ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Προσπάθεια αναθέρμανσης της «διατλαντικής συμμαχίας»

Πανδημία, κλιματική αλλαγή, τρομοκρατία, Κίνα και Ρωσία στο επίκεντρο

Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021

Από την αντιπολεμική διαδήλωση στις 20/2 με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου
ΜΟΝΑΧΟ.--

Η αίσθηση πως η «διατλαντική συμμαχία επέστρεψε» - μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ - επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία έγινε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή ηγετών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και ιμπεριαλιστικών οργανισμών της Δύσης.

Εξαιτίας της πανδημίας η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που θεωρείται το «Νταβός» της Ασφάλειας, της Αμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κρατών και οργανισμών, διεξήχθη σε μια μέρα με διαδικτυακές ομιλίες. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, και ο ιδρυτής της «Microsoft», Μπιλ Γκέιτς.

Φέτος «πρόκειται για μια αμερικανο-ευρωπαϊκή εκδήλωση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου και πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, «για να συντονίσουμε τη δράση μας σε παγκόσμια θέματα όπως το κλίμα, η πανδημία και η τρομοκρατία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν αποτύχουμε να κοιτάξουμε κατάματα την Κίνα θα έχουμε ατελείωτα προβλήματα, ατελείωτες τριβές», προσθέτοντας πως «τα συμφέροντά μας όσον αφορά την Κίνα δεν ταυτίζονται εντελώς». Σημειωτέον, τις προηγούμενες φορές είχαν προσκληθεί Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι.

«Η Αμερική επέστρεψε, η διατλαντική συμμαχία επέστρεψε», ήταν τα λόγια του Τζο Μπάιντεν, θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ. «Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας είναι τεταμένες και δοκιμάζονται, αλλά οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επαναδεσμευτούν με την Ευρώπη», συμπλήρωσε, δηλώνοντας πίστη στο ΝΑΤΟ και τις αξίες που στηρίζει. «Η παγκόσμια δυναμική έχει αλλάξει», προειδοποίησε, αλλά η διατλαντική συμμαχία θα παραμείνει ο «ακρογωνιαίος λίθος» του 21ου αιώνα.

Την αντιμετώπιση της πανδημίας με τη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλιο για όλες τις χώρες, την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία ανέδειξε ως σημαντικότερες «προκλήσεις της εποχής» για τη διατλαντική συνεργασία η Γερμανίδα καγκελάριος.

Υπογράμμισε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. «Συμφωνώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ρωσία εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ», είπε, ενώ η σχέση με την Κίνα είναι πιο περίπλοκη, καθώς «από τη μία πλευρά έχουμε να κάνουμε με έναν ανταγωνιστή, αλλά και με μια χώρα που είναι απαραίτητη προκειμένου να λύσουμε προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή». Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής στην Αφρική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα απαισιόδοξες τις εκτιμήσεις των τελευταίων χρόνων «για παρακμή της Δύσης» προσθέτοντας πως οι χώρες της Δύσης «συνενώνονται και συνδυάζουν τις τρομερές δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους». «Η Αμερική επέστρεψε ανεπιφύλακτα ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και αυτό είναι φανταστικό», είπε ο Μπ. Τζόνσον, προσθέτοντας πως «οι σύμμαχοί τους σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού είναι πρόθυμοι και ικανοί να μοιραστούν τους κινδύνους και τα βάρη της αντιμετώπισης των πιο δύσκολων προβλημάτων του κόσμου». «Γι' αυτό υπάρχει και αυτό προσπαθεί να πετύχει η Μεγάλη Βρετανία», είπε.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να παραμείνουν στη Γερμανία οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί, ως «δέσμευση της Αμερικής προς την ασφάλεια της Ευρώπης, ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια στρατηγικά ενωμένη Δύση», σχολιάζοντας την ομιλία του Μπάιντεν.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε δείχνοντας τη δική μας δέσμευση σε αυτόν τον σκοπό, στις αμυντικές δαπάνες μας, στις κοινές στρατιωτικές αποστολές μας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας», κατέληξε.

Αντιπολεμική διαδήλωση στο Μόναχο

Με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη γερμανική πόλη αντιπολεμική διαδήλωση. Παρά τα περιοριστικά μέτρα και το κλίμα καταστολής που κυριαρχούσε, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έδωσαν το «παρών», καταγγέλλοντας τη «σύναξη των λιονταριών για να μοιράσουν και να προστατεύσουν τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν», όπως τονίστηκε σε πολλές ομιλίες. Αντικατοπτρίζοντας και την κατάσταση του κινήματος στη Γερμανία, οι περισσότερες δυνάμεις δεν ανέδειξαν τις βαθύτερες αιτίες των εξοπλισμών, τις στοχεύσεις και τους ανταγωνισμούς των ευρωΝΑΤΟικών και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο πλευρό των δυνάμεων του Γερμανικού ΚΚ, της οργάνωσης νεολαίας SDAJ και του ΚΚ Τουρκίας στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την καρδιά του προβλήματος, το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, σημαδεύοντας τις ευθύνες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των κυβερνήσεών τους και απαιτώντας την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.