ΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η καθημερινή μάχη και η ανυποχώρητη διεκδίκηση του Συνδικάτου έφεραν τη ΣΣΕ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 3 Οχτώβρη 2021

Απεργιακή συγκέντρωση στο Πέραμα
Από την 1η Οκτώβρη μπήκε σε ισχύ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), η οποία προβλέπει αυξήσεις, διατηρεί και κατοχυρώνει μια σειρά από θεσμικά ζητήματα που απέσπασαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.

Η υπογραφή της νέας ΣΣΕ δεν αποτελεί κανένα «δώρο» της εργοδοσίας, αντίθετα ήρθε μέσα από τη σκληρή μάχη που δίνει χρόνια τώρα το Συνδικάτο. Οπως αναδεικνύει ο Ακης Αντωνίου, η νέα ΣΣΕ ήρθε ως συνέχεια της προηγούμενης ΣΣΕ, τρίχρονης διάρκειας, που υπογράφτηκε το 2017. Ηταν η πρώτη ΣΣΕ που υπογράφτηκε ύστερα από 10 χρόνια, ήρθε μετά από 9 μήνες κινητοποιήσεων, κατοχύρωσε σειρά θεσμικών αιτημάτων και καθόρισε τα μεροκάματα. Ωστόσο η μάχη συνεχίστηκε για την εφαρμογή της καθώς υπήρχαν εργοδότες που δεν την εφάρμοζαν επειδή δεν ήταν μέλη της ΣΕΝΑΒΙ αλλά και εργοδότες που δεν την εφάρμοζαν παρόλο που ήταν μέλη της.

«Η εφαρμογή της ήταν μια καθημερινή μάχη», λέει ο Ακης Αντωνίου και εξηγεί: «Με δεκάδες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς καταφέραμε να εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου. Αυτό οφείλεται στα αντανακλαστικά των εργαζομένων που ενημέρωναν άμεσα το Συνδικάτο όταν δεν εφαρμοζόταν ή σε χώρους που οι εργοδότες δεν ήταν μέλη της ΣΕΝΑΒΙ. Το Συνδικάτο επιτόπου προχωρούσε σε κινητοποιήσεις απαιτώντας και καταφέρνοντας την εφαρμογή από τους εργοδότες, μέλη και μη της ΣΕΝΑΒΙ».

Σε αυτήν την πολύτιμη πείρα «πάτησε» η μάχη για τη νέα ΣΣΕ, το 2021. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι «πολλοί ήταν οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση, για πρώτη φορά εργάστηκαν με όρους καθορισμένους από μια ΣΣΕ, και όχι ο καθένας μόνος του απέναντι στις ορέξεις των εργοδοτών. Οι νέοι εργαζόμενοι και την πρώτη φορά ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν καθολικά στο κάλεσμα του Συνδικάτου για αγωνιστική διεκδίκηση της ΣΣΕ. Και τότε και τώρα έγιναν εκατοντάδες εγγραφές στο Σωματείο».

Για την τωρινή σύμβαση, μας λέει: «Ξεκινήσαμε κινητοποιήσεις από τις αρχές του 2021. Κυρίως προχωρούσαμε σε στάσεις εργασίας, στη διάρκεια των οποίων ενημερώναμε τους συναδέλφους, ενώ φτάνοντας στο καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάστημα ενός μήνα. Ο αγώνας μας κατέληξε σε ένα προσύμφωνο με τη ΣΕΝΑΒΙ στα μέσα του καλοκαιριού που πριν από λίγες μέρες έγινε ΣΣΕ. Δεν ήταν ένας εύκολος αγώνας.

Οι εργοδότες ξεκίνησαν με την αξίωση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν, σαν να μην υπήρχε προηγούμενη ΣΣΕ, παίρνοντας θάρρος και από το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Ηθελαν ζητήματα όπως το ωράριο, την υπερωριακή αμοιβή και άλλα να τα πάμε από την αρχή. Ομως, με τις κινητοποιήσεις μας και την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων, που ήξεραν ακριβώς γιατί παλεύουν, ακυρώσαμε τους στόχους τους».

Στην ερώτησή μας τι φέρνει η νέα ΣΣΕ, μας λέει ότι «καταρχάς διατηρεί όσα προβλέπει η προηγούμενη. Κατοχυρώνει το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, απορρίπτει οποιαδήποτε αναπλήρωση των υπερωριών στο πλαίσιο ενός μοντέλου διευθέτησης του χρόνου εργασίας και προβλέπει αποζημίωση της υπερωρίας από την πρώτη ώρα, με προσαύξηση 100%, προβλέπει αυξήσεις στα μεροκάματα 4 - 5% ανάλογα με την ειδικότητα και μια σειρά από άλλες κατακτήσεις».

Ομως, η μάχη δεν τελειώνει εδώ, «όπως και πριν έτσι και τώρα δίνουμε μάχη για την εφαρμογή τους. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τους εργοδότες που θα προσπαθήσουν να μην την εφαρμόσουν ή που δεν έχουν ακόμα δεσμευθεί να την εφαρμόσουν. Εχουμε ακόμα απέναντί μας την κυβέρνηση. Στην προηγούμενη ΣΣΕ του 2017 είχαμε καταθέσει αίτηση στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την καταστήσει υποχρεωτική για το σύνολο των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, αλλά την απέρριψε αφού με βάση το αντεργατικό πλαίσιο πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις που την υπογράφουν απασχολούν το 50% συν 1 των εργαζομένων του κλάδου, πράγμα που ήταν αδύνατο αφού η εργοδοτική ένωση αρνιόταν να παραδώσει λίστα με τις επιχειρήσεις - μέλη της.

Με την υπογραφή της ΣΣΕ του 2021 καταθέσαμε το ίδιο αίτημα και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Μας απάντησε τα ίδια με την προηγούμενη, επικαλούμενη αυτήν τη φορά και τον νέο νόμο Χατζηδάκη, δηλαδή να τεκμηριώσουμε ότι η ΣΣΕ δεν θίγει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων!

Είναι προφανές λοιπόν ότι η μάχη για τη ΣΣΕ δεν λήγει με την υπογραφή της, ότι συνεχίζεται για την εφαρμογή της και αυτό απαιτεί αταλάντευτο αγώνα, σε σύγκρουση με τους ψηφισμένους αντεργατικούς νόμους, με συνεχή φροντίδα για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου».