«ΔΙΑΡΡΟΗ» ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Επιβεβαίωση ότι τα μέτρα έχουν κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Τρίτη 20 Απρίλη 2021

Eurokinissi

Το γεγονός ότι καθοριστικό στοιχείο των αποφάσεων για το «ακορντεόν» των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία δεν είναι τα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξή της, αλλά το πολιτικό πλαίσιο που επιβάλλει η κυβέρνηση με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου - το ίδιο κριτήριο που καθορίζει συνολικά την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας - επιβεβαιώνει και η «διαρροή» μέρους των πρακτικών της Επιτροπής των Eιδικών που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

Τα εν λόγω πρακτικά αφορούν συνεδριάσεις της Επιτροπής μέσα στο Μάρτη του 2021 και αποτυπώνουν πως το μοτίβο στις επίμαχες συνεδριάσεις είναι το ίδιο: Ενώ προηγείται η επιδημιολογική ενημέρωση που δείχνει τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας στη χώρα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία, ακολουθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Επιτροπή για το άνοιγμα δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά πρόσθετα μέτρα προστασίας του λαού και χωρίς οι παρεμβάσεις αυτές να συνοδεύονται από επιστημονικά δεδομένα, παρά μόνο με επικλήσεις στη «δημοσιονομική κατάσταση», στην «εκτόνωση των πολιτών» κ.ο.κ. Ακολούθως, οι αποφάσεις που ήδη έχει υπαγορεύσει η κυβέρνηση «ντύνονται» και με την έγκριση της Επιτροπής των Ειδικών με καταγραφή και διαφωνιών από μέλη της.

Ετσι, στις 12 Μάρτη, ενώ στην επιδημιολογική ενημέρωση τονίζoνται η «κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και η πίεση που αυτό δέχεται από τις αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών Covid-19», η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής», όπως και το ότι «η τάση των δεικτών της επιδημίας είναι αυξητική και δεν διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης», η κυβέρνηση, επικαλούμενη την «οικονομική κατάσταση και το συνολικό κόστος των περιοριστικών μέτρων», κάνει ειδική αναφορά «στο ρόλο του λιανεμπορίου στην τόνωση εσόδων του κράτους». Σε ένα τέτοιο φόντο, η Επιτροπή καταλήγει ότι «δέχτηκε την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων κι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν».

Στη συνεδρίαση στις 19 Μάρτη, στο όνομα της «εκτόνωσης των πολιτών», ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, «επεσήμανε στα μέλη της Επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων», επικαλούμενος την ψευδεπίγραφη «ενίσχυση του ΕΣΥ» από τον ιδιωτικό τομέα και την «αύξηση του testing»... που λίγες μέρες μετά μεταφράστηκε στα περιβόητα self tests. Υιοθετώντας τις «επισημάνσεις» της κυβέρνησης, η Επιτροπή γνωμοδοτεί υπέρ του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων, με τα πρακτικά να καταγράφουν διαφωνίες μελών της.

Αντίστοιχα, κατά τη συνεδρίαση στις 26 Μάρτη, στην επιδημιολογική ενημέρωση υπογραμμίζονται ξανά η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Αττικής» και η «ανησυχητική αυξητική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων». Η κυβέρνηση, ωστόσο, διά του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσου και της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, «ενημερώνει» την Επιτροπή για την απόφασή της για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων με μόνο επιπλέον μέτρο... τα «self tests», χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την αναγκαία επαναλειτουργία τους.