ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κινητοποίηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων, το υπουργείο προωθεί το πανεπιστήμιο - επιχείρηση

Παρασκευή 6 Μάη 2022

Σε κινητοποίηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που έγινε στα Γιάννενα με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, προχώρησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα που είχαν καταθέσει στις εργασίες της συνόδου.

Οι φοιτητές απαιτούν: Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Ούτε σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας και συγχωνεύσεις σχολών. Να μην τολμήσουν να καταργήσουν τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Να μην επιβληθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Να μην πατήσει πόδι η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές μας. Να μην προχωρήσουν σχεδιασμοί για κάρτες εισόδου με αντίτιμο στη λέσχη σίτισης.

«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και της Συνόδου Πρυτάνεων υποδέχθηκαν τους φοιτητές με δυνάμεις καταστολής, ενώ δεν έγινε καν δεκτή η παρουσία αντιπροσωπείας των φοιτητών προκειμένου να καταθέσουν εκ νέου τα αιτήματά τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι δίκαιες διεκδικήσεις μας δεν χωράνε στα σχέδια της κυβέρνησης για τις σπουδές μας!», αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

«Η επιλογή της υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε νέες αντιδραστικές αλλαγές που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις σπουδές μας και να πετάξει στα σκουπίδια τα αιτήματα που υπογράφουν χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αυτές τις μέρες δεν θα μείνει αναπάντητη!», τονίζουν και καλούν σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 10 Μάη, στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία.


Μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών, η υπουργός Παιδείας κατά τη συμμετοχή της στη Σύνοδο αναφέρθηκε σε ζητήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης και στην προώθηση μέτρων που ιεραρχούνται στην προσπάθεια έντασης της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Εκανε λόγο για αύξηση της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών κατά 15% και παρουσίασε την πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ από το 2019 έως σήμερα, με την υπουργό να κάνει λόγο για θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων, χωρίς βέβαια τα παραπάνω να απαντούν στις ανάγκες και ελλείψεις που έχουν συσσωρευτεί, ούτε βέβαια να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Το υπουργείο επιλέγει μάλιστα την κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού έργου επικουρικά με μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, προσθέτοντας μία ακόμα κατηγορία προσωπικού, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιχειρησιακή προετοιμασία των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών, όπως τα Βιομηχανικά Διδακτορικά ή αλλιώς έρευνα κατά παραγγελία ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι συμπράξεις ερευνητικής αριστείας. Η υπουργός δήλωσε πως υλοποιούνται έργα μέσω ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες σε τρία πανεπιστήμια, στην κατεύθυνση της παράδοσης της φοιτητικής μέριμνας στους ιδιώτες, κάτι από το οποίο οι φοιτητές έχουν ήδη αρνητική εμπειρία και που επιφυλάσσει και ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της «εξωστρέφειας» των ιδρυμάτων, με ενδεικτικά παραδείγματα την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων με δίδακτρα και με νέες δυνατότητες διεθνοποίησης να έρχονται με το νέο νομοσχέδιο, τη συμμετοχή 7 πανεπιστημίων στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», τα προγράμματα συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ με 29 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και συνεργασίες με ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας.