Τρία χρόνια συνομιλιών
Κυριακή 20 Γενάρη 2002

Associated Press

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ με τον Ρ. Ρέγιες
7 του Νοέμβρη 1998: Η κυβέρνηση Παστράνα ανακοινώνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των FARC-ΕΡ, και κηρύσσει απαγορευμένη ζώνη για τον κυβερνητικό στρατό μια περιοχή έκτασης 42.000 τετρ. χλμ. στα νοτιοανατολικά της χώρας, ως προϋπόθεση για το ξεκίνημά τους.

1999

7 του Γενάρη: Αρχίζουν επίσημα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Σαν Βισέντε ντελ Καγουάν, τη μεγαλύτερη από τις πέντε πόλεις του αποστρατιωτικοποιημένου θυλάκου.

19 του Γενάρη: Οι FARC-ΕΡ αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των αυξανόμενων επιθέσεων ακροδεξιών «ταγμάτων θανάτου» και δηλώνουν ότι θα επανέλθουν μόνον εφόσον η κυβέρνηση πάρει μέτρα καταστολής τους.

Απρίλης: Οι συνομιλίες ανταρτών-κυβέρνησης που ξαναρχίζουν καταλήγουν σε συμφωνία 10 σημείων σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ιούλης: Οι FARC-ΕΡ απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης να εγκατασταθούν διεθνείς παρατηρητές στο θύλακο.

20 του Δεκέμβρη: Οι FARC-ΕΡ κηρύσσουν μονομερώς εκεχειρία 22 ημερών για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

2000

Ιούλης: Το «Σχέδιο Κολομβία» της κυβέρνησης Παστράνα κατορθώνει να αποσπάσει βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, κυρίως σε στρατιωτικά κονδύλια, από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο εναντίον της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

14 του Νοέμβρη: Οι FARC-ΕΡ «παγώνουν» εκ νέου τις συνομιλίες, καθώς η κυβέρνηση Παστράνα δεν τηρεί τον όρο για την αντιμετώπιση της δράσης των παραστρατιωτικών ομάδων.

2001

31 του Γενάρη: Ο Παστράνα παρατείνει για τέσσερις ακόμα μέρες την ισχύ της αποστρατιωτικοποίησης του θυλάκου και προτείνει νέα συνάντηση με τον ηγέτη των FARC-ΕΡ, Μανουέλ Μαρουλάντα, μέσα στο θύλακο, με στόχο την αναθέρμανση των συνομιλιών.

9 του Φλεβάρη: Οι FARC-ΕΡ επιστρέφουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές συμφωνούν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναζητήσει τρόπους καταστολής της δράσης των παραστρατιωτικών και ο Κολομβιανός Πρόεδρος δίνει μία ακόμη παράταση - την όγδοη - στην αποστρατιωτικοποίηση του θυλάκου.

Ιούνης: Οι FARC-ΕΡ αφήνουν ελεύθερους 359 αστυνόμους και στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτίσει τα περασμένα τρία χρόνια. Βάσει της συμφωνίας, η κυβέρνηση προχωρεί στην απελευθέρωση 14 ανταρτών που κρατούσε φυλακισμένους.

11 του Αυγούστου: Ο στρατός συλλαμβάνει τρία άτομα που ισχυρίζεται ότι ανήκουν στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA) και ότι εκπαιδεύουν τους αντάρτες στην κατασκευή βομβών.

5 του Οκτώβρη: Κυβέρνηση και FARC-ΕΡ υπογράφουν τη συμφωνία του Σαν Φρανσίσκο, με την οποία δεσμεύονται να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός για να διασωθούν οι συνομιλίες.

7 του Οκτώβρη: Ο Παστράνα ανακοινώνει ότι παρατείνεται η αποστρατιωτικοποίηση του θυλάκου έως το Γενάρη του 2002.

17 του Οκτώβρη: Οι εκπρόσωποι των FARC αποχωρούν από τις συνομιλίες και αρνούνται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις εάν η κυβέρνηση δε χαλαρώσει τον έλεγχο που ασκεί γύρω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και δεν επιτρέψει την είσοδο ξένων σε αυτήν.

2002

9 του Γενάρη: Ο Παστράνα δηλώνει ότι οι FARC-EP έχουν 48ωρη προθεσμία να εκκενώσουν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αλλά προσθέτει ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα να διασωθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

15 του Γενάρη: Με διεθνή παρέμβαση οι FARC-EP και η κυβέρνηση Παστράνα καταλήγουν σε συμφωνία και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Επόμενος στόχος η μονομερής κατάπαυση του πυρός εκ μέρους των FARC-EP.

Πηγές: Associated Press, BBC


Χρ. Μ