Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου απαιτεί να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι ΜΕΘ του νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους.
Οπως καταγγέλλει, σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και καθαριότητας) αντιμετωπίζουν και οι δύο ΜΕΘ (8 κρεβάτια η καθεμιά) του νοσοκομείου, από τις οποίες η ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων - αν και βρίσκεται στην καρδιά μιας βιομηχανικής περιοχής, με συχνά εργατικά «ατυχήματα» και με υπαρκτό τον κίνδυνο για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης, όπως απέδειξε και η πρόσφατη έκρηξη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο - εξακολουθεί να νοσηλεύει διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19.
Σε καθεμιά από τις δύο ΜΕΘ εργάζονται μόνο 9 γιατροί, συμπεριλαμβανομένου και του επιστημονικά υπεύθυνου διευθυντή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με συνέπεια τη χρόνια καταπόνηση της υγείας τους. Οι ελλείψεις αυτές προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ, αλλά και στην πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου ή σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.
Πιο συγκεκριμένα, στη Γενική ΜΕΘ αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών εργάζονται μόνο 26, από τους οποίους 7 είναι επικουρικοί και 2 ειδικευόμενοι. Στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών εργάζονται μόνο 27, από τους οποίους 7 είναι επικουρικοί και 2 είναι ειδικευόμενοι, ενώ οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες κατά 50%.
Σε κάθε ΜΕΘ εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας, ένας βοηθός θαλάμου και μία καθαρίστρια, με σύμβαση ορισμένου χρόνου που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο... Οι φυσικοθεραπευτές - που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με κορονοϊό - χρειάζεται να ενισχυθούν με τουλάχιστον 2 επιπλέον εργαζόμενους.
«Αν και υπάρχει αίτημα του νοσοκομείου από τις 28/9/2020 για σύσταση και κάλυψη 5 επιπλέον θέσεων εντατικολόγων, συστήνονται μόνο 2 θέσεις και θα προκηρυχθεί μόνο 1 θέση εντατικολόγου - που είναι εντελώς ανεπαρκής, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του 4ου κύματος της επιδημίας. Ούτε έχουν προκηρυχθεί οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που έχουν συσταθεί από τις 17/12/2020, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την παραμονή των επικουρικών νοσηλευτών, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31/10/2021.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, απαιτώντας άμεσες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού.
Στο μεταξύ, σε μία ακόμη φιέστα - εγκαίνια της νέας πεζογέφυρας στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» - η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε διά στόματος Β. Κικίλια, υπουργού Υγείας, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας το νοσοκομείο ...«αναβαθμίστηκε». Με «εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών» από «δωρεές» και «σημαντική ενίσχυση του προσωπικού του», όπως υποστήριξε.
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο «Σωτηρία», που καταγγέλλει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων είναι με συμβάσεις που λήγουν από τον Οκτώβρη έως τον Μάρτη του 2022. «Οι προσλήψεις αυτές είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα τμήματα να μετρούν απώλειες του ήδη οριακού προσωπικού τους και ακόμα και οι άδειες των εξουθενωμένων εργαζομένων να βγαίνουν με το σταγονόμετρο.
Το χειρουργείο το βρογχολογικό και τα εξειδικευμένα τμήματα υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων. Οι πνευμονολογικές κλινικές παραμένουν τμήματα COVID και δεν εκτελούν τον πραγματικό τους ρόλο. Μάλιστα, ήδη μηχανεύονται το κλείσιμο δύο εξ αυτών.
Οι ειδικευόμενοι είναι ελάχιστοι και δεν εκπαιδεύονται εδώ και ενάμιση χρόνο, όντας στα όρια της παραίτησης. Η παθολογική κλινική λειτουργεί με μόλις ...δύο επιμελητές και αδυνατεί να εφημερεύσει με ασφάλεια. Οι υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας σχεδιάζεται να παραδοθούν σε εργολάβους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Ολα αυτά η κυβέρνηση και ο υπουργός, όπως και ο διοικητής, τα γνωρίζουν πολύ καλά. Οσο κι αν προσπαθήσουν δεν θα τους επιτρέψουμε να παρουσιάσουν την επιδίωξη μετατροπής του "Σωτηρία" σε εμπορευματοποιημένο μαγαζί ως "αναβάθμιση" για τους ασθενείς. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενίσχυση των τμημάτων με προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες, γενναία κρατική χρηματοδότηση. Σε αυτόν τον δρόμο θα παλέψουμε και το επόμενο διάστημα», τονίζεται.