Από κινητοποίηση στην Μιανμάρ στα τέλη Δεκέμβρη εναντίον του πραξικοπήματος |
Βασικός ισχυρισμός της χούντας ήταν ότι η κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) επικράτησε το φθινόπωρο του 2020 μετά από μεγάλες παρατυπίες. Η επικεφαλής του LND και ντε φάκτο ηγέτης της Μιανμάρ μέχρι το πραξικόπημα, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κρατείται και βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά κατηγοριών, μεταξύ άλλων για ανταρσία, υποκίνηση σε ταραχές κ.λπ.
Ολο αυτό το 12μηνο ο λαός της χώρας μέτρησε νέα, αυξημένα βάσανα, που προστέθηκαν στις στερήσεις στις οποίες ήταν ήδη βυθισμένη η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Από πέρυσι οι νεκροί από την καταστολή ξεπερνούν τους 1.500, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν 9.000 τελούν υπό κράτηση.
Τους τελευταίους μήνες «τρέχουν» διεργασίες μετά και τη συγκρότηση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» (NUG), που αναπτύσσει επαφές ειδικά με τη Δύση. Πάντως ασιατικά ΜΜΕ - όπως η κινεζική «Diplomat» - φιλοξένησαν δημοσιεύματα με βάση τα οποία το Πεκίνο ζήτησε από εκπροσώπους της NUG εγγυήσεις πως ό,τι αλλαγή προκύψει δεν θα διαταράξει κινεζικές επενδύσεις.