Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μέσα από την κεντρική ομιλία προσδιορίστηκαν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αποτελούν την αιτία για το φαινόμενο του «brain drain» και αναδείχθηκε η πρόταση του ΚΚΕ.
Οπως τόνισε ο Θ. Σγούρος, «σήμερα από εδώ, από την Κοζάνη, από την περιοχή που χτυπάει ακόμα η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, θέλουμε κυρίως να πούμε ότι τα όνειρα και οι προσδοκίες της νέας γενιάς δεν περιορίζονται! Ούτε στα μεγάλα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος στη χώρα μας, ούτε στην "τύχη" που της επιφυλάσσουν ως διέξοδο και ευκαιρία. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να μετατραπούν σε νομαδική φυλή, να ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα για μια καλύτερη ζωή! Δεν θέλουν να ζήσουν χειρότερα από την προηγούμενη γενιά. Θέλουν τη ζωή που τους αξίζει, που αξίζει στις σύγχρονες δυνατότητες του 21ου αιώνα! Και τους λέμε ότι αυτήν τη ζωή μπορούμε να τη διεκδικήσουμε μαζί, με αγώνα και ισχυρό ΚΚΕ.
(...) Εμείς παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο. Για έναν κόσμο όπου κάθε νέος άνθρωπος θα έχει πραγματικά την ευκαιρία να δημιουργήσει, να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να μορφωθεί, να ερωτευτεί και να ζήσει, ακριβώς γιατί ο ίδιος θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.
Παλεύουμε για εκείνο το σύστημα που θα είναι απαλλαγμένο από το πραγματικό εμπόδιο για τη δημιουργία και την αξιοποίηση ευκαιριών από τη νέα γενιά: Το κέρδος, την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Παλεύουμε για την κοινωνία όπου κανενός η δουλειά και η ζωή δεν θα κρέμονται από μια κλωστή, όπου δεν θα κρίνεται από έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό, σαν σε ριάλιτι επιβίωσης. Για την κοινωνία εκείνη όπου η δασκάλα και ο νηπιαγωγός θα είναι στα σχολεία τους, με τους μαθητές τους, όπου ο ηλεκτρολόγος και ο μηχανολόγος θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό της παραγωγής, στην αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων. Οπου τα πανεπιστήμια και οι επαγγελματικές σχολές θα παράγουν απόφοιτους με βάση το κεντρικό σχέδιο που θα έχει η κοινωνία για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
(...) Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε όλους! Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του συμβολή, από όπου κι αν βρίσκεται.
Με δραστήρια συμμετοχή στον αγώνα για να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα να ενισχυθεί ο βαθμός οργάνωσης και ο ταξικός προσανατολισμός του κινήματος, στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου.
Το επόμενο διάστημα, μπροστά στις απανωτές εκλογικές μάχες που έρχονται, το πολιτικό δίλημμα που αντικειμενικά προκύπτει είναι: 'Η δυνατό ΚΚΕ, ή δυνατές αντιλαϊκές κυβερνήσεις και αδύναμος λαός!».
Παρεμβάσεις στη συνέχεια έγιναν από την Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, υποψήφια διδάκτορα, η οποία αναφέρθηκε στους νέους ερευνητές, και από τον Σπύρο Μωυσιάδη, μέλος του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας, εποχιακά εργαζόμενο στον Τουρισμό, ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας αλλά και τη ζωή των εργαζομένων και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Οπως σημείωσε η Φ. Δημαράκη, σε πρόσφατη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) αναδείχθηκε το πώς ακριβώς σκέφτεται το σημερινό σύστημα να αξιοποιήσει το ΠΔΜ για να προχωρήσει το στρατηγικό του σχέδιο στην περιοχή με βάση και την απολιγνιτοποίηση, δίνοντας έδαφος σε νέες επενδύσεις, κάτι που όπως σχολίασε βρίσκεται «πολύ μακριά από τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής, τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού ή τις αντικειμενικές δυνατότητες που γεννά η Ερευνα στο σήμερα».
Από την πλευρά του ο Σπ. Μωυσιάδης μετέφερε το προσωπικό του παράδειγμα από την εργασία σε καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα και στη Γερμανία, λέγοντας: «Στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, στον δήθεν παράδεισο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πόσο δουλεύει όμως εκεί ένας εργαζόμενος και τι απολαμβάνει; Είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η part time εργασία, όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Είναι η χώρα που όλοι σκεφτόμαστε μόλις ακούμε για Ελληνα μετανάστη, γενικά η Γερμανία έχει δεχτεί εκατομμύρια μετανάστες, και γιατί όχι, αφού οι μετανάστες είναι "ευέλικτοι", φτηνοί, με χαμηλές απαιτήσεις. Η δουλειά και εκεί δεν είναι πολύ καλύτερη, οι ώρες εργασίας ειδικά στον Επισιτισμό είναι περισσότερες από οκτώ και ο μισθός δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από τα ελληνικά δεδομένα».