Κάνουμε τη νύχτα μέρα, οργανώνουμε νέους ακόμα πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες!

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση

Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022

Ο Γ. Λιάκας
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην πλατεία ΧΑΝΘ έκανε ο Θανάσης Κουτσουράς, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, καλώντας σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και κλιμάκωση με απεργιακή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία μέσα στον Νοέμβρη. «Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε εμείς τον χειμώνα βαρύ για όλους αυτούς που για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, μας στέλνουν στον Μεσαίωνα», είπε.

Χαιρέτισε τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα», που όπως είπε «αποδεικνύει ότι η μειοψηφία στην κοινωνία, όπως και στο εργοστάσιο της "Μαλαματίνα", είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, για αυτό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, γιατί είναι μια χούφτα παράσιτα».

Ανέφερε ότι όλοι τους, εργοδοσία και κυβέρνηση, τα αστικά πολιτικά κόμματα της χώρας, η ΕΕ προκαλούν. «Κάνουν αναφορές "για το τέλος της αφθονίας", λες και τα εμπόδια και οι δυσκολίες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας εμφανίστηκαν σήμερα. Μιλάνε λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια ο λαός ζούσε στα πλούτη».

Οπως εξήγησε, στόχος τους είναι να ρίξουν οι εργαζόμενοι τις απαιτήσεις τους στον πάτο, «να δεχτούμε τη σφαγή μας φρόνιμοι και ήσυχοι. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν θα πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς τα σπασμένα».


Ανέδειξε ότι για όσα δεινά ζει σήμερα ο εργαζόμενος λαός υπάρχουν ένοχοι και είναι συγκεκριμένοι, όπως για την ενεργειακή φτώχεια τα «πράσινα κέρδη», για τους μισθούς πείνας οι κυβερνήσεις που «έβαλαν το χέρι τους ώστε ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται από τις ίδιες με αρχή τις "αντοχές της οικονομίας"» κ.ο.κ.

«Μαζί οι κυβερνήσεις διατήρησαν και επέκτειναν όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφήνει σχεδόν το 90% των εργαζομένων εκτός οποιασδήποτε ΣΣΕ. Μαζί ρήμαξαν τον εργάσιμο χρόνο. Οπως ο νόμος Χατζηδάκη, που απογείωσε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, χτίζοντας πάνω στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε 32 Κυριακές δουλειά για το Εμπόριο και άλλους κλάδους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αλλά και για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο «μαζί παρουσιάζουν σαν στόχο ευημερίας και για τους εργαζόμενους τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Μαζί γέμισαν την πατρίδα μας ΝΑΤΟικές βάσεις, αξιοποιούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα βρώμικα σχέδιά τους. Ολοι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ χειροκροτούσαν στη Βουλή τους ναζιστές εγκληματίες του τάγματος Αζόφ», ανέφερε επίσης.

Κάλεσε τους εργάτες ενωμένοι να απορρίψουν ψεύτικα διλήμματα, να μην χάσουν άλλο πολύτιμο χρόνο, να μην πιστέψουν ότι μια κυβερνητική εναλλαγή, σε αυτά τα πλαίσια, θα δώσει λύση στα προβλήματά τους. Αλλά και να μην ελπίζουν στις χρεοκοπημένες δυνάμεις στο εργατικό κίνημα όπως οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ο Θ. Παπακωνσταντίνου
«Κάνουμε τη νύχτα μέρα να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις. Η εργατική τάξη ξέρει και μπορεί να οργανώσει νέους πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να απαντήσουμε στο θράσος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, όπως της αρμόζει.

Αυτό είναι το πραγματικό καρφί στο μάτι εργοδοσίας και κυβερνήσεων.

Προετοιμάζουμε την πανελλαδική απεργιακή απάντησή μας στις αρχές Νοέμβρη.

Ολες οι δυνάμεις στη μάχη. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορεί να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και όλων όσα την βασανίζουν.

Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος διασφαλίζει τα δικαιώματά μας.

Γιατί χωρίς εμάς τίποτα δεν κινείται και έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε.

Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα»

Στον στόχο να επιβληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας μέσα από την καταστολή, όπως αυτή που δοκιμάζουν οι απεργοί της «Μαλαματίνα», αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση. Και όπως είπε, «σ' αυτό το εργασιακό σκότος που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας πρέπει να απαντήσουμε ταξικά, συντεταγμένα και μαχητικά.

Ο Ν. Τζανετής και ο Γ. Παναγιωτίδης
Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους και σε όλους τους χώρους να πυκνώσουν τις γραμμές των εργατικών συνδικάτων. Με τη συλλογική δράση να αντικρούσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας. Ολοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε μάχες κατά της εργοδοσίας, όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της αντεργατικής πολιτικής».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» είπε: «Δίνουμε έναν έντιμο και καθαρό αγώνα ενάντια στη νέα εργοδοσία, για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ». «Ο απεργιακός αγώνας για μας είναι μονόδρομος. Θα συνεχίσουμε με τη δύναμη που μας δίνει η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, μέχρι την τελική δικαίωση. Λέμε όχι στην ποινικοποίηση και καταστολή των εργατικών αγώνων και απαιτούμε την ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ. Λέμε όχι στον νόμο Χατζηδάκη και απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διατάξεων. Λέμε όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και στα ελαστικά ωράρια και απαιτούμε ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες».

