ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Μηχανοκίνητη πορεία την Παρασκευή στον Βόλο από τους αγρότες του Πηλίου. Προετοιμάζεται ταυτόχρονα η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες στις 22 Γενάρη

Τετάρτη 11 Γενάρη 2023

Υλοποιώντας την απόφαση της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια για την οργάνωση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Κυριακή 22 Γενάρη, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τις σχετικές προετοιμασίες.

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν δείχνουν ότι οι νέες κινητοποιήσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συντονίζοντας τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο επίκεντρο αυτών των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αιτήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση, την αναπλήρωση εισοδήματος, την εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και την αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, τη μη περικοπή των άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ.

Ολο και περισσότεροι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν από την ίδια τους την πείρα ότι επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση για την επιβίωσή τους, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν. Αλλωστε ό,τι κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, τα πρόσφατα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών του νομού Λάρισας, παλιότερα το αφορολόγητο, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.ά.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα η Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ενώ σε Τρίκαλα και Λάρισα προγραμματίζονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.

Στόχος είναι να ενημερωθούν περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι, να απαντηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα, που επιστρατεύοντας τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και διάφορα «παπαγαλάκια» καλλιεργεί κλίμα αναμονής, προπαγανδίζει ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται επειδή η κυβέρνηση τάχα «λύνει» τα προβλήματα, ή επαναλαμβάνει τις γνωστές «καραμέλες» για «υποκινούμενους αγρότες», «εθιμικές κινητοποιήσεις».

Παράλληλα, προγραμματίζονται και αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη βάση των δίκαιων διεκδικήσεων. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη αγροτών του Πηλίου στη Ζαγορά, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Δράκειας, Πουρίου, Μακρυράχης και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράκειας και Ζαγοράς - ΖΑΓΟΡΙΝ. Εκεί αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στον Βόλο. Οι αγρότες θα κάνουν στις 8 το πρωί προσυγκέντρωση με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στο Καράβωμα, στις 10 π.μ., θα συγκεντρωθούν στον Περιφερειακό και από εκεί θα κατευθυνθούν στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές με τις οποίες πουλάνε τα περισσότερα προϊόντα τους στους μεγαλέμπορους. Ταυτόχρονα, αφού χαιρετίζουν τους μηλοπαραγωγούς από την Αγιά που απέσπασαν με τους αγώνες τους μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα στήριξης για τις ΠΕ Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας και Φλώρινας.

Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή χρημάτων που θα καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματός τους, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης.