ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΝΚΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
«Αζιμούθιο» πολύ μεγάλων κινδύνων από την πολιτική της εμπλοκής

Με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ «για τις εξελίξεις στον Κόλπο» μίλησε χτες ο Ν. Δένδιας

Τρίτη 31 Μάη 2022

Το «PRUDENT WARRIOR», ένα από τα δύο τάνκερ που έχουν καταληφθεί
Κατάληψη δύο μεγάλων δεξαμενόπλοιων με ελληνική σημαία, που ταξίδευαν στον Περσικό Κόλπο, έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν, για να φανούν και με αυτόν τον τρόπο οι τεράστιοι κίνδυνοι που απειλούν τον λαό και τη χώρα λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής στους «ματωμένους» αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση με την αβάντα του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, για να εξασφαλίσει περισσότερα «ανταλλάγματα» και κέρδη για την εγχώρια αστική τάξη από τη λεία σε βάρος των λαών.

Από την πρώτη στιγμή, η κατάληψη στα δύο πλοία αποδόθηκε σε αντίποινα σε βάρος της Ελλάδας, η οποία στις 25 Μάη, σπεύδοντας να ικανοποιήσει αίτημα των ΗΠΑ, κατάσχεσε το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το πλοίο «LANA» με σημαία Ρωσίας και 19μελές πλήρωμα, όλοι ρωσικής εθνικότητας, καθώς έπλεε ανοιχτά της Καρύστου.

Μάλιστα, δημοσιεύματα ιρανικών μέσων που επικαλούνται οι «New York Times» αναφέρουν ότι άλλα 17 ελληνικά τάνκερ που βρίσκονται στην περιοχή, μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο των Ιρανών!

Η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει την εκτίμηση Ιρανού αναλυτή ότι «ο κύριος στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση πως οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση».

Οσον αφορά τα δύο δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης», το ένα είναι το «DELTA POSEIDON» του εφοπλιστή Διαμαντίδη με 25 άτομα πλήρωμα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 2 Ελληνες. Το δεύτερο είναι το «PRUDENT WARRIOR» της ναυτιλιακής εταιρείας «POLEMBROS» του ομίλου του εφοπλιστή Πολέμη, με 23 άτομα πλήρωμα, ανάμεσά τους 8 Ελληνες ναυτεργάτες και ένας Κύπριος.

Οι ναυτεργάτες κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι καλά στην υγεία τους. Από μαρτυρίες που ήρθαν στο φως «οι Ιρανοί τους είπαν ότι δεν θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν κακό» και ότι είπαν στους ναυτεργάτες πως «εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ιρανικές αρχές το περασμένο Σάββατο σημειώνεται ότι το πλήρωμα των δύο δεξαμενόπλοιων «δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του». Ακόμα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε δική του ανακοίνωση ανέφερε ότι «το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Η κυβέρνηση μιλάει για... απρόκλητη ενέργεια

Παράλληλα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια» όσον αφορά την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν.

Τα έλεγε αυτά όταν την ίδια στιγμή, στην Κάρυστο, από την κυβέρνηση της ΝΔ και προς ικανοποίηση της απαίτησης των ΗΠΑ, ήταν σε πλήρη εξέλιξη η κατάσχεση και η διαδικασία μεταφοράς του ιρανικού πετρελαίου (περίπου 105.000 τόνοι crude oil) που μετέφερε το πλοίο «LANA», στο πλοίο «ICE ENERGY» του ομίλου του εφοπλιστή Προκοπίου.

Βέβαια, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτίθεται μετά από αυτήν την εξέλιξη να επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο απάντησε πως «όποιες ενέργειες αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων έγιναν με βάση διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις εναντίον των οποίων δεν στράφηκαν οι ενδιαφερόμενοι» και πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης».

Ο ίδιος δε ανέφερε γενικά και αόριστα πως «τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πληρωμάτων τους».

Ο δε υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «η επίθεση» κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία».

«Μπροστάρης» και στον Περσικό

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές μόνο ανησυχία γεννάει η επικοινωνία, χτες, του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό, του, Α. Μπλίνκεν. Οπως ανέφερε κατόπιν, συζήτησαν «για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κόλπο», επίσης ενημέρωσε τον Αμερικανό «για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου». Ο Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον Μπλίνκεν για τις «επισκέψεις» του στα Δ. Βαλκάνια.

Σε ανακοίνωσή του κατόπιν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως «η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία. Ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα κατασχεθέντα πλοία, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον βασικό μας σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτήν την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

«Για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου» ο Ν. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Κύπρο.

Να καταγραφεί ότι στην υπόθεση πήρε θέση και η γαλλική κυβέρνηση, που με ανακοίνωση της εκπροσώπου του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων μιλά για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου την οποία η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα». Παραπέρα η κυβέρνηση Μακρόν «επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα», και καλεί το Ιράν «να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς».

Σημειωτέον, η Γαλλία πρωτοστατεί στην ευρωενωσιακή αποστολή «Agenor», τη στρατιωτική συνιστώσα της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ» (EMASOH), με σκοπό επισήμως «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Βασικά «στοχεύει» στο Ιράν και βέβαια στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Η Ελλάδα, μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, είχαν συμφωνήσει από τον Γενάρη 2020 στην ανάπτυξη αυτής της δύναμης, με την ελληνική κυβέρνηση να συνεισφέρει σε πρώτη φάση έναν αξιωματικό στο επιτελείο της «Agenor», το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ, μέχρι να γράψει το 2021 στο ...παλμαρέ της και την ανάπτυξη της φρεγάτας «Υδρα», για κάποιο διάστημα, σε ρόλο «associated support» στην «Agenor».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση από αρμόδιες πηγές, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα, σε συνδυασμό με το πλαίσιο αποστολής που ήδη υπάρχει, και την ...προϋπηρεσία εκεί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γεννούν φόβους για νέα ανάπτυξη πλοίου σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο οξυμένων ανταγωνισμών.