Αποψη της μελέτης για το ΟΑΚΑ |
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση σημειώνει (κάνοντας και μια έμμεση αναφορά στη «δωρεά» των προμελετών από τον Καλατράβα στο ελληνικό δημόσιο) πως «οι αρχιτέκτονες της χώρας μας τόνισαν ότι η ανυποληψία της αρχιτεκτονικής αναδεικνύεται από την αντίληψη των φορέων του δημοσίου που κινείται μεταξύ μελετοκατασκευής και "δώρων"».
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του έργου (θα ξεπεράσει τα 70 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η τελική μελέτη κόστισε 4,1 δισ.) οι αρχιτέκτονες συμπεραίνουν «πως ή η αρχιτεκτονική στην πατρίδα μας είναι στις δόξες της ή τα χρηματικά ποσά και οι υπερβάσεις κοστολογίων έχουν χάσει την αξία τους. Με απειροελάχιστο κόστος θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί εθνικοί και διεθνείς Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί για όλο το φάσμα των επιθυμητών παρεμβάσεων».
«Ωστόσο», καταλήγει η ανακοίνωση, «το θέμα παραμένει μείζον και προβληματίζει η αξιακή συσσώρευση 75 δισ. δρχ. στο ΟΑΚΑ, τη στιγμή που αναζητούνται ποσά για επενδύσεις σε υποδομές στο κέντρο και στην περιφέρεια της χώρας».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ενωσης, Τάκης Γεωργακόπουλος, σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», χαρακτήρισε την ιστορία της μελέτης ως «πλήρη αδιαφάνεια». «Δε γνωρίζει κανένας και ούτε κατάλαβε κανένας πότε έγινε η ανάθεση στον κύριο Καλατράβα». Προσθέτει, ότι ενώ ο Ισπανός αρχιτέκτονας πήρε με αυτόν τον τρόπο ένα «πακέτο» δισεκατομμυρίων, οι Ελληνες αρχιτέκτονες «παίρνουν τα ψίχουλα» στη διαδικασία του 2004.
Για την ίδια τη μελέτη λέει ότι «δε μας κομίζει τίποτα νέο», ενώ χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του Καλατράβα «ως άλλοθι ότι αρχιτεκτονούμε και έχουμε ένα τεράστιο σκότος και ένα τεράστιο κενό όσον αφορά το τι γίνεται στην Αθήνα».