Η αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης αποτυπώνεται και στην έντονη στρατιωτική κινητικότητα
Copyright 2021 The Associated |
Την παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη συζήτησε ο Μπάιντεν με τους ηγέτες των ΝΑΤΟικών κρατών της περιοχής (φωτ. ρουμανικό μαχητικό που συμμετέχει στην άσκηση «Defender Europe») |
Την ώρα που οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Bucharest 9) σε τηλε-Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τεράστια ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe», ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία και «οι εντάσεις παραμένουν υψηλές».
Χαρακτηριστικά, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση άμυνας και αποτροπής του, ιδίως στην ανατολική πτέρυγα, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα» και γι' αυτό ζήτησε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της λυκοσυμμαχίας στη Ρουμανία και νότια της ανατολικής πτέρυγας.
Στο μεταξύ αναπτύσσεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Οι προμήθειες εξοπλισμών, ξεκαθάρισε η ουκρανική κυβέρνηση, έχουν να κάνουν και επισήμως πλέον με τα λεγόμενα «θανατηφόρα όπλα», για τα οποία υποτίθεται ότι υπήρχαν περιορισμοί. Συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας υπογράφτηκαν κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του Ζελένσκι σε Βρετανία και Τουρκία.
Από τη μεριά του ο Ουκρανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το ενδεχόμενο μιας πλήρους κλίμακας ρωσικής επέμβασης «έχει πάψει να ισχύει προς το παρόν» αλλά «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα». Υπογράμμισε εξάλλου ότι αναμένει να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα» από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη.
Σε ό,τι αφορά την πάγια επιδίωξη του Κιέβου για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κούλεμπα ανέφερε πως δεν αναμένει η ΝΑΤΟική σύνοδος να οδηγήσει σε ένα Σχέδιο Δράσης για Ενταξη (MAP) της Ουκρανίας στον οργανισμό, διότι ορισμένα κράτη - μέλη ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τη Ρωσία.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα οι αναχαιτίσεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία εισήλθε και ένα περιπολικό πλοίο του γαλλικού Ναυτικού.
Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν αυξήσει φέτος την παρουσία τους στην περιοχή κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω της δραστηριότητας των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγό Αλ. Ντβόρνικοφ.
Στο μεταξύ, στη Νορβηγία, τη διαμαρτυρία των κατοίκων της αρκτικής πόλης Τρόμσε προκάλεσε τη Δευτέρα ο ελλιμενισμός του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS New Mexico», καθώς η χώρα τους εμπλέκεται βαθύτερα σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και γίνεται πιθανός στόχος σε περίπτωση σύγκρουσης.
Εξάλλου, εμπειρογνώμονες και ΜΜΕ από τη Ρωσία είχαν προειδοποιήσει ότι η παρουσία ΝΑΤΟικού πυρηνικού υποβρυχίου στο Τρόμσε αυτόματα καθιστά το λιμάνι πρωταρχικό στόχο, το δε νορβηγικό έδαφος πιο ευάλωτο συνολικά.
Νωρίτερα φέτος, βομβαρδιστικά των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν στην αεροπορική βάση Ερλαντ, ενώ τον περασμένο μήνα Νορβηγία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο για διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις ραντάρ και εκ περιτροπής παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών.