Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη δομή στην Καβάλα |
Η ΤΕ Καβάλας πραγματοποίησε επίσκεψη στη δομή προσφύγων και μεταναστών Καβάλας το πρωί της Τρίτης 22 Ιούνη, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποίησε εκδήλωση - παρέμβαση στο λιμάνι της Καβάλας.
Στην επίσκεψη στη δομή το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι τους μετέφεραν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου, τη δυσκολία στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις συνθήκες διαβίωσής τους στις δομές.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, προβλήθηκαν video με μαθητές - φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» οι οποίοι ζωγράφισαν το δικό τους πανό, με σκοπό να δείξουν στα προσφυγόπουλα πως «δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν» και τα περιμένουν από Σεπτέμβρη στα σχολεία τους. Ομιλία έγινε από το μέλος της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, Τερέζα Βασιλείου, η οποία στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων για το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, όπως και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την απομόνωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για να μπορέσουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.
Την ίδια μέρα, επίσκεψη στη δομή στη ΒΙΠΕ της Δράμας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους εργαζόμενους των φορέων και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη δομή, την συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφυγοπαίδων και τον διοικητή της Δομής.
Από τα κύρια ζητήματα που αναφέρθηκαν είναι η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων, το πρόβλημα της μετακίνησης του μαθητικού πληθυσμού της δομής, όπως και η έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες αυτοί που πέντε χρόνια τώρα στηρίζουν τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητάς τους. Επίσης, τονίστηκε η θέση του Κόμματος ότι πρέπει με ευθύνη του κράτους να παρέχεται βοήθεια με προγράμματα, ώστε οι πρόσφυγες, που παίρνουν άσυλο και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα, να βρίσκουν στέγη και εργασία και όσοι επιθυμούν να φύγουν σε άλλες χώρες, που αποτελούν την πλειοψηφία, γρήγορα να τους χορηγούνται τα έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους.