Εκπρόσωποι ιστορικών σωματείων και αθλούμενοι μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τις συνέπειες της απόφασης της δημοτικής αρχής Κηφισιάς να παραχωρήσει το στάδιο για τις ανάγκες της τοπικής ΠΑΕ
Από πρόσφατη διαμαρτυρία αθλητικών σωματείων και κατοίκων στο δημαρχείο Κηφισιάς για τις εξελίξεις στο «Ζηρίνειο» |
Η απόφαση της δημοτικής αρχής Κηφισιάς έρχεται να προστεθεί στο ήδη οξυμένο πρόβλημα των ελάχιστων ελεύθερων χώρων για αναψυχή και άθληση στον δήμο, αφού για την κάλυψη αυτών των αναγκών οι δημότες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι εξελίξεις και στην περίπτωση του «Ζηρίνειου» επιβεβαιώνουν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα, με τη δημοτική αρχή να ακολουθεί την πεπατημένη της γενικότερης πολιτικής για ενίσχυση του επαγγελματικού αθλητισμού ως πεδίου κερδοφορίας, την οποία εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σε βάρος των αναγκών του αθλητισμού σε γενικότερο και τοπικό επίπεδο.
Οι ανάγκες της ΠΑΕ επιφέρουν το ξήλωμα των κολουάρ στίβου του σταδίου |
Σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών και παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής - από τη στιγμή που το θέμα έλαβε διαστάσεις - για λύση, οι δύο ιστορικοί σύλλογοι και οι αθλούμενοι της περιοχής παραμένουν «στον αέρα». Με τις εργασίες να συνεχίζονται και το στάδιο να θυμίζει εργοτάξιο, οι συνθήκες για άθληση έχουν γίνει ακόμα χειρότερες, έως και επικίνδυνες.
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε πρόσφατα στο «Ζηρίνειο» και συνομίλησε για το θέμα με ανθρώπους των σωματείων, αλλά και με δημότες της Κηφισιάς.
Για τις συνέπειες στη δουλειά των αθλητικών σωματείων μίλησε ο Γιώργος Αποστολάς, προπονητής στην Ολυμπιάδα Κηφισιάς. Εκανε λόγο για σχέδιο που μεθοδευόταν εδώ και καιρό, και εκτίμησε ότι το μέλλον για τα σωματεία διαγράφεται δύσκολο και αβέβαιο, καθώς λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται η δουλειά τους περιορίζεται αισθητά. Είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θα μπορούμε να κάνουμε προπόνηση, αφού θα υπάρχουν σίγουρα περιορισμοί, δεν θα μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνες και ό,τι άλλο συνεπάγεται η απόφαση να δοθεί ένα δημοτικό στάδιο σε μια ανώνυμη εταιρεία, στην προκειμένη περίπτωση την ΠΑΕ. Φυσικά, εδώ θα πρέπει να προστεθεί ότι πέραν των όποιων συνεπειών θα υπάρχουν στη δουλειά των σωματείων η οποία αφορά τον υψηλό αθλητισμό, εξίσου σοβαρές είναι και οι συνέπειες στα υπόλοιπα τμήματα, π.χ. των υποδομών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι και οι δύο σύλλογοι που χρησιμοποιούν το στάδιο αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνουν μαζί περίπου 500 παιδιά. Οταν λοιπόν ξηλώνεις έναν διάδρομο στίβου από τους έξι που υπήρχαν - που έτσι κι αλλιώς και αυτοί ήταν λίγοι για τις ανάγκες άθλησης σωματείων και πολιτών - είναι προφανές ότι ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος και στη λειτουργία των τμημάτων υποδομών». Ειδικά για το κομμάτι της δουλειάς στα τμήματα υποδομών, ο Γ. Αποστολάς εξήγησε ότι αν για τον αγωνιστικό αθλητισμό θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση (που και πάλι είναι δύσκολο), για τα τμήματα υποδομών, που πρέπει να λειτουργούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα πράγματα οδηγούν σε αδιέξοδο, όπως φάνηκε και στο ξεκίνημα της σεζόν, που υπήρξε μείωση στην προσέλευση των παιδιών από τη στιγμή που διογκώθηκε το πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΣ Κηφισιάς, Ιωάννης Σιώμος, ανέδειξε ότι εξαιτίας και του οξυμένου προβλήματος της έλλειψης υποδομών στην περιοχή, υπήρχε κορεσμός στο στάδιο, ειδικά δε τα τελευταία χρόνια επικράτησε το αδιαχώρητο. Με τα νέα δεδομένα η κατάσταση πλέον θα γίνει αφόρητη, μη λειτουργική και κυρίως αδιέξοδη, εξαιτίας και της έλλειψης άλλων χώρων. Πέραν της μείωσης των κουλουάρ, συνέχισε, εξίσου σημαντικές συνέπειες για τον στίβο έχει και η μη χρησιμοποίηση πλέον του χλοοτάπητα τον οποίον ο στίβος χρειάζεται. Σχολιάζοντας τις λογικές ότι «ο στίβος αντιτίθεται στο ποδόσφαιρο», θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι σύλλογοι είχαν συνυπάρξει με την ποδοσφαιρική ομάδα, όταν αγωνιζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, πλέον οι απαιτήσεις της ΠΑΕ λειτουργούν σε βάρος των συλλόγων. Για τις υποσχέσεις που έχει δώσει η δημοτική αρχή και τις λύσεις που προτείνει, όπως η δημιουργία 6ου διαδρόμου στίβου στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝ, τόνισε ότι πρακτικά οι σύλλογοι δεν έχουν κάτι στα χέρια τους παρά μόνο υποσχέσεις, ενώ προχωρά η σεζόν. Εξέφρασε τέλος τις επιφυλάξεις του σχετικά με το κατά πόσο τα συγκεκριμένα σχέδια μπορούν να πραγματοποιηθούν και να αποτελέσουν πραγματική λύση για τις ανάγκες των συλλόγων.
Πέρα όμως από τις συνέπειες που αφορούν τη δουλειά των αθλητικών σωματείων, εξίσου σοβαρές είναι και εκείνες που έχουν να κάνουν με το δικαίωμα στην άθληση των κατοίκων της Κηφισιάς. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κώστας, ένας από τους δεκάδες κατοίκους που αθλούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις, ανέφερε ότι το «Ζηρίνειο» εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200 - 300 άτομα. Ολοι αυτοί τώρα - πρόσθεσε - θα πρέπει να χωρέσουν σε 5 διαδρόμους, να συνωστίζονται με τους αθλητές και τα παιδιά των σωματείων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του σταδίου (αποδυτήρια, κλειστές αίθουσες ενδυνάμωσης κ.λπ.). Και όλα αυτά σε ένα δημοτικό στάδιο που θα έπρεπε να ανήκει σε όλους, τόνισε.
Από τη μεριά του ο Εκτορας, επίσης αθλούμενος στις εγκαταστάσεις, εξέφρασε τις ανησυχίες του για ενδεχόμενους απώτερους σκοπούς πίσω από όσα συμβαίνουν στο «Ζηρίνειο», αλλά και για τις πολύπλευρες συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων, στη ζωή στην περιοχή. Οπως εξήγησε, η παραχώρηση σε μια ΠΑΕ ενός δημοτικού σταδίου που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού ανοίγει μια σειρά σημαντικά ζητήματα, όπως τα προβλήματα σε κυκλοφοριακό και πάρκινγκ τις μέρες των αγώνων, καθώς και άλλα που ανακύπτουν στον τομέα της ασφάλειας. Σημείωσε μάλιστα ότι τις ανησυχίες για τυχόν έκτροπα αυξάνει κατακόρυφα το γεγονός πως σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Δάσος Συγγρού, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται και για τον συγκεκριμένο χώρο.