Απεργία στην περιφέρεια, στάση εργασίας στην Αττική, για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Πύργου |
Στην Αθήνα οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα πορευτούν μέχρι το υπουργείο Υγείας.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ., στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Στην Πάτρα, στις 12 μ., στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ.
Στα Γιάννενα, στις 11.30 π.μ., στην Περιφέρεια. Στο Ηράκλειο, στις 12 μ., στην πλατεία Λιονταριών. Στη Θήβα, στις 12 μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στην Ικαρία στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου. Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ στην πύλη του νοσοκομείου. Στη Λάρισα, στις 12 μ., στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου. Στη Λευκάδα, στη 1 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στην Πρέβεζα, στις 12 μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στη Σάμο, στις 10 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου. Στα Τρίκαλα, στις 12.30 μ.μ., στην πύλη του νοσοκομείου. Στη Χαλκίδα, στις 12 μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στα Χανιά, στις 11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου.
Στο επίκεντρο της μάχης που δίνουν οι υγειονομικοί, μετά από σχεδόν τρία χρόνια αναμέτρησης με την πανδημία που έφεραν στην επιφάνεια τα εγκληματικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές, βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Σχέδια που προβλέπουν συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία και τμήματα με βάση το «κόστος λειτουργίας», γενικευμένη εργολαβοποίηση υπηρεσιών, Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και άλλες πλευρές ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, κατά τα πρότυπα των «δημόσιων νοσοκομείων ΑΕ» που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. στη Σαντορίνη.
Στον αντίποδα των παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αντιδρώντας στο «νέο ΕΣΥ», λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και διεκδικούν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία.
Την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων του νομού και όλων των δομών δημόσιας Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό απαίτησαν με δυναμική τους κινητοποίηση, έξω από το Νοσοκομείο Πύργου, εργατικά σωματεία και φορείς της Ηλείας, χτες το μεσημέρι, καλώντας παράλληλα σε κλιμάκωση της πάλης και με την απεργία στις 9 Νοέμβρη.
«Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι παίρνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων και προχωράει σε προσλήψεις αλλά γιατρούς για τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας δεν βλέπουμε ούτε με κιάλια», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εμπορικών Καταστημάτων και Υπηρεσιών, Νίκος Γκότσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που είναι το πρόβλημα για τον λαό, δεν γίνεται να δώσουν φιλολαϊκές λύσεις».
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως, Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ Πύργου και Αμαλιάδας, Οικοδόμων και ΕΛΜΕ Ηλείας, που είχαν πάρει και την απόφαση για την πραγματοποίησή της, ενώ έδωσε το «παρών» και το Εργατικό Κέντρο Πύργου.
Στο μεταξύ, ένα ακόμα δείγμα του τι σηματοδοτεί ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» έδωσε χτες η κυβέρνηση ανακοινώνοντας ως επιτυχία το 1 εκατομμύριο ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί μέσω της σχετικής πλατφόρμας και των 5ψήφιων τηλεφωνικών αριθμών.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τον πρώτο «κόφτη», αφού η δωρεάν κατά τ' άλλα επίσκεψη στον «προσωπικό γιατρό» δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 15 λεπτά. «Η χρονική διάρκεια των ραντεβού είναι προγραμματισμένη στα 15 λεπτά. Εάν ο πολίτης προγραμματίσει για πρώτη φορά το ραντεβού του στον προσωπικό γιατρό του, η χρονική διάρκεια του ραντεβού του θα είναι 30 λεπτά έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας», ανακοίνωσε πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην Αττική, για την πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν υπάρχει διαθέσιμος «προσωπικός γιατρός» ή αυτός που βρίσκουν είναι σε δήμους στην άλλη άκρη του Λεκανοπεδίου (π.χ. κάτοικος του Κορυδαλλού βρίσκει «προσωπικό γιατρό» στο Χαλάνδρι), κάτι που καμιά σχέση δεν έχει με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η κυβέρνηση απαντά ότι μέχρι να βρεθούν κι άλλοι «προσωπικοί γιατροί», η επικοινωνία μπορεί να γίνεται από το ...τηλέφωνο, δείχνοντας στην πράξη πόσο «προσωπικός» είναι ο γιατρός, αλλά και αποκαλύπτοντας ότι απώτερος στόχος είναι οι περικοπές στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.