Συζήτηση με εργαζόμενους στις αθλητικές εγκαταστάσεις για την παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα που προωθεί η κυβέρνηση
Ο Δημήτρης Γεωργάκης εξηγεί πως τα όσα συμβαίνουν με τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ αποτελούν μέρος ενός γενικότερου υπερτοπικού σχεδίου στην περιοχή του Αμαρουσίου, που στόχο έχει να προσφέρει κέρδη σε επιχειρηματίες και πολυεθνικές μέσω πολύπλευρων δραστηριοτήτων, π.χ. αγορές, τζόγος, ψυχαγωγία αλλά και άθληση επί πληρωμή. Ειδικά για το Ολυμπιακό συγκρότημα τονίζει πως το κράτος έχει δέσμευση απέναντι στην ΕΕ από το μνημονιακό συμβόλαιο του 2019. Βάσει «οδικού χάρτη» από πλευράς Κομισιόν το ΟΑΚΑ έπρεπε: 1. Να μετατραπεί σε αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο - αφού η υπαγωγή του στο ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε όσα προβλέπονταν - προκειμένου να πουληθεί με καλύτερους όρους. 2. Να μπορεί να υλοποιεί εμπορικές χρήσεις (αλλάζοντας τη λειτουργία που προβλέπει μόνο αθλητικές χρήσεις). 3. Να αλλάξει το χωροταξικό του σχέδιο, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα να χτιστούν νέες εγκαταστάσεις.
«Αυτούς τους τρεις άξονες υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ακριβώς όπως ορίστηκαν τότε, εφαρμόζονται κατά γράμμα από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το σχέδιο "ΟΑΚΑ 2.0", που ουσιαστικά πρόκειται για υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί το 2019, π.χ. η αλλαγή στο χωροταξικό, οι εμπορικές χρήσεις ή ακόμα και η χρησιμοποίηση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αναβαθμιστεί ως περιουσιακό στοιχείο», επισημαίνει ο Δ. Γεωργάκης.
Εξηγεί πως οι εξελίξεις που δρομολογούνται, ειδικά όσον αφορά το γήπεδο του τένις, φαίνεται να αποτελούν «μπούσουλα» για το τι θα συμβεί και με άλλες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο. «Αλλωστε και ο υφυπουργός Αθλητισμού το είπε ξεκάθαρα όταν ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το γήπεδο τένις θα είναι αυτός με τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις», επισημαίνει, αναφέροντας πως ανάλογες τακτικές δείχνουν να αφορούν και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Ακόμα, εξηγεί τις ιδιαιτερότητες αυτής της περίπτωσης, καθώς η όποια αναβάθμιση θα γίνει με δημόσιο χρήμα, αλλά άμεσα η εγκατάσταση θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα αφού θα παραδοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτη (και όχι π.χ. κάποιο κομμάτι της) που θα την εκμεταλλεύεται μέσω ΣΔΙΤ. Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί υποκριτική τόσο τη διαδικασία για να ανοίξει ο δρόμος παράδοσης, όπως τα πορίσματα των εκτιμητών αλλά και της διοίκησης του ΟΑΚΑ για την πραγματική αξία της εγκατάστασης.
Επισημαίνει δε το γεγονός πως για να πραγματοποιηθούν τα σχέδια αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 56 εκατ. ευρώ, την ώρα που μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν υπήρξε καμία ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος Υγείας γενικότερα, της Παιδείας, άλλων κοινωνικών δομών.
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Τρακοσάρης στάθηκε στις συνέπειες των σχεδίων της κυβέρνησης, ενώ μίλησε και για τον ρόλο που θα πρέπει να έχει το ΟΑΚΑ ως δημόσια αθλητική εγκατάσταση για τις ανάγκες άθλησης του λαού.
«Εμείς, ως εργαζόμενοι, δεν είμαστε φυσικά ενάντια στο να γίνουν έργα αναβάθμισης. Εκείνο που λέμε όμως είναι ποιον θα ωφελήσουν αυτά και για ποιο σκοπό θα γίνουν. Για την πραγματική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες άθλησης του λαού, της νεολαίας, των σχολείων π.χ. των όμορων δήμων της περιοχής και γενικότερα της Αττικής ή για να ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου να παραδοθεί ως "φιλέτο" στα ιδιωτικά συμφέροντα;», υπογραμμίζει.
Επισημαίνει πως σήμερα ο τρόπος λειτουργίας του ΟΑΚΑ δεν είναι αυτός που θέλουν οι εργαζόμενοι ούτε αυτός που θα έπρεπε από τη σκοπιά των αναγκών του λαού, αφού εδώ και χρόνια, παρά τις όποιες λιγοστές δημόσιες χρήσεις, η λειτουργία του συγκροτήματος είναι ενταγμένη στις ανάγκες των ΠΑΕ - ΚΑΕ που το χρησιμοποιούν και των ιδιωτικών μισθωμάτων.
«Το ΟΑΚΑ θα μπορεί να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αθλητισμού και τις λαϊκές ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει σήμερα κανένα πρόγραμμα των σχολείων της Αττικής να έρθουν για άθληση στο ΟΑΚΑ μια εκδρομή, να είναι πραγματικά ανοιχτό για όλους και να χρησιμοποιείται ως ευρύτερος αθλητικός, πολιτιστικός και χώρος ψυχαγωγίας», τονίζει.
Παράλληλα, καταγγέλλει τη διαχρονική τακτική της απαξίωσης, που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αφήνει τις εγκαταστάσεις στη μοίρα τους προκειμένου να υπάρξει το πρόσχημα για την παράδοσή τους σε επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει, πως εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού - με εξαίρεση τη μετάταξη των υπαλλήλων του ΟΔΙΕ το 2016 - την ίδια στιγμή που λόγω της κινητικότητας φεύγει προσωπικό από το ΟΑΚΑ.
«Σε μια δύσκολη εποχή, η κυβέρνηση δίνει "ζεστό" χρήμα σε καναλάρχες, μεγαλοεργαλάβους, αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλευόμενη και τις συνέπειες της πανδημίας και από την άλλη αρνείται να χρηματοδοτήσει ένα Ολυμπιακό ακίνητο ώστε αυτό να είναι αξιοποιήσιμο για την άθληση και την ψυχαγωγία του λαού και της νεολαίας, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», τονίζει χαρακτηριστικά.