ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (26 ΙΟΥΝΗ)
Εγκληματικό το αποτύπωμα της πολιτικής «μείωσης της βλάβης»

Μια συνοπτική ματιά στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά

Σάββατο 24 Ιούνη 2023 - Κυριακή 25 Ιούνη 2023

Η χρεοκοπημένη «αντιναρκωτική» πολιτική της ΕΕ, οι νεκροί και οι σακατεμένοι που αφήνει πίσω της η αντιεπιστημονική και αντιδραστική πολιτική «μείωσης της βλάβης», οι πλαστοί διαχωρισμοί των ναρκωτικών σε «μαλακά, ακίνδυνα» και «σκληρά» ναρκωτικά αποτυπώνονται στην «Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά 2023: Τάσεις και εξελίξεις» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες, με τη χρηματοδότηση της απεξάρτησης και της πρόληψης των νέων να θεωρείται «κόστος προς εξορθολογισμό», «σημαία» της πολιτικής της ΕΕ είναι η λεγόμενη «μείωση της βλάβης», με πρόσχημα τη «μείωση των θανάτων» από ναρκωτικά και την «καταπολέμηση της εγκληματικότητας».

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η θεραπεία σε δημόσιες δομές Υγείας αντικαθίσταται ολοένα και περισσότερο από διανομή συριγγών στις πιάτσες για την προστασία από μολυσματικές ασθένειες, η απεξάρτηση σε κλειστά προγράμματα υποχωρεί και αυξάνονται η χορήγηση υποκατάστατων ηρωίνης (κυρίως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη) και οι χώροι «ελεγχόμενης χρήσης», ενώ πιο επιθετικά γίνονται και τα ιδεολογήματα που αθωώνουν τις επικίνδυνες συνέπειες της κάνναβης.

Οσο για τα αίτια της τοξικοεξάρτησης, φαινόμενο πολυπαραγοντικό και σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, μετατοπίστηκαν πλέον σε ιατρικά, με την εξάρτηση να βαφτίζεται «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος», όπως ψηφίστηκε και στην ελληνική Βουλή, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ.

Ανησυχητικά ευρήματα

Από την πρόσφατη παρέμβαση της ΚΝΕ στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Το αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης πολιτικής αποτυπώνεται στα ευρήματα της έρευνας και με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, που ενισχύουν τις ανησυχίες για το μέλλον. Ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα της έρευνας του ΕΚΤΕΠΝ: