ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η «Δύση» αυξάνει τη στήριξη στο Ισραήλ και τη στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023

Copyright 2023 The Associated

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοί τους εντείνουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, με το «βλέμμα» στη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ και πραγματοποίησε κύκλο επαφών με την ισραηλινή ηγεσία ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν, τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και τον αρχηγό του κόμματος «Εθνική Ενότητα» και πρώην υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, που συμμετέχει από την Τετάρτη στη διευρυμένη ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου.

Μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν αναπαρήγαγε όλη την προπαγάνδα για εγκλήματα της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων, πάνω στην οποία πατάει όλη η προσπάθεια «ξεπλύματος» της νέας σφαγής του παλαιστινιακού λαού. Διαβεβαίωσε δε με νόημα πως όσο υπάρχει Αμερική, το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ μόνο του, μολονότι είναι ικανό να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποσχέθηκε στο Ισραήλ περισσότερα όπλα και δεσμεύθηκε για δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια.

Στηρίζοντας την εγκληματική επίθεση στη Γάζα, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να βεβαιωθεί πως ό,τι συνέβη (με τη Χαμάς) δεν θα ξανασυμβεί ποτέ, ενώ συμπλήρωσε υποκριτικά ότι «είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους αμάχους»...

Σε κοινή ανακοίνωση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στο Αμμάν της Ιορδανίας (και όχι στη Ραμάλα...) και στη συνέχεια θα δει τον Ιορδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Β'.

Στο Ισραήλ αναμένεται σήμερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν.

Αεροπλάνα και πλοία στέλνουν και οι Βρετανοί

Αργότερα χτες, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παράσχει στο Ισραήλ αεροπλάνα για παρακολούθηση και αεροσκάφη περιπολίας, ακόμη και εντός τρέχοντος 24ωρου, προκειμένου «να εντοπίσουν απειλές στην περιφερειακή ασφάλεια».

Πρόσθεσε επίσης πως δύο πλοία του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα κατευθυνθούν προς τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς υποστήριξη των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Σούνακ ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο αυτό «θα αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην περιοχή έχει κατευθυνθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», μαζί με άλλες θαλάσσιες και εναέριες ενισχύσεις.

Η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Κατά τη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές) μόνο η Τουρκία αρνήθηκε να αποδοκιμάσει ως «τρομοκρατικές» τις επιθέσεις της Χαμάς - προτάσσοντας δικά της γεωπολιτικά σχέδια και συμφέροντα.

Στην ίδια σύνοδο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, δείχνοντας στους ομολόγους του ένα «μη λογοκριμένο βίντεο» από τις «θηριωδίες» της Χαμάς. Προειδοποίησε πως έχουν μπροστά τους έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο αλλά θα υπερισχύσουμε».

Την Τετάρτη, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει πως είναι «σημαντικό» κάθε χώρα ή οργάνωση εχθρική απέναντι στο Ισραήλ να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται. «Και βλέπουμε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, για να σταλεί επίσης ένα μήνυμα για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης» είχε προσθέσει.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε πως όποιος δοξάζει τη Χαμάς, επιδοκιμάζει δολοφονίες ή καίει ισραηλινές σημαίες, θα αντιμετωπίζει ποινική δίωξη. Ξεκαθάρισε πως θα τεθεί εκτός νόμου η φιλοπαλαιστινιακή ομάδα Samidoun (σχετίζεται με την έκφραση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους) και υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια με drone στο Ισραήλ (τα οποία είχε αγοράσει πρόσφατα).

Η Γερμανία θα αναστείλει επίσης κάθε αναπτυξιακή βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια «επανεξέταση» της βοήθειας αυτής, δήλωσε επίσης ο Σολτς. «Το μέτρο μας θα είναι αν και πώς τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε. «Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η επανεξέταση, δεν θα διαθέσουμε νέους πόρους αναπτυξιακής συνεργασίας».

Στο Μαρακές, όπου γίνεται η σύνοδος του ΔΝΤ, η επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς αποτελεί «ένα νέο σύννεφο στον όχι και τόσο ηλιόλουστο ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας». «Οσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο, παρακολουθούμε πολύ στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς επηρεάζει ιδιαίτερα τις αγορές», εξήγησε η ίδια.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Παράλληλα, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) καταδίκασε τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε επίσης τις καθημερινές σκόπιμες δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, τις επανειλημμένες επιθέσεις στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, τις πεπαλαιωμένες υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας. Χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα «κατάφωρη παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου» και «έγκλημα πολέμου».

Επέρριψε τις ευθύνες για την τραγωδία «στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη που είναι πλήρως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις από τη συνέχιση» της επίθεσης. Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού «αμέσως».

Από τη Βαγδάτη, όπου ξεκίνησε χτες περιοδεία στην περιοχή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι το άνοιγμα ενός «νέου μετώπου» κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τις «ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας. Επανέλαβε δε ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Διαδοχικές επικοινωνίες του Σαουδάραβα πρωθυπουργού

Διαδοχικές επικοινωνίες με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής είχε από το βράδυ της Τετάρτης και χτες ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος και πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπ. Ραϊσί, σύμφωνα με ρεπορτάζ το σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» συζήτησαν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα. Ο Σαουδάραβας ηγέτης είπε ότι η χώρα του καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες για να σταματήσει η σημερινή κλιμάκωση. Τόνισε επίσης τη σημασία «σεβασμού των αρχών του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου», εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις άσχημες ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπογράμμισε την «ακλόνητη στάση του βασιλείου για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού» και την «υποστήριξη της ειρήνης».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «τόνισαν την ενότητα του ισλαμικού κόσμου», προσθέτοντας ότι «θεωρούν αιτία της καταστροφικής αστάθειας τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με τη συζήτηση να κινείται σε αντίστοιχο μήκος κύματος.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μπιν Σαλμάν επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, στο φόντο του νέου βομβαρδισμού των Ισραηλινών στα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Κίσινγκερ: Προτρέπει την ΕΕ να συνδράμει το Ισραήλ «άνευ όρων»

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο 100χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που συνέβαλε στην επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας» Ισραήλ - Αιγύπτου μετά τον προ 50ετίας πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μιλώντας την Τετάρτη στη γερμανική «Die Welt» κάλεσε την ΕΕ να ξεκαθαρίσει σε άλλες χώρες που θέλουν να παρέμβουν στον πόλεμο που γίνεται σε Γάζα και Ισραήλ ότι θα πληρώσουν «τίμημα». Προειδοποίησε πως «ό,τι συνέβη στο Ισραήλ μπορεί να συμβεί και στην Ευρώπη». Και κάλεσε την ΕΕ «να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ, εν ανάγκη και στρατιωτική»!

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τους πολέμους κατά του Ισραήλ και της Ουκρανίας «θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα».

Δεν απέκλεισε περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο με τη Χαμάς, αλλά ούτε και μία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ ...επέστρεψε τους Παλαιστίνιους τη γη τους, με την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, «αλλά δεν έγινε ειρήνη»... Και πρόσθεσε πως πλέον «κανείς δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις σε ανθρώπους που, όπως έδειξαν οι πράξεις τους, δεν θα κάνουν ειρήνη. Πρέπει να υπάρξει τιμωρία». Ζήτησε, τέλος, η Χαμάς να αποκλειστεί από οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο και το Ισραήλ να «επανεδραιώσει την εθνική κυριαρχία του» στην περιοχή.