ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΣ
Διεκδικούν τα αυτονόητα αλλά το υπουργείο Εργασίας σφυρίζει αδιάφορα
Τρίτη 27 Απρίλη 2021

Από τη χτεσινή κινητοποίηση σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής και σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής και ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Συνεχίζοντας τις διεκδικήσεις τους για ασφαλές άνοιγμα των σχολών, για άμεση αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους σπουδαστές όλο αυτό το διάστημα και ενάντια στις ρυθμίσεις υποβάθμισης σπουδών και πτυχίων, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής και μαθητές ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Εκεί ανέδειξαν ειδικότερα το θέμα της πρακτικής άσκησης που για τους σπουδαστές των ΙΕΚ εδώ και μήνες βρίσκεται σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα όσοι έχουν ολοκληρώσει τα θεωρητικά μαθήματα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επίσης, το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ με την αναστολή συμβάσεων μαθητείας χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εισόδημα, με σπουδαστές να είναι απλήρωτοι έως και 3 μήνες.

Διεκδίκησαν να ξεκινήσουν οι πρακτικές με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους είναι σε αναστολή, επίδομα στους άνεργους σπουδαστές και άλλα μέτρα στήριξης.

Οι σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ και οι μαθητές των ΕΠΑΣ δήλωσαν και από το υπουργείο Εργασίας πως θα κλιμακώσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα που ξεδιπλώνουν όλο αυτό το διάστημα για τα ζητήματα των πρακτικών και της μαθητείας, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους να εξασφαλιστούν πλήρη δικαιώματα σε όσους βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς και για άνοιγμα των σχολών με ασφάλεια.

Διαμαρτυρία και από τα Εσπερινά

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 23 Απρίλη μαθητές Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, με κεντρικό αίτημα να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων σε όλη τη χώρα αντιδρούν στο μέτρο που ψηφίστηκε μέσα στην πανδημία και το οποίο, όπως σημειώνουν, καταργεί στην πράξη την ποσόστωση του 1% επί των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί για τους μαθητές των Εσπερινών, δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και θέτει νέα εμπόδια.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάτι που επίμονα επιδιώκουν όλο αυτό το διάστημα, χωρίς ανταπόκριση. Τη στάση αυτή του υπουργείου κατήγγειλαν και από τη συγκέντρωση, ανανεώνοντας το ραντεβού τους σε νέα κινητοποίηση στις 12 Μάη.