Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν μία από τις πιο μεγάλες και μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία που κατέληξε στη Βουλή.
«Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις βάσεις του θαΝΑΤΟυ!»: Αυτή ήταν η απαίτηση που διαδήλωσαν, την ίδια ώρα που μέσα στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ επικύρωνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Συμφωνία, την οποία είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τα πανό, τις πικέτες και τα συνθήματά τους, σωματεία και φορείς απαίτησαν να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να κλείσουν άμεσα οι βάσεις και όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμία υποδομή για συμμετοχή στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα.
«Αυξήσεις και δουλειά ζητάει η εργατιά», αντέταξαν στις διαρκώς διογκούμενες δαπάνες για «τα σφαγεία τα ΝΑΤΟικά».
«Ολοι στον αγώνα, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν στον λαό.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.
Από το βήμα της κινητοποίησης οι διαδηλωτές διαβεβαίωσαν ότι ο αγώνας τους θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση, με επόμενο σταθμό το Διήμερο Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που οργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και στην Αττική θα κορυφωθεί με την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη.
Σωματεία και φορείς δεσμεύτηκαν να δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, πανεπιστήμια, με στόχο να βάλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. «Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για να ακυρώσουμε αυτήν τη Συμφωνία με όλες τις μορφές και τους τρόπους», διαβεβαίωσαν.
Ο Κ. Δέμος |
«Οι φοιτητές, η νεολαία δεν ανεχόμαστε να φεύγουν από την χώρα μας πολεμικοί εξοπλισμοί, πύραυλοι και αεροπλάνα για να σκοτώνουνε λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές και τις σπουδές μας αλλά την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Δέμος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε «στους νέους συναδέλφους μας, στους νέους στρατευμένους φαντάρους που με δεκάδες επιστολές εναντιώνονται στην εμπλοκή της χώρα μας στον πόλεμο. Το φωνάζουμε από το κέντρο της Αθήνας για να το ακούσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά», σημείωσε.
Τόνισε δε ότι οι φοιτητές θα κουρελιάσουν τα σχέδια έντασης της καταστολής και της τρομοκρατίας, με την αστυνομία στα ιδρύματα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Ολοι αυτοί που μιλάνε για "άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια" και αξιοποιούν ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους, και συκοφαντούν το φοιτητικό κίνημα, είναι οι ίδιοι που εδώ και δεκαετίες έχουν δώσει πλήρη ασυλία στους ΝΑΤΟικούς τραμπούκους να αλωνίζουν στην Ελλάδα και να μη διώκονται ποινικά».
Στην κεντρική ομιλία ο Νίκος Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στη Συμφωνία, σημείωσε ότι είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς «βάζει ακόμη πιο βαθιά τον λαό στη δίνη των θανατηφόρων ανταγωνισμών, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος μέσα στην Ευρώπη», τονίζοντας πως το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλη τη μακρά Ιστορία του έχει βάλει πολλές φορές τη σφραγίδα του σε εξελίξεις σχετικές με ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
«Ηταν, είναι και θα είναι ζωτικό θέμα για τους εργαζόμενους ο οποιοσδήποτε άδικος πόλεμος που δεν έχει σε τίποτε να προσφέρει για τα συμφέροντα των λαών, που συγκρούονται για λογαριασμό ληστών, λυκοσυμμαχιών, καπιταλιστών. Που γίνονται θύματα στην ειρήνη και στον πόλεμο για τα κέρδη των αφεντικών, για τον έλεγχο των αγορών, για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σε τέτοιους πολέμους όχι μόνο είμαστε αντίθετοι, αλλά δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τους σταματήσουμε, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους λαούς που εμπλέκουν οι εκμεταλλευτές μας. Και αλληλέγγυος είσαι πρώτα απ' όλα όταν εδώ, σε αυτήν τη χώρα, παλεύεις για την απεμπλοκή της από τέτοιους πολέμους».
Ο Ν. Παπαγεωργίου |
Στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έβαλαν γερά πλάτη «να γίνουμε οι καλύτεροι και πιο πρόθυμοι σύμμαχοι» και πρόσθεσε πως η συζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη είναι κάλπικη, «γιατί ακόμα κι αν τα εμφανίζουν ως τέτοια, γνωρίζουμε καλά από την πείρα μας ότι θα τα επιστρέψουμε διπλά και τρίδιπλα».
«Γι' αυτούς είναι τα κέρδη τους, για μας όμως είναι οι ζωές μας. Γι' αυτό, σε κάθε εργατική κινητοποίηση φωνάζουμε: Αυξήσεις και δουλειά ζητάει η εργατιά - όχι στα σφαγεία τα ΝΑΤΟικά», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι «αποτελεί καθήκον όλων των φορέων στο εργατικό - λαϊκό κίνημα να καταγγείλουμε τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη βασική αιτία που ξεριζώνει χιλιάδες μετανάστες από τις εστίες τους, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την ανέχεια. Θέλουμε να δυναμώσει ο αγώνας όλων μας, ο καθένας με τον φορέα του και όλοι μαζί, ώστε να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, να απεμπλακεί η χώρα και ο λαός από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», ενώ κάλεσε και σε μαζική συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, με κορύφωση στις 21 και 22 Μάη.