«Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες» χόρεψε το Χορευτικό Τμήμα, σε μια καλλιτεχνική παρουσία - διεκδίκηση στήριξης από το κράτος
Από πολύ νωρίς το Σάββατο τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος αναχώρησαν από την Πάτρα οργανωμένα και με τις στολές τους. Στο Σύνταγμα, με το πανό τους έδειξαν στην πράξη τι εννοούσαν γράφοντας: «Ξέρουμε να χορεύουμε. Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε».
Ηταν από τις ξεχωριστές στιγμές της μεγάλης συγκέντρωσης, «ντύνοντας» με χορευτικό πρόγραμμα τραγούδια όπως οι μελοποιημένοι από τον Θάνο Μικρούτσικο στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από τον «Πέτρινο Χρόνο» και ο «Οδηγητής» του Κώστα Βάρναλη σε μουσική του Χρ. Λεοντή. «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή», ήταν άλλο ένα τραγούδι που χόρεψαν επίσης, με το οποίο έδωσαν τη σκυτάλη στον δήμαρχο της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε πρώτος στο βήμα.
Το Χορευτικό του δήμου συνεχάρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολιτιστικές αυτές δράσεις είναι η ζωή του λαού μας, της νεολαίας, το ίδιο το μέλλον.
Ο ...καρνάβαλος της πλουτοκρατίας περιφέρεται στο Σύνταγμα |
«Ακολουθώντας την αγωνιστική δημοτική αρχή, ήρθαμε και εμείς εκφράζοντας την αγανάκτησή μας απέναντι στην πολιτική των μηδενικών δαπανών για τον πολιτισμό», τόνισε ο χοροδιδάσκαλος Χρήστος Γιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Οι νέοι, όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού, έχουν ανάγκη την έκφραση και εμείς στερούμαστε υποδομές, χώρους, τα πάντα. Διεκδικούμε λοιπόν τα πάντα, πολιτισμό που να απευθύνεται στον λαό μας».
Θύμισε ότι το Χορευτικό Τμήμα του δήμου έχει 45 χρόνια ζωής και ερασιτεχνικής δημιουργίας, προσθέτοντας ότι «ο δημοτικός και λαϊκός χορός μεταφέρει πανανθρώπινες αξίες που έχουν ανάγκη σήμερα ο λαός, οι νέοι».
Ενώ, μιλώντας για τα προβλήματα των μουσικών, ο Χρήστος Δούκας, αρχιμουσικός της μπάντας, επεσήμανε: «Δεν είναι μόνο η Πάτρα που έχει πρόβλημα. Ολοι οι δήμοι αντιμετωπίζουν το να μην μπορούν να έχουν ένα σωστό "σώμα" στο κομμάτι της μουσικής. Γιατί δεν κινητοποιούνται, εμείς δεν το ξέρουμε, όμως δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την πρωτοβουλία που παίρνει και για αυτά τα ζητήματα η δημοτική αρχή της Πάτρας».
Η μεγάλη πορεία φτάνει στο Σύνταγμα με επικεφαλής την μπάντα του δήμου |
Και μια που η πόλη της Πάτρας είναι συνδεδεμένη με το καρναβάλι, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη διαδήλωση ο ...καρνάβαλος, που δεν ήταν άλλος από την πλουτοκρατία, η ...προτομή της οποίας στηριζόταν σε μια βάση που συνόψιζε ορισμένα από τα θεμέλια πάνω στα οποία υψώνεται ο πλούτος της: Φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, πόλεμοι.