ΙΤΑΛΙΑ
Η στάση απέναντι στη Ρωσία στην προεκλογική αντιπαράθεση
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Copyright 2019 The Associated

Οι ηγέτες του «κεντροδεξιού» συνασπισμού, Σ. Μπερλουσκόνι, Τζ. Μελόνι και Μ. Σαλβίνι, σε παλιότερη συγκέντρωση
Η στάση της Ιταλίας για την Ουκρανία δεν θα αλλάξει αν κερδίσει ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός στις εκλογές στις 25 Σεπτέμβρη, αλλά η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν ή στην πραγματικότητα βοηθούν τον Πούτιν και τη ρωσική οικονομία, δήλωσε χτες ο Μ. Σαλβίνι, επικεφαλής της «Λέγκα» και πρώην υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ντράγκι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αντίκτυπός του στην οικονομία και στην Ενέργεια, η αποστολή όπλων και η ανάγκη τερματισμού του πολέμου με διαπραγματεύσεις κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, ενώ όλα τα κόμματα δηλώνουν ακλόνητη δέσμευση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η «Λέγκα» συμμετέχει με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» και τη «Φόρτσα Ιτάλια» στον «κεντροδεξιό» εκλογικό συνασπισμό.

Σχετικά με την Ουκρανία «η Λέγκα θα κάνει ό,τι και οι άλλες δημοκρατικές και δυτικές χώρες», είπε ο Σαλβίνι χτες μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της οργάνωσης Καθολικών «Communion and Liberation». «Οπως κι αν πάνε οι εκλογές, η διεθνής τοποθέτηση της Ιταλίας δεν θα αλλάξει», ξεκαθάρισε.

Ο Σαλβίνι τόνισε ότι δεν θα ήθελε να δει τις δυτικές κυρώσεις να τροφοδοτούν τον πόλεμο, και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας είναι στα 70 δισ. δολάρια, άρα η Ρωσία κερδίζει από τις κυρώσεις. Κάλεσε δε τις Βρυξέλλες να επαναξιολογήσουν τις κυρώσεις ως μέσο πίεσης της Μόσχας.

Απαντώντας στον Σαλβίνι, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα δήλωσε ότι δεν πρέπει να δοθούν σημάδια χαλάρωσης των κυρώσεων στον Πούτιν, ο οποίος «εκβιάζει την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη» με τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ως πρώτη δύναμη το εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, της «Termometro Politico», πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» με 24,3% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα με 23,5%. Η «Λέγκα» λαμβάνει 14,3%, ενώ τέταρτο κόμμα είναι το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» με 11,1%. Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 7,3%. Ο νέος «κεντρώος πόλος», που απαρτίζεται από το κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του πρώην πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι και το κόμμα «Azione» (Δράση) του πρώην υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κ. Καλέντα, λαμβάνει το 4,9% των ψήφων. Σε περίπου 40% υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι.