ΒΑΜΒΑΚΙ
Μόνο η κυβερνητική κοροϊδία είναι δεδομένη

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική υποεκτίμησης της παραγωγής και υποτίμησης της νοημοσύνης των βαμβακοπαραγωγών

Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002

Eurokinissi

Σε απόγνωση οδηγεί τους βαμβακοπαραγωγούς η κυβερνητική πολιτική
Νέο «ρεσιτάλ» υποεκτίμησης της παραγωγής βαμβακιού και υποτίμησης της νοημοσύνης των βαμβακοπαραγωγών, έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης. Μια μέρα μετά τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου, ο Βαγ. Αργύρης, δήλωσε πως η ποσότητα βάμβακος που έχει συγκεντρωθεί και τιμολογηθεί στα εκκοκκιστήρια είναι 1.095.000 τόνοι. Οπως ο ίδιος διευκρίνισε στα εκκοκκιστήρια «έχει συγκεντρωθεί ποσότητα 1.077.000 τόνοι συν 17.500 τόνοι, που έχουν δοθεί επιπλέον για εκείνους που είχαν πολύ μικρές αποδόσεις, λόγω ζημιών». Με τις παραπάνω δηλώσεις του, ο υφυπουργός Γεωργίας επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η εξόφληση της επιδότησης θα είναι μεγάλη... Φαίνεται πως όσο περνάει ο καιρός, ο υφυπουργός γίνεται όλο και πιο «κουβαρντάς»...

Βέβαια, ο Βαγ. Αργύρης συνεχίζοντας το «χαβά» της κοροϊδίας, δήλωσε επίσης, πως από εδώ και πέρα αρχίζει η εξέταση των ενστάσεων, τονίζοντας ότι «η εκδίκαση των ενστάσεων, η απόρριψη ή μη, θα είναι αυτή που θα καθορίσει την τελική τιμή». Και πρόσθεσε με νόημα πως «θα πρέπει να περιμένουμε την εκδίκαση των ενστάσεων, για να δούμε ακριβώς αν θα περάσουμε το όριο των 1.146.000 τόνων». Συμπλήρωσε, μάλιστα πως για τη γρήγορη εκδίκαση των ενστάσεων ο μηχανισμός ελέγχου, θα δουλέψει και το Σαββατοκύριακο, ώστε εάν είναι δυνατό, τη Δευτέρα να γίνουν γνωστά τα συγκεντρωτικά στοιχεία, για να γίνουν εκτιμήσεις και ως προς τις τιμές. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα, μέγιστης κοροϊδίας: Γιατί, αν είναι δυνατό να εξεταστούν 60.000 και πλέον ενστάσεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Αυτό που φαίνεται ολοκάθαρα, είναι πως για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Γεωργίας εξ ονόματος της κυβέρνησης, επιχειρεί να εμπαίξει ασύστολα τους βαμβακοπαραγωγούς. Με άλλα λόγια επιχειρεί από τη μία να δημιουργήσει κλίμα «μακάριας» προσμονής στους βαμβακοπαραγωγούς και από την άλλη να επιτύχει την πλαγιοκόπηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μόνο που όμως η αύξηση της συμμετοχής των αγροτών στα μπλόκα, τον διαψεύδει. Τον διαψεύδει, όμως, και η ίδια η πραγματικότητα, την οποία ο Βαγ. Αργύρης αποφεύγει να παρουσιάσει ως έχει, όπως «ο διάολος το λιβάνι». Αλλά και τι να πει άλλωστε, αφού γνωρίζει πως εξαιτίας ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στο βαμβάκι, μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού τον περασμένο Απρίλη, τα οξυμένα προβλήματα, παραμένουν και θα εξακολουθήσουν να παραμένουν.

Ομως, παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επιμένουν σε μια πολιτική εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών, χωρίς να λένε σε ποιο ύψος είναι το μη τιμολογημένο βαμβάκι (μη επιδοτούμενο) που μπήκε στα εκκοκκιστήρια και σε ποιο ύψος θα επιδοτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το μη επιδοτούμενο βαμβάκι που μπήκε στα εκκοκκιστήρια φτάνει και ενδεχομένως ξεπερνάει τους 200.000 τόνους. Από την άλλη, ποσότητες βαμβακιού σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν έγινε κατορθωτό να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια, αφού χτες έληξε η εκκοκκιστική περίοδος. Για το πρόβλημα αυτό, το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έβγαλε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι θα γίνει και σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί εντολή να ανοίξουν για πέντε μέρες τα εκκοκκιστήρια, πιθανότατα κατά τον Μάρτη.

Με άλλα λόγια, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να μην ανακοινώσουν άμεσα την αλήθεια στους βαμβακοπαραγωγούς. Και μέχρι να το κάνουν αυτό, επιδιώκουν να κρατήσουν σε πολύμηνη «ομηρία» τους βαμβακοπαραγωγούς. Δηλαδή, φαίνεται, πως το σύρσιμο της υπόθεσης της εξέτασης των ενστάσεων, καθώς και των ποσοτήτων βαμβακιού που έμειναν έξω από τα εκκοκκιστήρια, δίνουν μιας πρώτης τάξης άλλοθι στην κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερήσει η ανακοίνωση της τελικής επιδοτούμενης παραγωγής και της τελικής τιμής. Αλλωστε... η κυβέρνηση έχει χρόνο μπροστά της, προκειμένου να συνεχίσει την ακολουθούμενη πολιτική κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών, αφού ο κοινοτικός κανονισμός ορίζει ότι η εκκοκκιστική περίοδος λήγει στις 31 Μάρτη, ενώ όπως είναι γνωστό, η τελική τιμή στο βαμβάκι, δηλαδή η οριστική εξόφληση της επιδότησης, βγαίνει από την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, στις αρχές του καλοκαιριού.