ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε «αντιδυτικό μέτωπο» καλεί η Ρωσία χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ενώ απειλεί τη Νότια Κορέα σε περίπτωση που στείλει όπλα στο Κίεβο με «αρνητικές συνέπειες» στην Κορεατική Χερσόνησο

Πέμπτη 20 Απρίλη 2023

Copyright 2023 The Associated

Οι συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας
Με εκκλήσεις για ένα «αντιδυτικό μέτωπο» περιοδεύει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας αποκτά όλο και περισσότερο παγκόσμιο χαρακτήρα, σε άμεση διασύνδεση με την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Παράλληλα, σε μια ακόμα ενδεικτική εξέλιξη, την ίδια ώρα που οι ΥΠΕΞ του G7 απείλησαν ανοιχτά με «βαρύ τίμημα» όποια χώρα βοηθάει τη Ρωσία, η Ρωσία κατηγόρησε τη Νότια Κορέα για «μη φιλική στάση» απέναντί της σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και απείλησε με «αρνητικές συνέπειες» στην Κορεατική Χερσόνησο.

Συνεχίζεται η περιοδεία του Λαβρόφ στη Λατινική Αμερική

Ο Σ. Λαβρόφ κάλεσε την Τρίτη από τη Βενεζουέλα σε μια «ένωση» για να αντιμετωπιστεί ο δυτικός «εκβιασμός». «Είναι απαραίτητο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις απόπειρες εκβιασμού και τις παράνομες μονομερείς πιέσεις της Δύσης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Βενεζουελανό ομόλογό του, Ιβάν Ζιλ, κάνοντας ξανά λόγο για «έναν πολυπολικό κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει μεταξύ άλλων προσφέρει υποστήριξη στο Καράκας έναντι των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Ο Λαβρόφ είχε συνομιλίες και με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, ο οποίος έκανε λόγο για «συνάντηση που ενισχύει τις διμερείς σχέσεις και το σχέδιο συνεργασίας».

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες για το πετρέλαιο και τα ορυχεία. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προχωρούμε, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας», δήλωσε ο Βενεζουελανός ΥΠΕΞ.

Μετά τη Βραζιλία, η Βενεζουέλα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Λαβρόφ στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται να μεταβεί επίσης στην Κούβα και τη Νικαράγουα.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και καθώς το περιβόητο «διεθνές δίκαιο» κόβεται και ράβεται από όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα στα μέτρα τους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «η κατάσταση θα επιλυθεί χάρη στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την κυρίαρχη ευθυδικία των κρατών, για την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας», διασφαλίζοντας ότι ο Χάρτης «εφαρμόζεται στην ολότητά του και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση να μην καταργείται όταν αυτό βολεύει τη Δύση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το «καθεστώς του Κιέβου και η Δύση επιμένουν να επιστραφούν διά της βίας η Κριμαία και η νοτιοανατολική Ουκρανία στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, μετά τα φραστικά πυρά που δέχθηκε από τις ΗΠΑ ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα», ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, καταδίκασε την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Υπενθυμίζεται ότι ο Λούλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι «ενθαρρύνουν τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κρίνοντας πως πρέπει «να αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη».

Η Βραζιλία έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις ούτε έστειλε όπλα στο Κίεβο, ενώ προτείνει να έχει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση μαζί με την Κίνα και άλλες χώρες. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος έχει δηλώσει ανοιχτά μάλιστα ότι το Κίεβο θα πρέπει να παραιτηθεί από την Κριμαία.

Προχτές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Ρουμάνου Προέδρου, Κλ. Γιοχάνις, που επισκέπτεται την Μπραζίλια, ο Λούλα επανέλαβε πως η κυβέρνησή του «επιδιώκει πολιτική λύση της σύρραξης, μέσω διαπραγματεύσεων».

Διαβουλεύσεις Γαλλίας - Κίνας για «ειρηνευτικό σχέδιο»

Από την πλευρά του και το Παρίσι συντηρεί τις «διαρροές» για διαβουλεύσεις με την Κίνα γύρω από ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία.

