Ολοκληρώνονται σήμερα με τις αρχαιρεσίες οι διαδικασίες του Συνεδρίου
Από την άλλη, οι αντιπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) κάλεσαν τους αντιπροσώπους να κάνουν κριτήριό τους την ανάγκη να γίνουν τα σωματεία τους εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, κόντρα στην επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, και στις σημερινές εκλογές να στηρίξουν τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Την κεντρική ομιλία εκ μέρος της ΑΣΥ έκανε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που αναφέρθηκε αρχικά στη δράση της πλειοψηφίας στην ΠΟΕΔΗΝ. Μεταξύ άλλων έδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης, που αφήνει στο απυρόβλητο την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.
Τόνισε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο Συνέδριο, γιατί αυτό επιζητούν οι πάνω από 46,5 χιλιάδες εργαζόμενοι που ανέδειξαν τους αντιπροσώπους. Για να γίνει αυτό, σημείωσε, χρειάζεται να συζητηθεί το τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Κατήγγειλε την τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας για κινητοποιήσεις - πυροτεχνήματα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική κλιμάκωσης, χωρίς προσανατολισμό και ανησυχία για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.
Αναφερόμενος στις θέσεις της ΑΣΥ, τόνισε πως «απέναντι στη μοιρολατρία του "τίποτα δεν γίνεται", στο εμπόριο ελπίδων για δήθεν νέους σωτήρες» μπαίνουν τα παραδείγματα «των αγώνων των εργαζομένων της COSCO, της "e-food", της ΛΑΡΚΟ, το παράδειγμα της ΣΣΕ των Οικοδόμων κ.ά. Μας δείχνουν τον δρόμο του κοινού αγώνα, της αγωνιστικής συμπόρευσης των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στον κοινό εχθρό. Ενάντια σε όλους που θησαυρίζουν από τη δική μας φτώχεια. Ενάντια στον πραγματικό εχθρό του λαού: Που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ, τα κόμματά τους».
Με βάση αυτό το κριτήριο, ο Μ. Βαρδαβάκης ανέδειξε ότι «χρειάζεται υγειονομικό συνδικαλιστικό κίνημα, Ομοσπονδία που θα οργανώνει τον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού και ταυτόχρονα θα διεκδικεί ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία». Και κάλεσε τους αντιπροσώπους να εμπιστευθούν την πλατιά συσπείρωση σωματείων και επιτροπών αγώνα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί το ΠΑΜΕ.
Σε άλλες τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΑΣΥ, ο Γιώργος Πρέντζας, παρουσιάζοντας διαδικασίες που αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σημείωσε ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΡΜΑ δεν λένε κουβέντα για αυτό το θέμα, σκόπιμα αποκρύπτουν ότι η πολιτική αυτή αποτελεί βασική στρατηγική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Δημουλάς έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αντεργατικών πολιτικών αυτών των κυβερνήσεων και θύμισε ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις τους στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Ο Σ. Καλαρίτης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται σωματεία για να διαχειρίζονται τη φτώχεια, αλλά να οργανώνουν τον αγώνα τους, να διεκδικούν αιτήματα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες τους.
Στον αντίποδα των παραπάνω, σε μια περιγραφή των προβλημάτων αναλώθηκαν οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΡΜΑ, επιχειρώντας να μείνει στο απυρόβλητο η αιτία που τα προκαλεί, για να καταλήξουν στο τέλος να καλούν ο καθένας από τη δική του σκοπιά να στοιχηθούν με την κυβερνητική πολιτική και τις εναλλαγές της.
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ ύμνησε το έργο της κυβέρνησης, φτάνοντας μάλιστα να ισχυρίζεται ότι έχει ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και ότι για τον τραγικό αριθμό των νεκρών φταίνε αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν! Κατέληξε υπερασπιζόμενος τον ακομμάτιστο... συνδικαλισμό. Από την άλλη, ο επικεφαλής του ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ) καθαρά και ξάστερα ζήτησε από τους υγειονομικούς να μετατρέψουν τους αγώνες τους σε προεκλογικό χαλί του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε «ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής», ενώ ολιγάριθμη ομάδα αντιπροσώπων φώναζε το σύνθημα «με την Αριστερά κυβέρνηση και πάλι»...
Πρόκειται για ένα ακόμα στιγμιότυπο που συμπλήρωνε το σκηνικό με τις άδειες καρέκλες στο συνέδριο, αφού οι σύνεδροι των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού εγκατέλειπαν τις εργασίες όποτε μιλούσαν άλλοι αντιπρόσωποι. Βέβαια, ειδικά οι σύνεδροι της ΔΑΚΕ είχαν ...απαρτία σε νυχτερινή έξοδο που οργάνωσαν παρουσία του υπουργού Υγείας, την οποία φρόντισαν να διαφημίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...