ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κινητικότητα με περιπολίες και στρατιωτικές προετοιμασίες

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία «χτενίζουν» με περιπολίες όλο τον βόρειο Ειρηνικό

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Από πρόσφατες κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας στον Ειρηνικό
Κοινές ναυτικές περιπολίες διεξάγουν πολεμικά πλοία Ρωσίας και Κίνας σε περιοχές του βόρειου Ειρηνικού, στο πλαίσιο μάλιστα των οποίων «απέκρουσαν πλασματική αεροπορική επίθεση», όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Διοίκησης Ειρηνικού του ρωσικού στόλου, χτες. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της άσκησης αεράμυνας τα πληρώματα των ρωσικών και κινεζικών πλοίων «εξασκήθηκαν στους αλγόριθμους απόκρουσης της αεροπορικής επίθεσης πλασματικού εχθρού από διάφορα ύψη και κατευθύνσεις», ενώ «αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας προσομοίωσαν την εχθρική δύναμη που επιτίθεται στην κοινή ναυτική ομάδα». Ακόμα, σημειώθηκε πως «τα πληρώματα των ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων βελτίωσαν επίσης τις δεξιότητες κυνηγιού και παρακολούθησης των προσομοιωμένων υποβρυχίων του εχθρού και εξάσκησαν επίσης κοινές επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα».

Η ίδια ανακοίνωση διευκρίνιζε πως τα ρωσικά και κινεζικά πλοία «συνεχίζουν να πλέουν κατά μήκος της διαδρομής που συμφωνήθηκε από τα δυο μέρη» και ήδη έχουν διασχίσει τη θάλασσα της Ιαπωνίας, το στενό Λα Περούζ (που βρίσκεται ανάμεσα στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη και την ιαπωνική Χοκάιντο), τη θάλασσα του Οχότσκ (ανάμεσα στη ρωσική ενδοχώρα και τη χερσόνησο της Καμτσάτκα), το στενό της Καμτσάτκα και τη Βερίγγειο Θάλασσα (μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ), έχοντας ήδη πάνω από 4.000 ναυτικά μίλια.

Ρωσία και Κίνα συνεχίζουν γυμνάσια και περιπολίες από κοινού στον Ειρηνικό, έχοντας διαμηνύσει με πολλές αφορμές ότι προτάσσουν την ενίσχυση και της στρατιωτικής τους συνεργασίας, με φόντο την επέκταση και εμβάθυνση των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα.

Τη συνεργασία αυτή παρακολουθεί στενά η Ουάσιγκτον, που εντείνει τις προσπάθειές της να στερεώσει συμμαχίες που θα επιδράσουν στην αναχαίτιση της ρωσο-κινεζικής επιρροής στον Ινδο-Ειρηνικό και σε αυτό το πλαίσιο ο Μπάιντεν ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στην περιοχή, με επαφές στο Βιετνάμ, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ετσι, ανησυχία για «μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία των δικτατόρων στο Πεκίνο και τη Μόσχα» εξέφρασαν πριν λίγες μέρες οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές από Αλάσκα, Λίσα Μαρκόβσκι και Νταν Σάλιβαν - επικαλούμενοι απόρρητη ενημέρωση για συνολικά 11 ρωσικά και κινεζικά πλοία που εντοπίστηκαν «να διέρχονται από τα αμερικανικά ύδατα στις Αλεούτιες νήσους» (βρίσκονται στα ανοικτά της χερσονήσου της Αλάσκα), κάνοντας λόγο για «εισβολή».

Πάντως, εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε - σύμφωνα και με τη «Wall Street Journal» - ότι «αεροπορικά και θαλάσσια μέσα υπό τις εντολές μας διεξήγαγαν επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν την άμυνα» των ΗΠΑ, αναφέροντας ωστόσο ότι η ρωσο-κινεζική δύναμη «παρέμεινε στα διεθνή ύδατα και δεν θεωρήθηκε απειλή».

Στρατιωτικές προετοιμασίες στη Βόρεια Κορέα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε στη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής ότι πρέπει «όλα τα εργοστάσια πυρομαχικών να συνεχίσουν τη μαζική παραγωγή εξοπλισμών και όπλων» και «να πραγματοποιηθούν πραγματικές στρατιωτικές ασκήσεις για να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά οι πιο πρόσφατα ανεπτυγμένοι εξοπλισμοί και όπλα», κατηγορώντας ΗΠΑ και Νότια Κορέα για νέες ασκήσεις που ετοιμάζουν και απειλές που αυτές συνιστούν για τη χώρα του και όλη την περιοχή.

Μεταξύ άλλων ο Κιμ ανακοίνωσε πως απομακρύνεται από τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ο στρατηγός Πακ Σου Ιλ και σχετικά καθήκοντα αναλαμβάνει στο εξής ο αντιπτέραρχος Ρι Γιονγκ Γκιλ.

Περιοδεία Γουάνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία

Ταυτόχρονα ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι ξεκίνησε την Πέμπτη περιοδεία σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Καμπότζη, καθώς τη φετινή χρονιά το Πεκίνο έχει ανακοινώσει πως θα εντείνει πρωτοβουλίες για τη σύσφιξη των συνεργασιών του με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και την περιφερειακή διακρατική Ενωση ASEAN.

Η κινεζική κυβερνητική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» φιλοξενούσε αναλύσεις Κινέζων ακαδημαϊκών που, παρατηρώντας την πρόσφατη ανακοίνωση Μπάιντεν ότι «σύντομα» θα βρεθεί στο Βιετνάμ που «θέλει να αλλάξει τη σχέση μας και να γίνει εταίρος μας», σχολίαζαν ότι η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή για τη «Στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό» και «ένας παράγοντας που διαταράσσει τους δεσμούς Κίνας - ASEAN είναι οι ΗΠΑ», που συνεχίζουν προσπάθειες να διαμορφώσουν μια «συναίνεση ενάντια στην Κίνα» στην περιοχή. Πρόσθεταν ότι «καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να απάγουν μέλη της ASEAN στη δική τους σκακιέρα απέναντι στην Κίνα, η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής στο μέλλον θα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις». Υποστήριζαν δε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας επαγρυπνούν απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ και ότι «τα μέλη της ASEAN έχουν συνειδητοποιήσει πως από την έναρξη της πλήρους εταιρικής σχέσης με διάλογο που άρχισαν με την Κίνα το 1991, η οικονομική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία επιταχύνθηκε (...) Η πλειοψηφία τους έχει συμφωνήσει να μη διαλέγει πλευρά...».