Αγοροπωλησίες ομάδων, επενδύσεις και νέα ποδοσφαιρικά «προϊόντα» οξύνουν τις επιχειρηματικές κόντρες στον χώρο, στο πλαίσιο των γενικότερων αντιθέσεων
Associated Press |
Στο επίκεντρο των νέων ανταγωνισμών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η αγγλική Premier League |
Φυσικά, τα όσα συμβαίνουν για μια ακόμα φορά στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είναι και τόσο άσχετα με τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στο γενικότερο πεδίο οικονομικών - γεωστρατηγικών ανταγωνισμών και στο έδαφος της Ευρώπης.
Σε αμερικανική «βοήθεια» κατέφυγε η Μπαρτσελόνα για την ανακατασκευή της έδρας της |
Παράλληλα, αλλαγές δείχνουν να υπάρχουν και στους επενδυτές από τον αραβικό κόσμο, με τη Σαουδική Αραβία να προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της στο διεθνές αθλητικό στερέωμα (και για επικοινωνιακό «ξέπλυμα», σύμφωνα με αναλυτές), ενώ εκείνοι που βρίσκονται ήδη μέσα στο παιχνίδι, όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ, προσπαθούν να απαντήσουν με αναβάθμιση του ρόλου τους. Μάλιστα, τα πλοκάμια στο όλο αλισβερίσι εμφανίζονται πολλαπλά και ιδιαίτερα μπερδεμένα όσον αφορά τις αντιπαλότητες και τις συμμαχίες. Από την πλευρά της η UEFA, μπροστά στην καταιγίδα των εξελίξεων, προσπαθεί να περισώσει τα κεκτημένα της, ιδιαίτερα μετά την επανεμφάνιση των σχεδίων για τη European Super League.
Οι γενικότερες αλλαγές που έφερε στην αγγλική οικονομία η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν άφησαν ανεπηρέαστες και τις επενδύσεις που συνδέονταν με το ποδόσφαιρο και κυρίως με το κορυφαίο εγχώριο «προϊόν», την πρώτη κατηγορία της Αγγλίας, Premier League. Με την εισροή ξένων κεφαλαίων να χαράζει τα δικά της μονοπάτια, το ακριβότερο ποδοσφαιρικό «προϊόν» στον πλανήτη έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο στοχεύσεων από επιχειρηματίες και πολυεθνικές, κυρίως από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες, που σε αρκετές περιπτώσεις, πέρα από τα άμεσων κέρδη, έχουν και απώτερους στόχους.
Αρωγό στην προσπάθεια εισόδου νέων επενδυτών αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί από τους αγγλικούς συλλόγους που βρίσκονται προς πώληση είναι υπερχρεωμένοι, εξαιτίας της προσπάθειάς τους τα προηγούμενα χρόνια να επιβιώσουν εν μέσω ανόδου του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα. Η περίπτωση της απόκτησης της Νιουκάστλ από επενδυτικό όμιλο με στενές σχέσεις με τους κυβερνώντες της Σαουδικής Αραβίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, μέχρι τελικά να δοθεί το «πράσινο φως» με κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως και η μάχη που δίνουν το τελευταίο διάστημα αμερικανικά και αραβικά κεφάλαια για την απόκτηση των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Τότεναμ, είναι στοιχεία ενδεικτικά τού τι «παίζεται». Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για άλλες ομάδες της Αγγλίας, καθώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φέρονται να βρίσκονται σύλλογοι χωρίς μεγάλους αγωνιστικούς στόχους εδώ και χρόνια (Αστον Βίλα, Σαουθάμπτον) ή ακόμα και από μικρότερες κατηγορίες (Μπόρνμουθ).
Πέρα από την αγγλική αγορά, στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται κι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η γαλλική Λιόν (μέχρι πρότινος υπό κινεζική ιδιοκτησία), που εξαγοράστηκε από Αμερικανό μεγιστάνα, ενώ προς πώληση φαίνεται ότι βρίσκονται επίσης οι ισπανικές Ατλέτικο Μαδρίτης (επίσης με Κινέζους ιδιοκτήτες) και Βαλένθια, η Ιντερ κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία («Bloomberg») η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο άγγιξε τα 18,6 δισ. δολάρια το 2022, ποσό που αναμένεται να ξεπεραστεί το 2023, βάσει των σχεδιασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, πέρα από τις αγοροπωλησίες, ειδικά τα αμερικανικά κεφάλαια δείχνουν να δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η οικονομική και συμβουλευτική στήριξη ομάδων και Λιγκών, ιδιαίτερα μετά τις απώλειες εσόδων την περίοδο της πανδημίας. Στις αρχές του 2023 η «Goldman Sachs» και η «JP Morgan» κατέθεσαν προτάσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους του ιταλικού πρωταθλήματος, Serie A, ενώ η πρώτη έχει καίριο ρόλο και στην προσπάθεια της Μπαρτσελόνα για αναβάθμιση του ιστορικού της γηπέδου «Καμπ Νου».