ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ «ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
ΝΑΤΟικό συμβόλαιο βαθύτερης εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Eurokinissi

«Παρούσα» σε μία ακόμα ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά σπεύδει να δηλώσει η κυβέρνηση, με την υπογραφή της στη Διακήρυξη - μπουρλότο του G7 για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, με την κυβέρνηση της ΝΔ να τηρεί και πάλι σιγή ασυρμάτου για τα όσα παζαρεύει στο παρασκήνιο και τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται το περασμένο Σάββατο από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος ευχαρίστησε και προσωπικά τον Ελληνα πρωθυπουργό για το ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί στο ευρωατλαντικό μονοπάτι της Ουκρανίας».

Η συμφωνία έρχεται να κουμπώσει στις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους - η Διακήρυξη άλλωστε ανακοινώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου στις 12 Ιούλη. Ανάμεσα στα άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα που αποφασίστηκαν σε εκείνη τη Σύνοδο ήταν να προχωρήσει η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας μέσα από διμερείς συμφωνίες με κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται η απευθείας ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Ακριβώς μια τέτοια διμερή συμφωνία ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση, η οποία αποτελεί μόλις τη 14η που υπογράφει τη Διακήρυξη του G7, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις, φυσικά υπό την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βυθίζοντας τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

«Μπουρλότο» η Διακήρυξη του G7

Μια ματιά μόνο στο κείμενο της Διακήρυξης του G7 είναι αποκαλυπτική για τις περιπέτειες στις οποίες μπαίνει ο λαός με την υιοθέτηση ενός τέτοιου «πολεμικού ανακοινωθέντος» από την κυβέρνηση και, κατ' επέκταση, με τη συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Θα συνεργαστούμε ο καθένας μας με την Ουκρανία για συγκεκριμένες διμερείς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις ασφαλείας για:

α) Διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, μέσω της συνεχούς παροχής:

β) Ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανοικοδόμησης και ανάκαμψης, για τη δημιουργία των συνθηκών που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής της ασφάλειας.

γ) Παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς και για να μπορέσει η Ουκρανία να συνεχίσει να εφαρμόζει το αποτελεσματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξει τη χρηστή διακυβέρνηση η οποία απαιτείται για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες».

Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «εκτός από τα στοιχεία που διατυπώθηκαν παραπάνω, παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη. Αυτό περιλαμβάνει την εργασία για να διασφαλιστεί ότι το κόστος για τη Ρωσία από την επιθετικότητά της θα συνεχίσει να αυξάνεται, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές, καθώς και μέσω υποστήριξης των προσπαθειών να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν εντός και κατά της Ουκρανίας (...) Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις προσπάθειες διεθνών μηχανισμών όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)».

Φουλ της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με βάση και τα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «τρέξει» πολλά βήματα παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος κλιμακώνεται.

Είναι άλλωστε φανερό ότι με βάση τη διμερή συμφωνία - ή συμφωνίες - που είναι στα σκαριά για παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» στην Ουκρανία, επιταχύνεται η συζήτηση για την αποστολή πρόσθετων εξοπλισμών.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν βάλει αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση 100 αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5» στην κυβέρνηση του Κιέβου. Εξάλλου, οι Ουκρανοί ζητούν από το ελληνικό οπλοστάσιο κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 (πέρα από τα 40 που έχει ήδη συμφωνήσει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση), τους S-300 και τα αντιαεροπορικά συστήματα TORM-1 και Osa-AK/AKM. Ζητάνε επίσης το τσεχοσλοβακικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ. Θυμίζουμε δε ότι τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Στο τραπέζι βρίσκονται και τα σχέδια για την παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στον πόλεμο, όπως η εκπαίδευση Ουκρανών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις - όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» - και η «αναβάθμιση» των υποδομών που υποστηρίζουν τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην περιοχή (με τα μεταφορικά δίκτυα, τους ΝΑΤΟικούς αγωγούς καυσίμων προς Βουλγαρία - Ρουμανία κ.λπ.).

Επίσης, ανάμεσα στις γραμμές των διακηρύξεων περί «ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανοικοδόμησης και ανάκαμψης», με ευκολία διαβάζει κανείς τις συμφωνίες και τα «ντιλ» του κεφαλαίου, γύρω από τα οποία «πέφτουν κορμιά» και όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί μερτικό με τη βαθύτερη εμπλοκή της στον πόλεμο, σέρνοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Αλλωστε η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, δεν έχει κρύψει σχέδια όπως αυτά για μετατροπή της Ελλάδας σε βασικό κόμβο των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών - από τους οποίους θησαυρίζει ο ελληνόκτητος εφοπλιστικός στόλος - «γιατί όχι και έως την Ουκρανία», όπως επανειλημμένα έχει πει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Λίγες βδομάδες πριν, εξάλλου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, παρουσία και του Μπλίνκεν, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «κυρίως μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα διασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεων των Συμμάχων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, καθώς και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες της άμεσης γειτονιάς, ιδιαίτερα μέσω της κατασκευής τερματικών σταθμών LNG, καθώς και ηλεκτρικών διασυνδέσεων».

Αλλά και στις συναντήσεις των ηγετών Ελλάδας και Ουκρανίας έχουν συζητηθεί σχέδια για τη «συνεισφορά» κατασκευαστικών, τραπεζικών και άλλων ομίλων στα σχέδια μεταπολεμικής «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας.

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση προ μηνών είχε συμπροεδρεύσει με Μακρόν και Ζελένσκι και στη λεγόμενη «Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία», με τον τότε υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως στην περιοχή της Οδησσού». Και λίγες βδομάδες μετά, ο τότε υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος έλεγε από τη Διάσκεψη του Μονάχου πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύεται «δεσμεύσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία (2024-05-14 00:00:00.0)
Η Γερουσία των ΗΠΑ «μπλόκαρε» το νομοσχέδιο για παραπέρα στήριξη στο Κίεβο (2023-12-08 00:00:00.0)
Απογειώνουν την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τον πόλεμο (2023-08-22 00:00:00.0)
Δυτικά κράτη και επιχειρηματικοί όμιλοι μοιράζουν την «πίτα» της ανοικοδόμησης (2023-06-22 00:00:00.0)
«Ενότητα» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, «επιφυλάξεις» και αντιθέσεις για κυρώσεις σε χρυσό και πετρέλαιο (2022-06-28 00:00:00.0)
«Στρατηγικό συμφέρον» για την ΕΕ η «ηγεσία» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (2022-05-20 00:00:00.0)