Τα «παχιά λόγια» και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αποδείχθηκαν γρήγορα ψεύτικα. Ακόμα και σήμερα δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και όσες «ενισχύσεις» δόθηκαν ήταν κουτσουρεμένες, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες.
Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν βοήθεια για να ταΐσουν τα ζώα τους, που τα συντηρούν με την αλληλεγγύη συναδέλφων τους. Αλλοι έχουν ήδη πάρει προκαταβολές από εμπόρους για αγορά μέχρι και ζώων, κάτι που σημαίνει ότι για χρόνια θα είναι αναγκασμένοι να δίνουν γάλα και κρέας χωρίς να πληρώνονται...
Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν η αύξηση του κόστους διαβίωσης (με τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά αγαθά), η τραγική κατάσταση με την παραγωγή σταφίδας, οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία ακόμα και σε χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (Πελόπιο, Λάλα), και οι πρώτες βροχές να αποδείξουν τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται να προστατευτούν ο λαός και η περιουσία του. Ως προς το τελευταίο μπορεί να μη χτυπήθηκαν άμεσα οι πυρόπληκτες περιοχές, όμως δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία από τις ζημιές που σημειώθηκαν και στη βόρεια Ηλεία.
Από συγκέντρωση στον Πύργο στις 2 Σεπτέμβρη |
Επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί είναι η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με την Ρίτα Αντωνοπούλου στον Πύργο το Σάββατο 30 Οκτώβρη και η μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των πληγέντων στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα. Για την επιτυχία τους πραγματοποιούνται καθημερινά περιοδείες στα πυρόπληκτα χωριά, γίνονται συναντήσεις και συσκέψεις με στόχο αυτό που τέθηκε από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, «να μη μείνει κανένας μόνος του», αφού πλέον αποδεικνύεται έμπρακτα ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».
«Είμαστε συνεχώς στα χωριά», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της ΟΑΣ Ηλείας, επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται να σταματήσουν να μας βλέπουν μπροστά τους όλοι οι αρμόδιοι φορείς». Μέχρι και σήμερα, άλλωστε, εκτός των μαζικών κινητοποιήσεων στον Πύργο, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, έχουν γίνει και μια σειρά άλλες παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (σε Πύργο και Πάτρα), στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στους δήμους, με σκοπό όχι μόνο την ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων αλλά και την προστασία τους από τυχόν νέες καταστροφές (πλημμύρες, κατολισθήσεις).
Ο Θ. Βομπίρης προσθέτει ότι «ταυτόχρονα η Ομοσπονδία βγήκε μπροστά για το "καυτό" πρόβλημα με τη σταφίδα, καθώς πολλοί πυρόπληκτοι είναι και σταφιδοπαραγωγοί και σήμερα εξαναγκάζονται να δίνουν ακόμα και χωρίς τιμή την παραγωγή τους στους εμπόρους». Οπως εξηγεί, «με 1 ευρώ το κιλό που συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν να πουλήσουν, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, του χρόνου πολλοί δεν θα καλλιεργήσουν».
Αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς σημειώνει ότι «όσοι επλήγησαν από τις φωτιές θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Με τον τρόπο που γίνεται η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ, θα φτάσουμε τον Μάη για να πούνε σε κάποιον αν θα μπορέσει να κρατήσει τα δέντρα του ή να φυτέψει νέα, αν έχει τη δυνατότητα. Μέχρι τότε, όπως και μέχρι να έχουν τη δυνατότητα τα ελαιόδεντρα να επανέλθουν, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των πληγέντων».
Πρόκειται για ζητήματα που έχουν τεθεί κατ' επανάληψη στους αρμόδιους φορείς, με την Περιφέρεια να δηλώνει «αναρμόδια» αλλά και ανήμπορη να παρέμβει σε θέματα που αφορούν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, και με υποκριτική αναγνώριση της καθυστέρησης να δοθούν λύσεις.
Την ίδια ώρα το κράτος ενεργεί τάχιστα π.χ. δίνοντας εντολές και στην Ηλεία για συνεδριάσεις συλλόγων εκπαιδευτικών μέσω Webex, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» οι αντιδράσεις συλλόγων γονέων και των μαθητών κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία τους, κάτι που πρόσφατα κατήγγειλε και η ΕΛΜΕ.
Δείχνει ταυτόχρονα την αναλγησία του όταν εκατοντάδες αγρότες, μεταξύ των οποίων και πυρόπληκτοι, λόγω της συνολικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αφήνουν απλήρωτες τις εισφορές στον ΕΦΚΑ ή χάνουν τις ρυθμίσεις τους, με αποτέλεσμα να μένουν ουσιαστικά ανασφάλιστοι και να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο μέχρι και η πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ.
«Η δράση μας θα είναι συνεχής, δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν σταυρώνουμε τα χέρια», δηλώνει αποφασιστικά ο Θ. Βομπίρης και υπογραμμίζει πως μεγάλο ρόλο παίζει και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε και στις τελευταίες κινητοποιήσεις πυρόπληκτων και αγροτών από συνδικάτα εργαζομένων, ακόμα και από τους μαθητές της Ηλείας.
Αντίστοιχη προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των πυρόπληκτων αλλά και των αγροτών γίνεται και στην Αχαΐα. Ηδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας των δασών και της λαϊκής περιουσίας Αχαΐας, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Σουλίου Πάτρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου.
Στο Αίγιο, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου αλλά και των Σωματείων Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις. Αφορούν την άμεση επίλυση των προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές σε Ζήρια, Λαμπίρι και αλλού, αλλά και την κατάσταση με τη σταφίδα, ενώ στο επίκεντρο έχουν μπει μια σειρά άλλα θέματα και λαϊκά προβλήματα στην Αιγιάλεια.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, σε συντονισμό των Αγροτικών Συλλόγων, διεκδικώντας αντιπλημμυρικά έργα και προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα.