Βαρύ και ανθυγιεινό το χτύπημα στην πλάτη για τους στρατιωτικούς
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023

Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα σωματεία, αρχικά ως αστικά (ΣΥΣΜΕΔ κ.λπ.) και εν συνεχεία ως συνδικαλιστικά (πρωτοβάθμιες Ενώσεις, Ομοσπονδίες), απαιτούν και διεκδικούν για τις ίδιες ειδικότητες με αυτές των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ. Ιση αντιμετώπιση διεκδικούσαν και συνεχίζουν να διεκδικούν τα σωματεία. Αδικο; Παράλογο; Οχι βέβαια. Πέρα για πέρα δίκαιο και επιβεβλημένο.

Διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, όλα τα αστικά κόμματα που εναλλάχθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με λοιπούς συγκυβερνήτες τους) ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για ένταξη ειδικοτήτων εν ενεργεία στρατιωτικών στα ΒΑΕ. Το επιχείρημά τους; Οπως προκύπτει και από πρόσφατη (όπως και παλαιότερα) απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, οι στρατιωτικοί αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, οι αποδοχές τους καθορίζονται ρητά και περιοριστικά από διατάξεις αυτού του μισθολογίου και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Οι απαντήσεις που κατά καιρούς δίνονται σε Ερωτήσεις του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά οικονομικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων, και στην περίπτωσή μας των εν ενεργεία στρατιωτικών, μόνο γέλωτα προκαλούν στις/στους στρατιωτικούς, έντονη αγανάκτηση και πλήρη απογοήτευση, καθόσον μετά τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των αστικών κυβερνήσεων έρχονται το ράπισμα, η απαξίωση για τις/τους στρατιωτικούς και ο εμπαιγμός τους.

Τι πάει να πει δηλαδή ότι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο και όχι με το ενιαίο; Αλλη κούραση και φθορά της υγείας τους υφίστανται οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε ναυπηγοεπισκευαστικούς χώρους και άλλη οι στρατιωτικοί που εργάζονται στους ναυστάθμους του Πολεμικού Ναυτικού, όπως για παράδειγμα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας; Οχι βέβαια. Αλήθεια, ποια η διαφορά ενός εργαζόμενου που απασχολείται σε αερολιμένες, όπως οι υπάλληλοι πίστας και οι καθαριστές αεροσκαφών (ή του προσωπικού που εργάζεται στην αεροπορική βιομηχανία εντός του εργοστασιακού χώρου, με καθήκοντα επισκευής - κατασκευής), με τον στρατιωτικό μηχανικό - τεχνικό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως για παράδειγμα της 112 Πτέρυγας Μάχης (112 ΠΜ); Καμία απολύτως. Είναι ανθυγιεινή η εργασία ενός εργαζόμενου που απασχολείται στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας φαρμάκων, ενώ η εργασία ενός στρατιωτικού που π.χ. εργάζεται στην 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού (441 ΑΒΥΥ) δεν είναι; Ακριβώς η ίδια είναι. Οι απασχολούμενοι σε ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια (ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις) δέχονται διαφορετική ακτινοβολία από τους στρατιωτικούς που εργάζονται στους ίδιους θαλάμους και χειρίζονται τα ίδια μηχανήματα, όπως π.χ. στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ); Οχι βέβαια. Οι υποδηματοποιοί - υποδηματεργάτες, οι ψήστες, οι λαντζιέρηδες, οι σερβιτόροι, οι αρτεργάτες και οι χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων εργάζονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες από τις συνθήκες όπου εργάζονται οι στρατιωτικοί στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο (700 ΣΕ), στα μαγειρεία όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών σχολών, ΚΑΑΥ κ.λπ.; Εννοείται πως όχι.

Τι σχέση έχει λοιπόν ο μισθός του εργαζόμενου που είναι ενταγμένος στο ενιαίο μισθολόγιο με αυτόν του στρατιωτικού που είναι ενταγμένος σε ειδικό μισθολόγιο; Απολύτως καμία. Κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να «νίψει τας χείρας της», επικαλείται το ειδικό μισθολόγιο και «καθαρίζει». Θέλει να περικόψει χρήματα από τους στρατιωτικούς; Επικαλείται ότι το ειδικό μισθολόγιο είναι υπερβάλλον έναντι όλων των λοιπών μισθολογίων (ενιαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους ή μισθών για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους) και τσακίζει κόκαλα. Διεκδικούν οι στρατιωτικοί ό,τι και οι λοιποί υπάλληλοι; «Είστε στο ειδικό μισθολόγιο», βροντοφωνάζουν οι κυβερνήσεις και «πέρα βρέχει».

Αρκεί όμως μια απόφαση δικαστηρίου; Οχι βέβαια. Ας θυμηθούν όλοι οι στρατιωτικοί τι συνέβη το 2013. Η ΠΟΕΣ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο των εν ενεργεία στρατιωτικών, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ανατροπή του μνημονιακού νόμου περικοπής των μισθών τους. Αποφασίστηκαν και έλαβαν χώρα μαζικές μαχητικές κινητοποιήσεις με τους απόστρατους συναδέλφους. Πλημμύρισαν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Το ΣτΕ, υπό τη πίεση των πρωτοφανών κινητοποιήσεων, δικαίωσε το σωματείο. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί συνειδητοποίησαν τη δύναμη που απέκτησαν με το σωματείο τους.

Ετσι, λοιπόν, τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών δεν πρέπει να σταματήσουν να διεκδικούν την ένταξη ειδικοτήτων τους στα ΒΑΕ. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί μόνο ενωμένοι και μέσα από τα σωματεία τους μπορούν να κερδίσουν. Πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή διεκδίκησης των λοιπών εργαζομένων και των σωματείων τους, που διεκδικούν είτε την παραμονή τους στα ΒΑΕ είτε την ένταξή τους σε αυτά. Ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ διαχρονικά στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα των στρατιωτικών και των συνδικαλιστικών τους σωματείων. Αναδεικνύει το αίτημά τους για ένταξη στα ΒΑΕ, με κοινοβουλευτικό έλεγχο, και πιέζει για τη νικηφόρα πορεία του.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης ε.α., επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)