Παπαγεωργίου Βασίλης |
«Ακάθεκτος» ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προχωρά προς μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα από μια διαδικασία διαλόγου εφ' όλης της ύλης.
Τη διάθεσή του να συνεχίσει προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ο Γ. Παπανδρέου την επανέλαβε και χτες στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνάντησης των κρατών της ΕΕ και των χωρών της Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη μιας ώρας διάρκεια συζήτησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωσε: «Επαναβεβαιώσαμε την απόφασή μας να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων Εξωτερικών».
Σκοπός αυτών των διερευνητικών επαφών - σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου - θα είναι να καθορίσουν το πλαίσιο του διαλόγου.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, πιθανόν γιατί αναμένει εμπλοκές στη διαδικασία που θα ξεκινήσει, έσπευσε στις δηλώσεις του να διευκρινίσει ότι για την Ελλάδα το πλαίσιο αυτό καθορίζεται από τις αποφάσεις της ΕΕ.
Οι αποφάσεις στις οποίες αναφέρεται στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, προφανώς, αφορούν στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Ελσίνκι όπου, όπως είναι γνωστό, υποδεικνύει τη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης συνοριακών ή άλλων συναφών διαφορών του Διεθνούς Δικαίου. Η διαδικασία αυτή προβλέπει ανάμεσα στα άλλα το διάλογο, τις διαπραγματεύσεις, τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία, πριν οι «διάδικοι» καταλήξουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, οι οποίοι παρακολουθούν με επιφύλαξη την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η έναρξη των διερευνητικών επαφών, πολύ απλά, σημαίνει τη «χαρτογράφηση» και καταγραφή των διαφορών. Καθώς λοιπόν οι θέσεις της Αγκυρας είναι σαφείς, ως προς την ανάγκη διευκρίνισης της κυριαρχίας επί νησίδων και βράχων του Αιγαίου πριν οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γεννάται ένα σοβαρό ερώτημα ως προς το αντικείμενο των διερευνητικών συνομιλιών. Ερώτημα, μάλιστα που μεγεθύνεται, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορηματικά δήλωσε χτες ότι δεν πρόκειται να δεχτεί συζήτηση για θέματα που αφορούν στην κυριαρχία επί των αμφισβητούμενων από την Αγκυρα, νησίδων στο Αιγαίο.
Πάντως, στην Κωνσταντινούπολη το προηγούμενο διήμερο δεν μονοπώλησαν τα Ελληνοτουρκικά. Η αγωνία για επικείμενο χτύπημα κατά του Ιράκ κυριάρχησε στο περιθώριο της «γιγαντιαίας» Συνόδου που κατάφερε να οργανώσει η Αγκυρα, συγκεντρώνοντας 52 υπουργούς Εξωτερικών και εκπροσώπους από 71 χώρες, προκειμένου να υπογραμμιστεί η διάθεση για συνεργασία και διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Μια και η διάσκεψη δεν πρόκειται να αλλάξει το ρουν της Ιστορίας, η Τουρκία κατάφερε να εμφανιστεί ως η γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ισλάμ, θέτοντας, ουσιαστικά, στο περιθώριο την... πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για «διαθρησκευτικό διάλογο».
Η Αγκυρα, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις και με δεδομένη την αγωνία της για τις εξελίξεις στο Ιράκ μάλλον δεν επέδειξε το γνώριμο «θερμό» ενδιαφέρον για μια ακόμη συνάντηση των Παπανδρέου - Τζεμ. Η διαδικασία άλλωστε έχει δρομολογηθεί.