Οι μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών - μελών εντείνουν την καταστολή με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Συζήτηση με τον Γιώργο Παλιούρα, υποστράτηγο ε.α. της αστυνομίας

Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022

Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας συνομίλησε με τον Γιώργο Παλιούρα, υποστράτηγο ε.α. της αστυνομίας και πτυχιούχο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ/ΕΚΠΑ) και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την καταστολή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

-- Το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 6 Απρίλη στο λιμάνι της πόλης, ενάντια στην εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρα μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, συνάντησε τη βία και την καταστολή της κυβέρνησης. Πώς σχολιάζετε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης;

-- Η χρήση βίας για την καταστολή των διαδηλωτών από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν μου προκάλεσε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Παρατηρώντας πάρα πολλά χρόνια τις τακτικές καταστολής των κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος από τις αστικές κυβερνήσεις, έχω διαπιστώσει πως η άσκηση βίας και η σκληρότητα στην αντιμετώπιση των λαϊκών αγωνιστών αποτελούν τον κανόνα. Πρέπει να τονιστεί ότι η καταστολή είναι βασικός συστατικός άξονας της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, προκειμένου να υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και να ασκούν τον έλεγχο των εργαζομένων. Στον άξονα της καταστολής πρέπει να ενταχθεί βέβαια και το όλο πλαίσιο της αντεργατικής και αντιλαϊκής νομοθεσίας, η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και των μέσων καταστολής.

Οταν λοιπόν η κατασταλτική πολιτική στην υπηρεσία του κεφαλαίου συνδυάζεται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, από τους οποίους προσδοκά μερίδιο λείας και η αστική τάξη, τότε η καταστολή εντείνεται. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά στις περιπτώσεις αυτές, είτε αφορούν την αμερικανική και ΝΑΤΟική παρουσία είτε την παρουσία της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας, δίνουν εξετάσεις στήριξης των ιμπεριαλιστών. Το έχουμε βιώσει σε κάθε μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, ακόμα κι όταν αφορά επισκέψεις των ΝΑΤΟικών γερακιών του πολέμου στη χώρα μας ή και τα λαομίσητα σύμβολα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπως το άγαλμα του Τρούμαν.

Στην τωρινή συγκυρία του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που η κυβέρνηση μαζί με τα αστικά κόμματα επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το στρατόπεδο των ληστών της Δύσης εξυπηρετεί δήθεν τα συμφέροντα της χώρας, έχουν μια παραπάνω αιτία να στραφούν με μένος ενάντια σε όσους τους χαλάνε το κλίμα της ομοφωνίας στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι λοιπόν καρφί στο μάτι τους η πάλη των εργαζομένων, των νεολαίων, του λαϊκού κινήματος, που δεν επιλέγει στρατόπεδο ληστών, αποκαλύπτει τις αλήθειες του άδικου και βρώμικου πολέμου στην Ουκρανία και αγωνίζεται για να σταματήσει η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Οταν η πάλη αυτή συνδυάζεται μάλιστα με τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και για τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, η κυβέρνηση των αστών απαντά με το κρεσέντο της καταστολής που αντιμετωπίστηκε η διαδήλωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είναι μια κατάπτυστη και βάρβαρη κυβερνητική τακτική, που ποτέ δεν πρόκειται να λυγίσει το φρόνημα του αγωνιζόμενου λαού.

-- Στον πόλεμο στην Ουκρανία πώς εμπλέκονται οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ και γενικότερα;

-- Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών είναι η συνέχεια της «ειρήνης» τους με άλλα μέσα. Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για την Ουκρανία κρατούν πολλά χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν διεισδύσει και έβαλαν δυναμικά το δικό τους αποτύπωμα στην Ουκρανία, όπως και σε άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, και στον τομέα της οργάνωσης του κράτους, με βάση τα λεγόμενα «δυτικά πρότυπα». Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ είχε ιδιαίτερη παρέμβαση στην οργάνωση των μηχανισμών καταστολής της Ουκρανίας. Η παρέμβαση αυτή περιλάμβανε κυρίως την εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεων της Ουκρανίας και την εφαρμογή μεθόδων και πρακτικών στον τομέα των υπηρεσιών ασφαλείας που να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της ΕΕ. Σημαντικό ρόλο στους τομείς αυτούς διαδραματίζουν οι λεγόμενοι σύμβουλοι των κατασταλτικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Ως σύμβουλοι διατέθηκαν, με έγκριση των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, κυρίως απόστρατοι ανώτεροι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας. Μεταξύ τους δραστηριοποιούνται και Ελληνες απόστρατοι αξιωματικοί. Επομένως, εδώ και χρόνια οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ, όπως EUROPOL και FRONTEX, είχαν δημιουργήσει τις υποδομές και συνεργάζονται με τους αντίστοιχους μηχανισμούς της Ουκρανίας. Η εδραίωση των φασιστών και ναζί στους μηχανισμούς καταστολής της Ουκρανίας έγινε με την ανοχή και συνενοχή της ΕΕ, που έχει κάνει σημαία της τον αντικομμουνισμό.

Η ολόπλευρη υποστήριξη της κυβέρνησης της Ουκρανίας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία, σημαίνει ενίσχυση της συνεργασίας τους και στο επίπεδο των μηχανισμών καταστολής. Στο πεδίο αυτό, πέρα από την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής Ρωσίας και των συμμάχων της στο συνολικό πλαίσιο του πολέμου, οι αστυνομικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών - μελών της υλοποιούν και τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων της ΕΕ, καθώς και ειδικότερους επιχειρησιακούς και πρόσθετους σχεδιασμούς.

Οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί εκτείνονται από την πληροφοριακή δράση, τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις, τις έρευνες, τις ανακρίσεις, την προπαγάνδα και γενικότερα την κατασκοπεία - αντικατασκοπεία, μέχρι την επιτήρηση, προστασία και φρούρηση προσώπων, υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και μέσων, και βέβαια τη λήψη μέτρων καταστολής και απαγορεύσεων κατά του φιλειρηνικού κινήματος και όσων παλεύουν κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Για την αστυνομία, η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, σημαίνει εφαρμογή των σχεδίων που αφορούν την ενίσχυση του τομέα της φύλαξης των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, των υποδομών - όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί τρένων - που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση και αποστολή πολεμικού και άλλου υλικού στην Ουκρανία, την προστασία κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων, τη συνοδεία κάθε στρατιωτικής ή άλλης φάλαγγας που κατευθύνεται προς την Ουκρανία ή αφορά τη διαχείριση των ζητημάτων του πολέμου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και άλλων ενεργειών του λαϊκού κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διαχείριση της κατάστασης που προκύπτει από την προσφυγοποίηση του λαού της Ουκρανίας, που είναι θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ιδιαίτερα σχέδια της ΕΕ για την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας εξελίσσονται αυτό το διάστημα κυρίως στα σύνορα της Πολωνίας, χωρίς να μπαίνει ως πρωταρχικό στοιχείο ο ανθρώπινος παράγοντας. Δυστυχώς, και σ' αυτό ΕΕ και FRONTEX έβαλαν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Οι πρόσθετοι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την υλοποίηση ειδικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξελισσόμενη επιχείρηση «Oscar», στην οποία συμμετέχουν EUROPOL, FRONTEX και EUROJUST, μαζί με τις αστυνομικές και εισαγγελικές - δικαστικές αρχές των κρατών - μελών, και η οποία στοχεύει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η EUROPOL συγκεντρώνει και αναλύει όλες τις πληροφορίες από τις αστυνομίες των κρατών - μελών για να εντοπίσει υπόπτους και εγκληματικές ομάδες, θα συντονίζει και θα υποστηρίζει τεχνικά και οικονομικά τις κρατικές αστυνομικές υπηρεσίες. Ο FRONTEX ενισχύει τους ελέγχους στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και γενικά στα σημεία εισόδου, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, για τον έλεγχο προσώπων που σχετίζονται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η EUROJUST συμμετέχει στους τομείς των πληροφοριών, της νομικής υποστήριξης και της συνεργασίας των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών των κρατών - μελών. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ και των κρατών - μελών εντείνουν την καταστολή και δημιουργούν πιο ασφυκτικές συνθήκες για τους λαούς, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ένταξη κάθε κράτους στο ΝΑΤΟ εκτείνεται σε όλους τους μηχανισμούς καταστολής

-- Πώς συνεργάζονται οι αστυνομικές και άλλες δυνάμεις με το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές;

