Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε τριήμερη περιοδεία στην περιοχή
Copyright 2022 The Associated |
Ο Τούρκος Πρόεδρος (αριστερά) με τον Κροάτη ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Αγκυρας για νέα «βήματα» στην περιοχή |
Σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια βυθίζονται όλο και περισσότερο στον ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας και Κίνας, αλλά και το τουρκικό κεφάλαιο παζαρεύει τον γεωπολιτικό του ρόλο στην περιοχή τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με τη Μόσχα, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «κάθε προσπάθεια» που η Αγκυρα είναι έτοιμη να καταβάλει, αλλά και για «κοινά βήματα» που είναι έτοιμη να επιταχύνει, «ώστε να κυριαρχήσουν η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή».
Στο Σαράγεβο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σχέσεις της χώρας του με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τόνισε πως «είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σε όλα σχεδόν τα πεδία», επικρίνοντας τον ύπατο εκπρόσωπο της «Διεθνούς Κοινότητας» για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, για αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις στις επικείμενες εκλογές στη χώρα (2/10), ενώ συνέδεσε ανοιχτά τη Συμφωνία του Ντέιτον με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο δε προεδρεύων αυτή την περίοδο του τριμελούς προεδρείου της χώρας (Βόσνιος μουσουλμάνος) Σαφίκ Τζαφέροβιτς είπε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα με την οποία η Βοσνία - Ερζεγοβίνη να έχει τόσο «στενές και ισχυρές σχέσεις» όσο η Τουρκία.
Στο Βελιγράδι, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Σερβία «χώρα - κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων» και τον Πρόεδρο της χώρας «οραματιστή», που με την πολιτική του έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές. Ο δε Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκρινε σκόπιμο να υποστηρίξει ότι «υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εποικοδομητικός ρόλος της Τουρκίας στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός» και να συστήσει «σε όλους να πάνε στην Τουρκία... όλοι πρέπει να δουν τι έχει πετύχει αυτή η σπουδαία χώρα υπό την ηγεσία του Ερντογάν».
Τέλος, στο Ζάγκρεμπ, ο Ερντογάν περιέγραψε την Κροατία ως «μια από τις παραδειγματικές χώρες στην Ευρώπη από την άποψη της ελευθερίας, του σεβασμού και του περιβάλλοντος γαλήνης που διασφαλίζονται στους μουσουλμάνους», για να ακούσει τον ομόλογό του Ζόραν Μιλάνοβιτς να σημειώνει πως η Τουρκία στάθηκε πάντα δίπλα στη χώρα του σε δύσκολες στιγμές, χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις «εποικοδομητικές και υγιείς».
Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια των τριήμερων επαφών συζητήθηκαν δεκάδες επενδύσεις στις οποίες εμπλέκονται τουρκικοί όμιλοι, ειδικά στις Υποδομές (όπως νέος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει Βελιγράδι - Σαράγεβο) που θα διευκολύνουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών για την αξιοποίηση των Βαλκανίων ως επιχειρηματικού κόμβου. Στο επίκεντρο τέθηκε και ο κλάδος της Ενέργειας, αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή είναι πως η χώρα ήταν από τους λιγοστούς προσκεκλημένους (μαζί με Ουγγαρία και Μαυροβούνιο) και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των «Ανοιχτών Βαλκανίων» (όπου προς το παρόν συμμετέχουν Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία - Σερβία). Ακόμα, στη διάρκεια της περιοδείας Ερντογάν υπογράφτηκαν και συμφωνίες για κατάργηση της βίζας σε όσους θέλουν να ταξιδεύουν προς και από την κάθε πλευρά.
Αναλυτές υποστήριζαν σε βαλκανικά ΜΜΕ ότι «η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να αναμειχθεί στη διευθέτηση διαφωνιών (...) Από τη μία πλευρά έχει μεγάλη επιρροή στους Βόσνιους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και στους Αλβανούς του Κοσόβου και της Β. Μακεδονίας και από την άλλη έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με τους Σέρβους στη Σερβία και τη "Σερβική Δημοκρατία" (σ.σ. τη μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι)...».
Το σίγουρο είναι πως το τουρκικό κεφάλαιο θα αξιοποιήσει την επιρροή του στα Βαλκάνια και στο ευρύτερο αλισβερίσι που φουντώνει με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μέρος του οποίου είναι και οι εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.τ.λ. Οπως επιβεβαίωναν Τούρκοι αξιωματούχοι την Παρασκευή και στη «Σαμπάχ», μέχρι τέλη του μήνα αναμένεται επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, όπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει εκτενώς για όλα τα «φλέγοντα ζητήματα» της περιφέρειας, η οποία διατηρεί σημαντικό βάρος στην αναμέτρηση της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα.