Αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα, που οργανώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν
Copyright 2017 The Associated |
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν 40 ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα η συμμετοχή της Κίνας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει ένα μη δεσμευτικό πρόγραμμα στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και να ενθαρρύνει επενδύσεις μονοπωλίων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Μία πρόγευση αναμενόταν να δώσει χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν με ομιλία που είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει στην Αννάπολη του Μέριλαντ. Προσχέδιο της ομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα ανέφερε πως θα καλούσε όλους τους Αμερικανούς διπλωμάτες να αναλάβουν δράση ώστε να εκθέσουν διεθνώς χώρες που δεν ενθαρρύνουν την παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ και εξακολουθούν να κάνουν επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από υδρογονάνθρακες, σε έναν σαφή υπαινιγμό έναντι Ρωσίας και Κίνας.
Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας τον αδυσώπητο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη», ο Αντ. Μπλίνκεν υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Επί του παρόντος, έχουμε καθυστερήσει. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων. Κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (...) Αν δεν προλάβουμε να καλύψουμε αυτήν την καθυστέρηση, η Αμερική θα χάσει την ευκαιρία να διαμορφώσει το μέλλον του κλίματος με τρόπο σύμφωνο προς τα συμφέροντα και τις αξίες μας».
Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε τον διορισμό του Τζον Μόρτον στη νεοπαγή θέση του συμβούλου για το Κλίμα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τον «πράσινο μετασχηματισμό» της οικονομίας.
Στην ίδια αρένα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη» προσπαθεί να ενισχυθεί και η ΕΕ. Σε χτεσινές διαβουλεύσεις, αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου και των χωρών της ΕΕ συνέχισαν τα παζάρια γύρω από τη διαμόρφωση υποχρεωτικής ευρωενωσιακής νομοθεσίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60% σε μία δεκαετία, εξέλιξη που προϋποθέτει αντίστοιχη ενίσχυση των «πράσινων» επενδύσεων.
Ανάλογες προετοιμασίες κάνει και η Κίνα. Η Εθνική Αρχή Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε χτες ότι θα αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (κυρίως από ηλιακά και αιολικά πάρκα) στο 11% εντός του 2021, από 9,7% που ήταν πέρυσι. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει αποφασίσει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο 25% μέχρι το 2030.