-- Για τη συνεργασία των μηχανισμών καταστολής με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό ισχύει το «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια». Η ένταξη κάθε κράτους στο ΝΑΤΟ δεν συνεπάγεται μόνο τον έλεγχο των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την απευθείας υπαγωγή ορισμένων μονάδων στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, αλλά εκτείνεται και σε όλους τους μηχανισμούς καταστολής. Μπορεί αυτό να μην είναι πάντοτε εμφανές στο επίπεδο της αστυνομικής καθημερινότητας, όμως υπάρχουν πάγιοι σχεδιασμοί για τις επιχειρησιακές ενέργειες των αστυνομικών και άλλων δυνάμεων καταστολής, που συνήθως καταρτίζονται σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις και στοχεύουν στην υλοποίηση των σκοπών και στόχων του ΝΑΤΟ. Είναι τα λεγόμενα «απόρρητα σχέδια» του ΝΑΤΟ, που εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο του αστυνομικού τμήματος της γειτονιάς μας. Αρμόδια κεντρική υπηρεσία στο επίπεδο της αστυνομίας είναι η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Με τη συμμετοχή αξιωματικών της, στο ΓΕΕΘΑ λειτουργούν κοινές επιτροπές και σύνδεσμοι της αστυνομίας που ασχολούνται με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Οι σχεδιασμοί αυτοί καταρτίζονται και υλοποιούνται από αξιωματικούς των μηχανισμών καταστολής που είναι ειδικά εξουσιοδοτημένοι για τον χειρισμό απόρρητου υλικού. Για τον χειρισμό των σχεδίων που προκύπτουν από τις συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας προβλέπονται ειδικότερες εξουσιοδοτήσεις. Τα σχέδια αφορούν ζητήματα πληροφοριών, κατασκοπείας - αντικατασκοπείας, τρομοκρατίας, ελέγχου και διασφάλισης των επικοινωνιών, φακελώματος ακόμα και όσων εργάζονται σε έργα και υποδομές που χρησιμοποιούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αντιμετώπιση τυχόν δολιοφθορών και ασφάλεια των βάσεων, αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών και μεταφορών στη χώρα, καθώς και σχέδια έκτακτης ανάγκης. Είναι γνωστό ότι τέτοια ΝΑΤΟικά σχέδια αφορούν και τον «εχθρό λαό». Αρκεί να θυμηθούμε το σχέδιο «Προμηθεύς» που υλοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες το 1967 και την επιχείρηση «Gladio» («Κόκκινη Προβιά)» που αποκαλύφθηκε το 1990.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η λεγόμενη εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας «απογείωσε» τη συνεργασία μεταξύ των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και των μηχανισμών καταστολής της χώρας μας.

Η συνεργασία αυτή, πέρα από την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας, έλαβε τεράστιες διαστάσεις με την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ελλάδα, ως απόρροια και των ιμπεριαλιστικών πολέμων ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Τονίζεται πως η συνεργασία αυτή στην πράξη δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις ελάχιστες τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται, με συνέπεια οι μηχανισμοί καταστολής να λειτουργούν χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο και με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων υπηρεσιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που διατηρούν συνδέσμους ή και επίσημα και ανεπίσημα κλιμάκια, ακόμα και μέσα σε σημαντικές υπηρεσίες ασφαλείας. Απαγωγές, βασανισμοί, παράνομες ανακρίσεις γίνονται με τη συνεργασία των μηχανισμών καταστολής. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας λειτουργούν ως έμμισθοι υπάλληλοι, η δε υπηρεσιακή εξέλιξη και οι τοποθετήσεις τους σε καίριες θέσεις γίνονται με τη συναίνεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της αστυνομίας, μετά την αποστρατεία τους, προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι και συνεργάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Η ίδια ανοδική πορεία παρουσιάζεται και στα ζητήματα εκπαίδευσης των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, τόσο στις ειδικές σχολές των ΗΠΑ όσο και στη χώρα μας, από ειδικά κλιμάκια ΑμερικανοΝΑΤΟικών εκπαιδευτών. Οι εκπαιδεύσεις βέβαια αφορούν τα αντικείμενα συνεργασίας των ελληνικών μηχανισμών καταστολής με τους ιμπεριαλιστές, και δείχνουν και την κατεύθυνση για στρατιωτικοποίηση της δράσης των Σωμάτων Ασφαλείας. Να θυμίσουμε τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, μαζί με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις Στρατού και Ναυτικού και τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, στην «αντιτρομοκρατική» άσκηση «Jackal Stone 2018», στη βάση της Σούδας (ΚΕΝΑΠ) και στο Ελληνικό (εγκαταστάσεις Λιμενικού).

Στο ανώτατο επίπεδο είναι επίσης η διαχρονική συνεργασία των μηχανισμών καταστολής της χώρας μας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και στο κομβικό ζήτημα των πληροφοριών, του φακελώματος και των εγγράφων ασφαλείας. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας οργανώθηκαν από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Οι ίδιοι οργάνωσαν και τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής συλλογής, ανάλυσης και ανταλλαγής πληροφοριών, τον λεγόμενο «μεγάλο κοριό» και τις ειδικότερες βάσεις δεδομένων και φακελώματος. Τα ελληνικά διαβατήρια, το σύστημα καταγραφής επιβατών αεροπλάνων, ακόμα και οι υπό έκδοση νέες ταυτότητες σχεδιάστηκαν με βάση τα πρότυπα των ιμπεριαλιστών, για να εξυπηρετήσουν πρώτιστα τις δικές τους απαιτήσεις φακελώματος των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του ΝΑΤΟ, που λειτουργεί στο πλαίσιο του πολιτικού πυλώνα, σχεδιάζει και συντονίζει για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας και έκτακτων αναγκών, κατευθύνοντας το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Με τον «Στρατηγικό Διάλογο» ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, που αποτυπώνει και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τις συμφωνίες για τις βάσεις, την επέκτασή τους και τη διάθεση των υποδομών της χώρας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, ασφαλώς επιτυγχάνεται και ο απόλυτος έλεγχος των ελληνικών μηχανισμών καταστολής. Ολα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να προβληματίσουν κάθε πατριώτη, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μας.