Με τη δύναμη της συμμαχίας για την αντεπίθεση

«Μόνο μαζί μπορούμε να αντιπαλέψουμε το φάσμα του πολέμου, της φτωχοποίησης, της εξαθλίωσης που κάποιοι απεργάζονται για ν' αυγατίζει ο πλούτος», ανέφερε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναδεικνύοντας τη δύναμη που έχει ο κοινός συντονισμένος αγώνας εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών.

Ο Θ. Κουτσουράς
Και όπως είπε, «σε ό,τι μας αφορά ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι οι συγκυρίες, δεν είναι η άσχημή μας μοίρα, δεν είναι ο κακός καιρός. Είναι το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη των αγροτών. Τεράστιες επιβαρύνσεις απ' τη μία και εξευτελιστικές τιμές παραγωγού από την άλλη. Δεν επικαλούνται δημοσιονομικές δυσκολίες όταν αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών της Ενέργειας.

Επικαλούνται ότι για δημοσιονομικούς λόγους δεν μπορούν να δώσουν αγροτικό πετρέλαιο παρά μόνο τον ΕΦΚ για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ. Κι αυτό μόνο για φέτος. Μα εμείς χρειαζόμαστε πολλά πολλά γεμίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Δίνουν όμως αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, στους ξενοδόχους, στους κλινικάρχες, χωρίς περιορισμούς.

Επικαλούνται ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες. Εγγυώνται όμως τα εισοδήματα και τα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ των εταιρειών των αυτοκινητοδρόμων.

Επικαλούνται πως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει την ασφάλιση της παραγωγής στο 100% και για όλα τα ζημιογόνα αίτια. Επιδοτεί όμως τις μεγάλες επιχειρήσεις όταν "πλήττονται" από κάθε αίτιο. Είτε αυτό λέγεται "κορονο-ενισχύσεις" είτε λέγεται "επιστρεπτέα προκαταβολή" είτε απώλεια εσόδων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να συμπαραταχθούμε με όλες τις κοινωνικές ομάδες που κι αυτές υποφέρουν από τη βάναυση προσβολή του δικαιώματος σε μια καλύτερη ζωή και να παλέψουμε για ένα δικαιότερο μέλλον που θα μας δίνει τις προοπτικές της ελπίδας και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας. Με τη συμμετοχή μας, με τους καθημερινούς μας αγώνες, με τις πρωτοβουλίες, τις παρεμβάσεις, τις κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Καμιά απόλυση στα Μεταλλεία


Ξεχωριστό στιγμιότυπο της μεγάλης συγκέντρωσης ήταν όταν στο βήμα ανέβηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), εκ μέρους των 92 απολυμένων μεταλλωρύχων από τα μεταλλεία Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», που απασχολούνταν στο έργο μέσω της εργολάβου εταιρείας «EDILMAC».

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ, εξέφρασε τη συμπαράσταση στους απολυμένους της «Μαλαματίνα» και στη συνέχεια συνόψισε το πρόβλημα των μεταλλωρύχων. «Αγωνιστήκαμε, χύσαμε το αίμα μας και τώρα μας πετάνε στο δρόμο. Υπάρχουν άνθρωποι που σε έναν χρόνο θα βγαίνανε στη σύνταξη. Πού θα βρούνε δουλειά αυτοί; Υπάρχουν νέα παιδιά που δουλεύουν με τον χαμηλότερο μισθό 350 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτά τα παιδιά πώς θα κάνουν οικογένεια; Θέλουμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας», είπε.

Ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ανέφερε: «92 εργαζόμενοι απολυθήκαμε μέσα σε 10 λεπτά, από το Μεταλλείο Ολυμπιάδας. "Ελληνικός Χρυσός" και "EDILMAC" συμφώνησαν να λήξουν τη μεταξύ τους σύμβαση έργου και να πετάξουν στον δρόμο τους εργαζόμενους που δούλεψαν 3,5 χρόνια στα έγκατα της γης σε πολύ αντίξοες συνθήκες εργασίας. Σε ανακοίνωσή της η "Ελληνικός Χρυσός" λέει ότι είμαστε υψηλό εργατικό κόστος.


Σε μια επένδυση που χρηματοδοτείται και πριμοδοτείται διαρκώς από το ελληνικό Δημόσιο, τους εργαζόμενους τους περιμένει η ανεργία και για όσους παραμείνουν εκεί, η διαρκής χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση της εργασίας. Τάξανε 3.000 νέες θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες και βιώνουμε τις απολύσεις. Και ακόμα έχουν τα μούτρα να συνεχίζουν να τάζουν και να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες μας.

Το μόνο δίκαιο είναι ένα και πρέπει να γίνει τώρα. Να διασφαλιστεί από την "Ελληνικός Χρυσός" ότι οι 92 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στο έργο. Οχι γενικά και αόριστα, αλλά με επίσημη και συγκεκριμένη δέσμευση».