είναι ανεπαρκή, ενώ την ανησυχία τους μεγαλώνουν τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή το χαμηλό κόστος και προβλέπουν αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια.
Στον κόμβο του Πλατύκαμπου έφτασαν χτες κι άλλα τρακτέρ, ενώ στην απογευματινή τους συνέλευση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και η συμμετοχή τους στο αυριανό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο (βλ. θέμα πάνω). Ταυτόχρονα, καλούν τους μαζικούς φορείς της Λάρισας σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στον Κόμβο.
Παράλληλα, κάλεσαν ξανά την κυβέρνηση να ορίσει άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Χαρακτηριστικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δήλωσε πως «αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα κουραστούμε, της λέμε ότι εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Δίνουμε αγώνα για να επιβιώσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας».
Τα αιτήματα που προβάλλουν και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες τους, είναι αυτά που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στον τόπο τους τα επόμενα χρόνια και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων διεκδικούν:
-- Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.
-- Πλήρη αποζημίωση, αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.
-- Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές, χωρίς να προσμετρείται η παλαιότητα των μηχανημάτων.
-- Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ότι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.
-- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
-- Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
-- Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.
-- Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος απαιτούν τις εξής ενισχύσεις: Βαμβάκι - καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Βιομηχανική ντομάτα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια - ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.
-- Να υπάρχει άμεσα αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Σε συντονισμό με τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα που προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετά από τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους αγρότες της περιοχής ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούν σήμερα Παρασκευή στην κινητοποίηση σωματείων στο Αμύνταιο (12 μ. πλησίον της πιάτσας ταξί) και αύριο Σάββατο στην Πτολεμαΐδα (11 π.μ. στην κεντρική πλατεία).