Η Γαλλία θα επιθυμούσε να διαδραματίσει η Κίνα, ως ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «εποικοδομητικό ρόλο» σε ενδεχόμενες διαβουλεύσεις για την «επίλυση» του Ουκρανικού, ανέφεραν διπλωματικές πηγές του Ελιζέ (μέγαρο των Ηλυσίων, επίσημη κατοικία του Γάλλου Προέδρου).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι η επίλυση του ουκρανικού ζητήματος θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων, με «απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της βούλησης του ουκρανικού λαού και με απώτερο στόχο την κατοχύρωση της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι Πεκίνο και Παρίσι έχουν συμφωνήσει να διαβουλευθούν επί του θέματος κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης διπλωματών τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παραδόθηκαν οι «Patriot» στο Κίεβο - «Προειδοποιήσεις» της Μόσχας στη Σεούλ

Στο μεταξύ οι συστοιχίες του αμερικανικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot, από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Η κινητή συστοιχία θεωρείται από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα συστήματα στον πλανήτη, μπορεί να αντιμετωπίσει αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ. Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν από Γερμανούς και Αμερικανούς σε χώρα - μέλος του NATO, όπου διεξήχθησαν επίσης κοινά γυμνάσια στη χρήση των συστημάτων.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο «προειδοποίησε» τη Νότια Κορέα ότι «έχει λάβει αρκετά εχθρική θέση έναντι της Ρωσίας όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία», με φόντο τις δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου ότι ενδεχομένως να σταλεί εξοπλισμός στο Κίεβο.

«Γίνονται προσπάθειες να παρασυρθούν όλο και περισσότερες χώρες άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ η ρωσική πρεσβεία στη Σεούλ απείλησε με «αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες» και τόνισε πως «ένα τέτοιο βήμα θα κατέστρεφε σίγουρα τις σχέσεις Ρωσίας - Νότιας Κορέας, οι οποίες αναπτύσσονται γόνιμα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», όπως και «τη συνεργασία με τη Ρωσία στην Κορεατική Χερσόνησο».

Μάλιστα, ο Ντμ. Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, απείλησε ευθέως τη Νότια Κορέα πως αν βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, «τα τελευταία ρωσικά σχέδια όπλων θα βρεθούν στα χέρια των εταίρων μας» από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιολ, δεν απέκλεισε η χώρα του να προμηθεύσει όπλα την Ουκρανία σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τον άμαχο πληθυσμό ή εάν παραβιαστούν κατάφωρα οι κανόνες του πολέμου.

Επιπλέον, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ μεταδίδουν διαβουλεύσεις της Σεούλ για «δανεισμό» 500.000 βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ, για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους και την απρόσκοπτη συνέχιση της αποστολής πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στο Κίεβο.

Απόπειρες σαμποτάζ καταγγέλλει η Ρωσία

Τη σύλληψη ενός Ρωσοουκρανού πολίτη, με την υποψία ότι ήθελε να προκαλέσει «δολιοφθορά» σε «μονάδα ενεργειακών εγκαταστάσεων» στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσαν χτες οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB).

Τους τελευταίους μήνες, ενώ πολλές επιθέσεις που αποδίδονται στο Κίεβο έχουν σημειωθεί σε ρωσικά εδάφη, έχει αυστηροποιηθεί η νομοθεσία κατά της «τρομοκρατίας» και των «σαμποτάζ». Οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι ο κίνδυνος «τρομοκρατίας» και σαμποτάζ έχει αυξηθεί, κατηγορώντας την Ουκρανία, τη Δύση και τη ρωσική αντιπολίτευση ότι θέλουν να ενορχηστρώνουν επιθέσεις.

«Στην πόλη Κερτς (...) η FSB απέτρεψε την προετοιμασία δολιοφθοράς σε μονάδα του ενεργειακού συστήματος της χερσονήσου», ο δε άντρας που συνελήφθη ήταν σε επαφή «με εκπρόσωπο των ειδικών ουκρανικών υπηρεσιών, που συντόνιζε τις εγκληματικές του ενέργειες».

Την απόπειρα Ουκρανών να διεισδύσουν «παράνομα» στο έδαφός της στην περιοχή του Μπριάνσκ υποστηρίζει ότι απέτρεψε η Ρωσία πριν από λίγες μέρες. Σημειώνεται ότι 10 μέρες πριν είχε αναφέρει ένα παρόμοιο περιστατικό.

«Ο εισβολέας ανατινάχθηκε σε μια ναρκοθετημένη γραμμή προστασίας, που δημιουργήθηκε από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις για να εμποδιστούν διεισδύσεις στο ρωσικό έδαφος και για την ασφάλεια των κατοίκων των παραμεθόριων κοινοτήτων», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «παράνομη απόπειρα» της Ουκρανίας να περάσει τα ρωσικά σύνορα.

Στις 6 Απρίλη ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν μια απόπειρα διείσδυσης, ανοίγοντας πυρ εναντίον «20 ανδρών» από την Ουκρανία.

Επισήμως, η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο ρωσικό έδαφος.