Οι κλίνες μειώθηκαν κατά 47,5%
Οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και οι εκπρόσωποι των φορέων απαίτησαν την αναβάθμιση του Νοσοκομείου |
Το Νοσοκομείο, όπως επισημάνθηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και γιατρών, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο, αφού εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται υπό καθεστώς έξωσης (!) ενώ αντιμετωπίζει και τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το Νοσοκομείο ανήκει από την 1.1.2000 σε επιχειρηματία, ο οποίος έχει κινήσει διαδικασία έξωσης του ΙΚΑ. Φημολογείται μάλιστα, ότι στον ίδιο χώρο σκοπεύει να φτιάξει νοσοκομειακή μονάδα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, το Νοσοκομείο που στην πλήρη ανάπτυξή του έφτανε τα 480 κρεβάτια, συρρικνώθηκε στα 252, ενώ αντιμετωπίζει και τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αφού διαθέτει μόλις 110 νοσηλευτές. Τα εβδομαδιαία προγράμματα του Νοσοκομείου βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία, οι νοσηλευτές οδηγούνται στην εξάντληση, αφού δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους, ενώ το Νοσοκομείο λειτουργεί στα όρια ασφαλείας.
Για τα προβλήματα αυτά, οι Επιστημονικοί Διευθυντές των Τμημάτων του Νοσοκομείου είχαν πριν λίγες μέρες συνάντηση με την υποδιοικητή του ΙΚΑ Ε. Χατζηανδρέου, η οποία λίγο έως πολύ τους είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και τους κάλεσε να συρρικνώσουν τις υπηρεσίες προκειμένου να τις προσαρμόσουν στο προσωπικό που διαθέτουν! Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι και οι γιατροί τάχτηκαν κατά της συρρίκνωσης του Νοσοκομείου και απαίτησαν την άμεση πρόσληψη προσωπικού.
Τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των εργαζομένων εξέφρασε ο δήμαρχος Μελισσίων Δ. Τομπουλίδης, ο οποίος πρότεινε την απαλλοτρίωση συνολικά της έκτασης που στεγάζεται το Νοσοκομείο από το δήμο, που θα διασφαλίσει και τη διατήρηση του Νοσοκομείου.
Μιλώντας στη συνέλευση ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, επισήμανε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης που δε δίνεται λύση σε αυτά τα προβλήματα. Πρόκειται, τόνισε για ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην κατεδάφιση της Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο σύστημα υγείας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων της περιοχής, υπογράμμισε, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες τους.
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και ο Γ. Ιωάννου εκ μέρους της Αχτίδας Υγείας του Κόμματος, ο οποίος τόνισε: «Πιστεύουμε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να ενταχθεί σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο τομέα Υγείας που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο λαό. Διαφωνούμε με τη λογική της απαξίωσης του Νοσοκομείου που ακολουθεί η κυβέρνηση και ζητάμε άμεσα να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσει το Νοσοκομείο να λειτουργήσει σωστά για την εξυπηρέτηση των ασθενών».
«Στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία, ο νέος ιδιοκτήτης του Νοσοκομείου έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της λειτουργίας του στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η Μ. Αλειφεροπούλου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους τους που είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Τη συμπαράστασή του εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Δ. Αδαμόπουλος.
Οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα τετράωρη στάση εργασίας στις 19 Φλεβάρη 2002.