TASS Host Photo Agency |
Από τη Σύνοδο Ρωσίας - Αφρικής |
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στη σύνοδο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική και ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει σιτηρά δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες εντός 3-4 μηνών. «Θα προσφέρουμε επίσης τη δωρεάν διανομή αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως οι χώρες αυτές είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία, που θα λάβουν 25.000-50.000 τόνους η καθεμία. Επισήμανε επίσης πως η χώρα του αναμένει συγκομιδή ρεκόρ σε σιτηρά φέτος και είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική τιμώντας «τον κρίσιμο ρόλο» της Μόσχας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Στη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να υπογραφούν διάφορες συμφωνίες και πραγματοποιείται σε συνέχεια της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - Αφρικής το 2019. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προώθησης των συμφερόντων ρωσικών μονοπωλίων στην Αφρική για επιρροή και επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε μια ήπειρο όπου μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης «Wagner» παραμένουν ενεργοί, παρά τη σύντομη ανταρσία τους στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.
Ο Πούτιν απάντησε και στην κριτική της Δύσης μετά την απόφασή του να αποχωρήσει την περασμένη βδομάδα από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, εξηγώντας πως αποσύρθηκε διότι δεν τηρήθηκε καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων. Υποστήριξε επίσης ότι πάνω από το 70% των ουκρανικών σιτηρών που εξήχθη χάρη στη συμφωνία πήγε σε χώρες με υψηλό εισόδημα ή με εισόδημα άνω του μέσου όρου, συμπεριλαμβανομένων και χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και ότι φτωχές χώρες όπως το Σουδάν «την πάτησαν» και δέχθηκαν λιγότερο από το 3% των φορτίων. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης απέτρεψαν τη Ρωσία από το να διανείμει δωρεάν λιπάσματα σε φτωχές χώρες.
Ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και στην πρώτη ρωσο-αφρικανική σύνοδο, που έγινε το 2019 στο Σότσι, τονίζοντας πως τα αποτελέσματά της είχαν πέρσι αντίκτυπο στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών ξεπερνώντας σε αξία τα 18 δισ. δολάρια.
Στο πλαίσιο ρωσο-αφρικανικών διαβουλεύσεων ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε πως ο διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά - Νότου θα καταστήσει εφικτή τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων στην Αφρική και το αντίθετο. Πρόσθεσε ακόμη πως οι ρωσικές αρχές αναπτύσσουν τον διάδρομο αυτό για να έχουν πρόσβαση στις αγορές του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού, ώστε από εκεί τα ρωσικά προϊόντα να φτάσουν τις αγορές της αφρικανικής ηπείρου από την πιο σύντομη θαλάσσια διαδρομή.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε δηλώσεις που έκανε πριν την έναρξη της συνόδου τόνισε πως «η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες εργάζονται σε ένα σχέδιο δημιουργίας υποδομών που θα είναι μακριά από τον έλεγχο της Δύσης και θα αφορά στόχους ανάπτυξης και οικονομικής αλληλεπίδρασης». Σε μία ευθεία αναφορά κατά του ρόλου του αμερικανικού δολαρίου στις διεθνείς αγορές, η Ζαχάροβα ανέφερε πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το αμερικάνικο δολάριο σαν εργαλείο όχι μόνο για να επωφεληθούν στο πεδίο των ανταγωνισμών, αλλά και για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε άλλες δυνάμεις. Η ίδια τόνισε πως «η Αφρική μπορεί να γίνει ένα από τα κέντρα ενός πολυπολικού κόσμου», αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία μεταξύ άλλων και μέσω «παναφρικανικών μηχανισμών και περιφερειακών ενώσεων ολοκλήρωσης».