Λιμανάκι και Κάστρο Μύρινας |
Η Μύρινα είναι η πρωτεύουσα της Λήμνου και βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Είναι κτισμένη πάνω σε λείψανα αρχαίων οικισμών από τα Νεολιθικά Χρόνια έως τα Ελληνιστικά και έχουν πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν. Το όνομά της το οφείλει στη μυθική βασίλισσά της, τη Μύρινα. Ομως, μας είναι αδιανόητο, δεν μπορούμε να πιστέψουμε τα ίδια μας τα μάτια με τη φωτογραφία που έχουμε μπροστά μας. Κοντά στην πόλη, εκεί που θα έπρεπε να δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Αρτέμιδας, το εξαιρετικό αυτό μεγάλο εύρημα, που ανάγεται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, «συγκατοικεί» με μια μεγάλη και ακαλαίσθητη ξενοδοχειακή μονάδα, το «Porto Palace»! Μα, είναι δυνατόν να έχει επιτραπεί ένα τέτοιο έγκλημα και, εάν ναι, ποιος το επέτρεψε;
Πλατύς, δύο χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μύρινα |
Το Καβείρο βρίσκεται στην περιοχή της Χλόης, στα βόρεια του νησιού, σε σημείο με εντυπωσιακή θέα στην απέναντι, την πανέμορφη, τη θεϊκή Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, «Κάβειροι» ήταν οι τρεις γιοι και οι τρεις θυγατέρες του Ηφαίστου και της Καβειρρούς και λατρεύονταν στη Λήμνο ως θεότητες. Η λατρεία τους ήταν έντονα μυστηριακή και περιλάμβανε τις τελετές που έμειναν γνωστές ως «Καβείρια Μυστήρια» και είχαν σχέση με την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα. Στη βραχώδη ακτή βρίσκεται και η σπηλιά του μυθικού Φιλοκτήτη, που εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενάντια στην Τροία.
Τα Ηφαίστεια χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική Εποχή και φαίνεται ότι κατοικούνταν συνεχώς μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.
Η σχετική καθυστέρηση της τουριστικής ανάπτυξης και η μέχρι πρόσφατα περιορισμένη ανοικοδόμηση είχε τη συνέπεια να διατηρηθεί η παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική του τόπου. Ο αρχιτεκτονικός τύπος είναι η διώροφη κατοικία με εξωτερική πέτρινη σκάλα, η οποία σχηματίζει την αξατα (χτιστό μπαλκόνι) στο μπροστινό μέρος της κατοικίας. Παλαιότερα, η εμφανής πέτρα της λιθοδομής και το ρωμαϊκό κεραμίδι της στέγης ενσωματώνουν απόλυτα στο περιβάλλον χρωματικά και μορφολογικά. Οσο για τη μόνωση στις στέγες, αναλάμβαναν τα φύκια, ανακατεμένα με λάσπη και άχυρο, να την παράσχουν στους ιδιοκτήτες.
Μύρινα: Η θέα στο ρωμαϊκό γιαλό από το κάστρο |