Ποια Θεσσαλία πνίγηκε;

Πώς το κριτήριο του κέρδους των ομίλων καθιστά «μη επιλέξιμα» μια σειρά από αναγκαία έργα υποδομής, με τραγικά αποτελέσματα

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023

Κυρ. Μητσοτάκης: «Με ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο περισσότερων από 570 έργων δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Ωστε να γίνει μία εξωστρεφής περιφέρεια με επάρκεια πόρων για την οικονομική της πρόοδο. Για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κεντρική περιφέρεια της χώρας μπαίνει, έτσι, οριστικά σε τροχιά αναδημιουργίας».

Τελικά, η Θεσσαλία δεν μπήκε «σε τροχιά αναδημιουργίας», αλλά «πνίγηκε» στις λάσπες και στα νερά, με τον λαό της περιοχής να βιώνει ανυπολόγιστη καταστροφή σε περιουσίες, καλλιέργειες, κοπάδια.

Για να δούμε, όμως, τι περιλαμβάνουν τα περίφημα 570 έργα για τα οποία μιλούσε ο πρωθυπουργός; Οι εντάξεις και τα στοιχεία του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως και τα τεχνικά προγράμματα της Περιφέρειας, δίνουν μια εικόνα για το τι έργα ιεραρχούνται στην περιοχή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:


Στον αντίποδα, υλοποιούνται - χρηματοδοτούνται μια σειρά από έργα με κριτήριο τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδιασμών.

Πολλά απ' αυτά, βέβαια, είναι απαραίτητα στα λαϊκά στρώματα, που τα χρυσοπληρώνουν όμως τόσο για την κατασκευή, όσο και για τη χρήση τους. Κριτήριο για την επιλογή αυτών των έργων δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες αλλά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ικανοποίηση του σχεδιασμού για λογαριασμό της αστικής τάξης να παίξει η Θεσσαλία ρόλο «διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων και Ενέργειας» για τα κέρδη της.

Στόχος είναι επίσης να ανταποκριθεί η περιοχή με τις υποδομές της στον αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, «φιλοξενώντας» αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε Λάρισα και Βόλο, όπως και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Είναι πολλά τα λεφτά ...αλλά όχι για τον λαό και τις ανάγκες του

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία - και όχι μόνο - χρηματοδοτήθηκαν με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης (με χρήματα δηλαδή που προέρχονται από τη φοροληστεία των λαών της ΕΕ, μεταξύ τους και του ελληνικού) τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ και συνολικά στην «πράσινη μετάβαση», στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα, στην ιδιωτική Υγεία, στον αγροδιατροφικό τομέα κ.α.

Ενδεικτικά είναι τα εξής:

Ενδεικτικά είναι και τα χρήματα που πηγαίνουν στα «πράσινα» αρπακτικά, την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια γιγαντώνεται για τον λαό: 888,4 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW και 421,61 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία 37 φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW.

Είναι φανερό λοιπόν ότι για να είναι «στον αφρό» η Θεσσαλία των μεγάλων επενδύσεων για τα κέρδη των ομίλων, δεν μπορεί παρά να «πνίγεται» η Θεσσαλία των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών...